Krónika

Antarktiszi téli hideg kell a Pfizer-vakcinának

A Pfizer és a BioNTech közös oltóanyagát mínusz 70 fokra hűtik, a Moderna és a Szputnyik-V oltásainak ötven fokkal melegebb is elég

Ha meglesznek az engedélyek, az oltóanyagok szállítása kihívás elé állítja majd a világ országait, leginkábbb a Pfizer vakcina esetében, ugyanis azt mínusz hetven Celsius-fokon kell tárolni.

Antarktiszi téli hideg kell  a Pfizer-vakcinának
Ezekkel a hűtőtárolókkal fogja segíteni az oltóanyagok szállítását egy olasz cég
Fotó: AFP/NurPhoto/Manuel Dorati

Múlt pénteken az amerikai Pfizer és a német BioNTech beadta engedélykérelmét az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) közös koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésére. Hétvégén pedig kiderült, a tervek szerint az Egyesült Államok már december 11-én megkezdené a védőoltások beadását. A Pfizer-vakcina a kísérletek alapján 95 százalékos hatékonyságú. Egy másik amerikai gyógyszergyártó, a Moderna szintén csaknem 95 százalékos hatékonyságú oltóanyagról számolt be, igaz, ők még nem nyújtották be az engedélykérelmet. Mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinája hírvivő RNS-alapú oltás: a vírus genetikai kódjának kis részét használja, amit a szervezetbe kerülve reprodukálni kezd. Ezek a vakcinák sérülékenyebbek, mint a más típusúak, ezért kell nagyon lehűteni őket.

A Pfizer oltóanyagát – ebből a magyar kormány 4,439 millió adagra szerződött – mínusz 70 fokon, még az antarktiszi télnél is hidegebb hőmérsékleten kell tárolni. A Time cikke szerint az extrém tárolási körülmények miatt inkább a nagyobb orvosi központok számára lesz elérhető, a vidéki területeken élők, az idősotthonok és a fejlődő országok egyelőre nem fognak tudni hozzáférni. A Pfizer állítja, ha mínusz 70 fokon tudják tárolni, a vakcina hat hónapig „eláll”, viszont sok kórháznak vagy gyógyszertárnak nincsenek ilyen hűtőkapacitásai. Egy erre alkalmas hűtőberendezés tízezer dollárba kerül, és rengeteg energiát használ, így költséges működtetni.

A Pfizer a szállításhoz szárazjéggel hűtött tárolókat alakított ki, benne pizzásdoboz méretű dobozokkal, amelyekben 195 üvegcse (975 dózis) van. Egy hűtőtárolóba öt ilyen dobozt tesznek, vagyis egy tárolóban összesen 4875 dózis fér el. Így tíz napig tarthatók, de a szárazjégcsere után további tizenöt napig. Ha a vakcina egyszer kikerült a dobozból, öt napig egy hagyományos hűtőszekrényben is eltárolható. A logisztikai nehézséggel tisztában vannak a gyártók is. Ugur Sahin, a BioNtech vezérigazgatója a CNN-nek úgy fogalmazott, dolgoznak annak megoldásán, hogy 2021 második felében szobahőmérsékleten is szállítható legyen a vakcinájuk.

A Pfizer 2021-ben 1,3 milliárd vakcina kiszállítását tervezi.

A Moderna cég azt állítja, oltóanyaguk mínusz 20 fokon hat hónapig is eltárolható, majd egy hagyományos hűtőszekrényben még 30 napig. Sőt tizenkét óráig szobahőmérsékleten is, ez pedig segít ség a terepen dolgozó egészségügyiseknek.

Az orosz Szputnyik- V vakcina szállításához mínusz 18 fokos hőmérsékletet igényel, de az orosz Gamaleya Intézet dolgozik rajta, hogy a folyékony oltóanyagot száraz halmazállapotúvá változtassák, hogy 2–8 Celsius-fokon is szállítható legyen.

Központosított eljárás

Csak szigorúan ellenőrzött klinikai vizsgálatokat folytathatnak itthon a Szputnyik–V-vel

A múlt héten első európai országként hazánkba érkezett tíz darab Szputnyik–V nevű orosz koronavírus-oltóanyagminta. A hír kapcsán a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda összefoglalta, hogyan és milyen gyorsan kerülhet engedélyeztetésre hazánkban, illetve azt is, elképzelhető-e, hogy Magyarországon keresztül az egész Európai Unióban elérhetővé váljék a szer. Novák Zoltán, az ügyvédi iroda munkatársa lapunknak elmondta, egy gyógyszer engedélyeztetése elvileg négy különböző módon történhet. Központosított, nemzeti, kölcsönös elismerési- és decentralizált eljárással. Az utóbbi hárommal elvileg kikerülhető lenne az egységes, európai szintű engedélyeztetés, azonban a központosított eljárás kötelező a legtöbb innovatív gyógyszer esetén. Ebbe a kategóriába tartozik a koronavírus-vakcinák többsége, ahogy valószínűleg a Szputnyik–V is. A központosított eljárás tehát aligha kerülhető ki – fogalmazott. A központosított eljáráson áteső gyógyszereket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékeli, majd forgalmazásukat az Európai Bizottság engedélyezi. Oroszország nem ezt az utat választotta, az EMA helyett az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) vette fel a kapcsolatot. Mindazonáltal a WHO esetleges jövőbeni ajánlása, jóváhagyása nem válthatják ki a vakcina iránt érdeklődő országok forgalomba hozatali engedélyeit – mondta Novák Zoltán. Hozzátette, egyelőre itthon legfeljebb szigorúan ellenőrzött klinikai vizsgálatok folytathatók.
(LMA)

Röviden


OLASZORSZÁG: Lezajlott a hétvégén Dél-Tirol tömegtesztelése, amelyen a lakosság 63,9 százaléka vett részt. A vizsgált személyek 0,9 százaléka, csaknem háromezer-kétszáz fő bizonyult tünetmentes fertőzöttnek. Olaszországban hétfőre csaknem huszonháromezer újabb fertőzöttet találtak, hatszázharmincan pedig elhunytak, ezzel már több mint ötvenezer áldozata van a járványnak az országban.

NÉMETORSZÁG: Legkésőbb 2021 elején, de talán már decemberben megkezdődhet a lakosság oltása – közölte Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter. Az országban hétfőre 10 864 újabb fertőzöttet regisztráltak, ez minimális, hatvanfős növekedés az egy héttel korábbi adathoz képest. Kilencven személy hunyt el egy nap alatt. Országszerte csaknem 28 intenzív ellátású ágyat üzemeltetnek a kórházakban, ezekből mostanra mintegy hatezer-hatszáz szabad.

HORVÁTORSZÁG: Emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, már 2060-an vannak kórházban, közülük 235-en szorulnak lélegeztetőgépre. Egy nap alatt 1973 új fertőzöttet azonosítottak, valamint negyvenöten vesztették életüket. Az országban a hétvégén léptek életbe új szigorítások: többek között korlátozták a nyilvános és magánjellegű rendezvények maximális létszámát, éjfél helyett pedig 22 órától reggel 6-ig tilos lesz szeszes italt árulni.

UKRAJNA: Negatív tesztet produkált hétfőn, Volodimir Zelenszkij elnök, aki november 9-én fertőződött meg a koronavírussal. Meggyógyult az államfő hivatalvezetője, Andrij Jermak is. Eközben csaknem tizenegyezer ember tesztje lett pozitív hétfőre az országban, 124-en pedig elhunytak. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban több mint ezerkétszáz új beteget jegyeztek fel, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a hatvanezret.

A Worldometers.info hétfő esti adatai szerint világszerte 59,1 millióan fertőződtek meg. Mintegy 1,4 millióan elhunytak, 41 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is sok beteg van kórházban

ĀMár több mint százharmincezer aktív fertőzött van itthon – Mostantól 19 és 7 óra között ingyenesen lehet igénybe venni a bevásárlóközpontok parkolóit és mélygarázsait is