Krónika

A járvány és a szuperterjesztők

Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen összefüggés van az emberek fiziológiai tulajdonságai és aközött, milyen messze jut el a levegőben a tüsszentésük

Nehéz megmondani, mitől függ az, hogy valaki szuperterjesztővé válik, azaz több tucat embernek képes továbbadni a vírust. Egy kutatás szerint az orrdugulás, a fogsor, valamint a nyál sűrűsége is befolyásolja ezt.

A járvány és a szuperterjesztők
Szimuláció. Orrüreg, fogsor, nyál. Mind befolyásoló tényezők (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DCE/Science Photo Libra/De

A legtöbb koronavírus-fertőzött csak egy-két embernek vagy akár egynek se adja át a vírust, de léteznek úgynevezett szuperterjesztők, akik sokakat képesek megfertőzni. Már januárban volt arról hír, hogy Vuhanban egy egészségügyi dolgozó 14 másikat fertőzött meg. Márciusban Washingtonban egy kóruspróbán egy fertőzött 52 embernek adta át a vírust.
A magyarországi helyzet kapcsán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nemrég arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához.

Egy kutatásban a Közép-floridai Egyetem (UCF) kutatói azt vizsgálták, milyen fiziológiai tulajdonságok tehetnek egy embert szuperterjesztővé. Ismert, a koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: a tüsszentéssel vagy köhögéssel levegőbe kerülő váladékcseppek szállítják a vírust. Ez az első tanulmány, amelyik azt tűzte ki célul, hogy megértsük, mi befolyásolja azt, milyen messze jutnak a tüsszentéscseppek – magyarázta a tanulmányról szóló közleményben Michael Kinzel, a UCF gépészmérnöki intézetének adjunktusa.

A kutatás szerint, ha az orrjáratok tiszták, a tüsszentés során a váladékcseppeknek a szájon kívül az orr nyújt távozási útvonalat. De ha az embernek be van dugulva az orra, akkor leszűkül az a terület, ahol a váladék távozni tud, ez azt jelenti, hogy inkább a szájon át, viszont nagyobb sebességgel távozik.

A fogak szintén leszűkítik a légáramlás útját és turbulensebbé teszik azt. A kutatók 3D-modellezéssel és szimulációkkal végeztek vizsgálatokat: tiszta és bedugult orral, valamint teljes fogsorral és fogsor nélkül is modellezték a helyzetet. Arra jutottak, hogy bedugult orr és teljes fogsor együttes meglétekor hatvan százalékkal messzebbre jutottak a tüsszentéscseppek, mint tiszta orr és fog nélküli modellek esetén. Ettől függetlenül persze fontos vigyázni a fogak épségére, illetve a kutatás komoly érv a zsebkendőhasználat és az orr tisztán tartása mellett.

Vizsgálták a nyál szerepét is. Három nyáltípust – híg, közepes, sűrű – különböztettek meg. A híg nyál tüsszentéskor kisebb cseppekre esett szét és hosszabb ideig megmaradt a levegőben, mint a közepes és a sűrű. Három másodperccel a tüsszentés után a sűrű nyál már eléri a földet, azaz csökken a fertőzés veszélye, míg a hígabb nyál ekkor még a levegőben kering és potenciálisan hordozza a vírust.

Az eredmények azt mutatják, az, hogy mennyire vagyunk kitéve a vírusnak, a folyadékdinamikától függ, mindezt pedig emberi tényezők befolyásolják – mondta Kareem Ahmed, a tanulmány társszerzője.

Éttermek mint kockázatos helyszínek


Tíz egyesült államokbeli nagyváros – köztük New York, Los Angeles és Washington – lakosságának mozgását elemezve amerikai kutatók mutattak rá, melyek a vírus terjedése szempontjából legkockázatosabb helyszínek. Eredményeik szerint az országban bekövetkezett fertőzések négyötödéért éttermek, kávézók, edzőtermek és más beltéri helyszínek voltak felelősek. Chicagóban például ezek a szuperterjesztő helyek tíz százaléka volt felelős a helyi esetek 85 százalékáért. A legnagyobb kockázatot az éttermek hordozták, ahol négyszer nagyobb volt a vírus terjedésének veszélye, mint az edzőtermekben és kávézókban. Nem vizsgáltak például iskolákat vagy irodákat, és hangsúlyozták, hogy a járvány elejéről származó adatokat használtak, mostanra már az emberek fokozottan figyelnek a távolságtartásra és maszkviselésre. Az Amerikai Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja számontart szuperterjesztő eseményeket is, amelyeken egy fertőzött több személynek is képes átadni a vírust. Ilyen konkrét példával alátámasztható események például az esküvők, születésnapi partik, zenekari próbák vagy istentiszteletek.
(VB)

Röviden

OLASZORSZÁG: Nem tennék kötelezővé a koronavírus elleni oltást a hatóságok, helyette széles körű meggyőzőkampányt indítanának. Az olasz kormány ma jelenti be, milyen korlátozások lépnek érvénybe az ünnepek idejére. Egy nap alatt 672 új halálesetet jelentettek.

CSEHORSZÁG: Már csak 1074 új fertőzést igazoltak hétfőre, ami a legalacsonyabb napi adat szeptember 20. óta. Csütörtöktől enyhítések lépnek életbe, kinyithat minden üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások bizonyos feltételekkel. Megszűnik az éjjeli kijárási tilalom is.

LENGYELORSZÁG: Hétfőre 5733 új fertőzést mutattak ki, amely a legalacsonyabb esetszám október 13. óta. Mateusz Morawiecki kormányfő szerint az ország kezd felülkerekedni a járványon. A bevásárlóközpontok szombaton újranyithattak

ROMÁNIA: A hatósági tiltás ellenére megrendezték a Szent András-napi ortodox zarándoklatot a Constanta megyei Ion Corvin községben, de a szokásos több mint tízezer helyett csak mintegy négyszáz hívő vett részt. A papok nem viseltek védőmaszkot, és nem tartották be az előírt távolságot. Az résztvevőket várhatóan utólag megbírságolják. Az országban az elmúlt héten már 5500-zal kevesebb új esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, de továbbra is 13 ezer fölött van a kórházban ápoltak száma.

UKRAJNA: Hétfőre 9946 esetet tártak fel a hatóságok, ez alapján némileg mérséklődött a vírus terjedése a hétvégén. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter ugyanakkor továbbra is feszültnek nevezte a járványhelyzetet, hiszen a múlt héten összesen csaknem 97 ezer új fertőzöttet jegyeztek, ami hétezerrel több, mint az azt megelőző héten.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 63 milliót a fertőzöttek száma, több mint 1,4 millióan elhunytak, 43,8 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink