Krónika

Müller Cecília: A vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépés a védekezésben

Az idén ugyan az egész életet felforgatta a pandémia, 2021-re viszont úgy lépünk át, hogy bár még tart a koronavírus-járvány, az új évben már rendelkezésre állnak hatékony védőoltások - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília emlékeztetett: az év utolsó napjaiban, „szinte karácsonyi ajándékként” Magyarországra is megérkezett a hatékony vakcina. A mostanáig érkezett összesen 80 ezer vakcinából 21 oltóponton zajlik az oltások beadása. 5110 egészségügyi dolgozó már megkapta az első védőoltást - közölte.

Az országos tisztifőorvos szerint a vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépést jelent a járvány elleni védekezésben. „Ezzel emberi életeket fogunk tudni menteni” - fogalmazott. Elmondta, jövőre a legnagyobb kihívás a védőoltások beadásának megszervezése lesz. Sokan jelentkeztek előzetesen oltásra, igyekeznek már 2021 első negyedévében minél többeket beoltani, „mert ez a következő megoldás a járványkezelésben” - húzta alá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy „nem dőlhetünk hátra, mert a pandémia továbbra is zajlik”. Az elmúlt 24 órában 2971-gyel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma és 108-an elhunytak. 5856 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 402-en még mindig lélegeztetésre szorulnak.

Minden korosztály érintett lehet - mondta, de megjegyezte, továbbra is elsősorban az idősek, illetve a krónikus betegségben szenvedők halnak meg a fertőzés következtében. Az elmúlt napon elhunytak között 51 éves volt a legfiatalabb és 99 éves a legidősebb.

Objektum doboz

Kiemelte: a 2020-as év szinte egészében a járvány kezeléséről, a pandémiáról szólt. A koronavírus-járvány mindenki életét megváltoztatta, „kicsit felforgatta”, átrendeződtek a viszonyok, a társadalmi élet, a gazdaság. „Többen elvesztettük szeretteinket, ismerőseinket” - mondta Müller Cecília, aki mindenki felé részvétét fejezte ki.

Ugyanakkor azt mondta: az elmúlt napok bizakodásra is okot adnak, mivel az aktív fertőzöttek száma csökkent, a gyógyultak száma pedig emelkedett. Már több mint 150 ezren meggyógyultak a fertőzésből.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy este 8 óráig van még lehetőség online időpontfoglalásra az óvodai és iskolai dolgozók számára a szombaton és vasárnap 7 és 19 óra között, az ország 99 helyszínén biztosított gyorstesztelésre. A regisztrációs cím megtalálható a koronavirus.gov.hu és az oktatas.hu oldalon is - közölte.

Az országos tisztifőorvos mindenkitől azt kérte: „bízzanak a vakcinában”. Örömét fejezte ki, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon, valamint levélben is sokan jelentkeztek a védőoltásra. Azt mondta: céljuk, hogy már az első negyedévben, ahogy érkeznek a vakcinaszállítmányok, minél több embert beolthassanak.

Elmondta, hogy a jelenlegi 21-ről, jövő hétfőn 25-re bővítik az oltópontok számát. Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói következnek, majd a krónikus betegségben szenvedők, után pedig a kritikus infrastruktúra területe következik.

A tisztifőorvos jelezte: a védőoltás változatlanul önkéntes. Ezzel együtt az emberektől azt kérte: segítsék ezt az óriási feladatot, a védőoltások lehető legrövidebb időn belül, legszélesebb körben való beadását.

A védőoltások beadásával, az oltási tervvel kapcsolatban több kérdést is kapott a tisztifőorvos. Ezekre válaszul elmondta: az oltási tervnek megfelelően az első vonalban feladatot ellátó egészségügyben dolgozókkal kezdték az oltást. Első körben körülbelül 30 százalékuk jelentkezett az oltásra, de azóta számuk egyre növekszik. Ha azt látják, hogy az egészségügyben már csökkent az igény, akkor tudják megkezdeni a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltását. Kiemelte: az oltási rend dinamikusan bővül. A beérkező oltóanyag-mennyiségtől függően tudják bővíteni az oltás lehetőségét a további területeken.

Müller Cecília a szilveszter napján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a köszönet az első. Azt mondta: akik a járvány elleni védekezésben egész évben „a gátakon álltak”, rendkívüli teljesítményt nyújtottak. Köszönetet mondott az egészségügyben, a szociális szférában, a közigazgatásban dolgozóknak, a katonáknak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboros és közigazgatási munkatársainak, akik egész évben mellette álltak. Köszönetét fejezte ki továbbá a médiának, amely folyamatosan segítette a hiteles információk közvetítését, továbbá mindenkinek, aki a szabályok betartásával segítette a járvány elleni védekezést.

Az országos tisztifőorvos megköszönte mindenki támogatását. Reményét fejezte ki, hogy „a tudomány, a tudósokon, a bizonyítékokon alapuló orvoslás győz, a józan ész győz a sok-sok eltévedt információ között” és mindenkinek, áldott, békés, „Covid-mentes, Covid-szegény” új évet kívánt.
 

339 ember szegte meg a kijárási tilalom szabályait szerdán

A kijárási tilalom megszegése miatt szerdán 339 ember ellen intézkedtek a rendőrök - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt eddig 18 846 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Kérdésre válaszolva az alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik hatékony intézkedésének nevezte a kijárási tilalmat, amelyet szilveszter este sem oldanak fel. Csütörtök este nyolc óra és péntek reggel öt óra között is érvényben van a kijárási tilalom, mindenkinek az otthonában kell tartózkodnia - nyomatékosította.

Közölte: a rendőrség szilveszterkor is „a megfelelő létszámmal készül a közterületi feladatok ellátására”, amiben segítséget nyújt a Magyar Honvédség hivatásos állománya, valamint a polgárőrök is. A rendőrség célja a megnyugtató közterületi jelenlét biztosítása - mondta Kiss Róbert.

Az alezredes arra kért mindenkit, hogy a közös védekezési eredmények megtartása érdekében tartsa be a szabályokat. Hangsúlyozta: a védelmi intézkedések megszegése rendőri intézkedést és szabálysértési szankciókat vonhat maga után.

Kiss Róbert ismertette: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 187 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 16 909-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 169 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 45 esetben figyelmeztetéssel éltek, 65 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 59 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken két, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 16 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 688 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 184 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 494 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazók közül szerdán 26 szabályszegő ellen kellett intézkedni. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 9011 esetben történt rendőri intézkedés - ismertette.

Szerdán 9675 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket, és aznap 2912 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 17 704-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2131-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott Kiss Róbert.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom