Krónika

Sikeres volt a Mozgó Könyvek adománygyűjtési kampánya

Vidéki szociális otthonokba szállítanak kulturális táplálékot

Hamarosan kiterjeszti közhasznú olvasási programját a budapesti Mozgó Könyvek zöld szekereit üzemeltető Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület – tájékoztatta lapunkat Boda István, az egyesület elnöke.

Mint arról beszámoltunk, a csapat a járvány első időszakában döntött úgy, hogy online elérhetővé teszi könyveit, köztük ingyenes példányokat is, hogy otthonmaradásra ösztönözzék az embereket. Erre figyelt fel több fővárosi önkormányzat is, akik azt javasolták, ezekből az ingyenes könyvekből juttassanak el adományokat időseket ellátó szociális otthonokba, hiszen ők azok, akik leginkább veszélyeztetettek mind a vírus, mind a bezártság okozta magányosság miatt. A programot Kulturális Táplálék Gyűjtésnek nevezték el.

„Miután láttuk, hogy Budapesten működik a program, elhatároztuk, hogy országos szintre terjesztjük ki. Ehhez a legalapvetőbb szükséglet egy jármű, ami sajnos nem állt rendelkezésünkre” – mesélte Boda István. A csapat ezért pályázott a Jóügyekért közösségi adománygyűjtő programra, ahol arra kérték a lakosságot, hogy támogassák őket egy könyv árával.

„Öröm volt látni, mennyien segítettek, és hogy a néhány ezer forintos támogatásokból összesen hétszázezer forintot sikerült összegyűjtenünk, amivel el tudtuk indítani egy kisteherautó lízingjét” – magyarázta az elnök. Hozzátette, elsőként Baranya, Somogy, Tolna és Fejér megyében indítanak lakossági könyvgyűjtést. Az ott gyűjtött példányokat átválogatják, fertőtlenítik, bedobozolva néhány hétig pihentetik, utána kerülnek ki a megyei szociális otthonokba. Reményeik szerint még decemberben megkezdik a program előkészítését. Az adománygyűjtések pontos időpontjáért érdemes figyelni a Mozgó Könyvek Facebook-oldalát és honlapját is.

Boda István elárulta, már felvették a kapcsolatot az Emmi Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságával is az együttműködés céljából.

Kapcsolódó írásaink