Krónika

Tiszteletet a Rongyos Gárdának!

Akik bátrak és hősök voltak címmel indult a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták) programsorozata, melynek középpontjában a Rongyos Gárda küzdelme és az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés áll.

Tiszteletet a Rongyos Gárdának!
Hetzmann Róbert
Fotó: gondola.hu

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, tudományos konferenciákkal kísért ingyenes szabadtéri vándorkiállítás a trianoni diktátummal szembeni társadalmi önszerveződéseket mutatja be Kecskeméten, Budapesten és a felkelők által megmentett Sopronban.

A rendezvénysorozat megszervezésével az volt a célunk, hogy az átlagember számára ismeretlen Rongyos Gárdát, azok hőseit bemutassuk – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke. Hozzátette, ugyanakkor az eseménysorozatnak ennél több feladata van, a Rongyos Gárdát be kell helyezni az őt megillető történelmi kontextusba, amelyhez elengedhetetlen a tudományos megközelítés.

Hosszútávú törekvésünk pedig egy olyan tudásközpont létrehozása a Patrióták körül, ami a huszadik századi nemzeti ellenállások történetét gyűjti egybe – mondta az egyesület elnöke, aki szerint azért tudunk keveset a Rongyos Gárdáról, mert 1945 után a szovjet megszállás következtében visszaszorult a szellemi élet Magyarországon, az idegen érdekek szembementek a magyar történelmi identitás elsajátításával, ezért a szerveződés emlékezetét tiltólistára tették.

Hetzmann Róbert elmondta, a gárda dicső történetének elhallgattatása politikai okokból történt, ráadásul tetteiket a mai napig összemossák a fehérterrornak nevezett, bolsevik rémuralmat követő megtorlási hullámmal.

Aki a Rongyos Gárdát a fehérterror vagy az első világháború utáni erőszakhullám egyik megtestesülésének próbálja beállítani, az történelmet hamisít – nyomatékosította az elnök.

A szabadtéri kiállítási installációt szeptember 8-ig a kecskeméti Deák Ferenc téren, szeptember 10-től 16-ig a főváros XVI. kerületében található Reformátorok terén, majd szeptember 18. és 24. között a soproni Várkerületen, a Mária-oszlopnál tekinthetik meg az érdeklődők minden nap 8 és 20 óráig.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom