Krónika

Járványügyi szigorral lassítanák a vírus terjedését

Koronavírus. Bezárni kényszerülnek a színházak és mozik Olaszországban, filmesek tiltakoztak a kormány új rendelkezése ellen – Angela Merkel országos intézkedéseket sürget

Olaszországban a vendéglátóhelyeknek 18 órakor be kell zárniuk. A franciáknál az ötvenezret is meghaladta a napi esetszám, a lakosság kétharmadát érinti a kijárási tilalom.

Drámainak nevezte Angela Merkel kancellár a német járványhelyzetet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői vezetőségi ülésén. A Robert Koch Intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 8685 fertőződést regisztráltak, ami több mint a duplája az egy héttel korábbi 4325-nek. A halálesetek száma egy nap alatt 24-gyel nőtt, 10 056-ra. A politikus az online értekezleten kiemelte, nem sikerült megfékezni a járványt, a napi új regisztrált fertőzöttek száma hét nap alatt rendre megduplázódik, és a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok nem bírják a folyamatosan növekvő terhelést – írta az MTI. Merkel kiemelte, a tartományi kormányfőkkel tervezett következő, péntekre ütemezett tanácskozáson újabb, országosan egységes intézkedéseket kell kidolgozni. Mindeközben a hétvégén gyújtogatás történt a RKI egyik berlini épületénél.

Mint megírtuk, Olaszországban – ahol átlépte a húszezret a napi esetszám – szintén zavargások voltak a hétvégén, az éjszakai kijárási tilalom ellen vonultak utcára a tüntetők. Jelenleg hét tartományban tilos a kijárás 23 órától vagy éjféltől reggel 5-ig, többek között Rómában, Milánóban és Nápolyban. Időközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök újabb országos szigorításokat jelentett be, amelyek már vasárnap éjfélkor életbe is léptek, és november 24-ig érvényesek. Tilos lesz a hivatalos és magánrendezvények, ünnepek szervezése. Nem vezetnek be általános és országos kijárási korlátozást, és egyelőre nem zárják le a belföldi, tartományok közötti utazást sem, de területi szinten a tartományi elnökök tovább szigoríthatnak. Ugyanakkor Conte kérte az embereket, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyják el otthonukat.

A vendéglátóhelyeknek 18 órakor be kell zárniuk. Lehúzzák a rolót többek közt a színházak, a mozik, csak a múzeumok maradhatnak nyitva. A színházak, mozik és operaházak bezárása ellen több mint 64 ezer olasz rendező, színházigazgató, színész és író tiltakozott nyílt levélben. A vendéglátósok pedig utcára vonultak.

A franciáknál rekordmagas számú, több mint 52 ezer új fertőzöttet azonosítottak vasárnap, már a lakosság kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely 21 óra és 6 óra között van érvényben a százból 54 megyében. A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését. Az észak-franciaországi Valenciennes kórházának főorvosa, Mehdi Mejdoubi szerint novemberre lesz kritikus a helyzet az egészségügyi ellátásban.

Szent Demeter-napi zarándoklatot
Fotó: AFP/Daniel Mihalescu

A járványhelyzet ellenére is megtartották Bukarestben a Szent Demeter-napi zarándoklatot. Az ókeresztény vértanú tiszteletére meghirdetett ünnepséget a kormány korábban több helyen is korlátozta, az ortodox egyház tiltakozása miatt azonban a fővárosban jóváhagyták. Az ünnepségen csak a bukaresti személyigazolvánnyal rendelkezők vehettek részt, az ereklyét elfedő üveglapot önkéntesek fertőtlenítették.
(VB)

Ez lehet a megoldás kulcsa

Immunitást adhat az időseknek az oxfordi vakcina

Vakcina
Vakcina
Fotó: MH

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket
a koronavírussal szemben – írja a The Guardian a Financial Times alapján. Az oltóanyag immunválaszra késztette az idősek szervezetét, amely antitesteket és T-sejteket kezdett termelni. A mostani eredmények összhangban állnak a júliusban közölt kutatások adataival, amelyek azt jelezték, a vakcina az egészséges, 18–55 év közötti embereknél vált ki erőteljes immunreakciót. A részletes eredményeket hamarosan egy szakfolyóiratban publikálják. A brit kormány tervei szerint januárban már egészségügyi dolgozók is kaphatnak a vakcinából, de a tömeges felhasználás tavasz előtt biztosan nem várható, a vakcina engedélyeztetése ugyanis bonyolult és hosszú folyamat lesz.
(FP)

Röviden


SZLOVÉNIA: Mától lakhelyelhagyási tilalmat vezet be a szlovén kormány. A rendelet szerint senki nem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Korábban a tilalom régiókra vonatkozott. A korlátozásokat egy hét múlva oldhatják fel attól függően, csökken-e a fertőzöttek száma az adott területen. Hétfőre 1116-tal nőtt az azonosított fertőzések száma, heten pedig elhunytak. Jelenleg 523 beteget ápolnak kórházban.

CSEHORSZÁG: A kormány további szigorításokat tervez, mivel rohamosan nő az elhunytak száma. Csak a múlt héten mintegy hétszáz ember vesztette életét, szerdától szombatig az áldozatok száma mindennap meghaladta a százat. A héten várhatóan már működni fog a Prágában létesített, ötszáz ágyas tábori kórház, valamint létrehoznak egyet Brünnben is, háromszáz ággyal.

SZLOVÁKIA: A hétvége során három, a járvány által leginkább sújtott régióban, Árva három járásában és a bártfai járásban tesztelték a teljes lakosságot, mintegy 141 ezer embert. Közülük 5594-en fertőzöttek, vagyis az összes vizsgált személy 3,97 százaléka. Ismert, a szlovák kormány az egész ország tesztelésére készül, de mivel sokan vitatták a döntést, nem zárható ki, hogy végül elállnak a tervtől. Ebben az esetben akár az egész országot is lezárhatják.

ROMÁNIA: Hétfőn meghaladta az ötvennégyezret az aktív fertőzöttek, a 10 700-at a kórházban kezeltek, a nyolcszázat pedig a súlyos állapotban lévők száma. Egy nap alatt 2844 főnél mutatták ki a vírust, de vasárnap az átlagosnál kevesebbet teszteltek. Ezzel együtt is minden harmadik teszt pozitív értéket mutatott, ami negatív országos rekord.

BELGIUM: Két héten belül elérhetik befogadóképességük felső határát a kórházak intenzív osztályai, ha a jelenlegi ütemben növekszik a betegek száma – közölte a belga egészségügyi minisztérium. Hétfőre több mint tizenötezer-hatszáz újabb fertőzöttet regisztráltak. A vírus szövődményei miatt naponta átlagosan 42-en haltak meg a múlt hét során, eddig összesen 1081-en hunytak el, ami világviszonylatban is rendkívül súlyos a lakosság arányához képest.

 A Worldometers adatai szerint világszerte már több mint 43,4 millióan fertőződtek meg, 1,16 millióan elhunytak,
31,9 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink