Krónika

Kuciak-gyilkosság: felmentették Kocnert

Nem várt fordulat történt a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságíró-gyilkosság ügyében. A bíróság felmentette Marian Kocner nagyvállalkozót, akit a megrendeléssel vádoltak. Nem találták bűnösnek
a megrendelésben közvetítőként számontartott Alena Zsuzsovát sem. Az ítéletek nem jogerősek.

Kuciak-gyilkosság: felmentették Kocnert
Marian Kocner vállalkozót vádolták a gyilkosság megrendelésével
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Ítéletet hirdetett csütörtökön a bazini székhelyű különleges bíróság a két és fél évvel ezelőtt történt szlovák újságíró-gyilkosság ügyében. A bíróság a két fővádlottat, Marian Kocnert és Alena Zsuzsovát is felmentette Kuciak és Kusnírová meggyilkolásának vádja alól.

Az ítélet szerint nem nyert bizonyítást, hogy részt vettek a bűncselekményben, nem lehetett „megbízható módon és kétségek nélkül" bizonyítani a vádak helyességét. „Az, hogy volt indíték, nem elégséges" – mondta az MTI tudósítása szerint a bíróság szenátusának elnöknője. 

Kocnert csak illegális felfegyverkezésben találták bűnösnek, erről korábban ő maga is beismerő vallomást tett. Szabó Tamást viszont 25 évre ítélték tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese meggyilkolásáért társtettesként, valamint a gútai Molnár Péter vállalkozó ellen elkövetett gyilkosságért. 

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát 2018. február 21-én lőtték agyon nagymácsédi otthonukban. A kettős gyilkosság világszerte felháborodást keltett, tüntetésekhez és belpolitikai válsághoz vezetett Szlovákiában, amelynek következtében Robert Fico kormányfő  lemondásra kényszerült.

Öt ember került a vádlottak padjára. Marian Kocnert a gyilkosság megrendelésével vádolták, az üzletember kétes gazdasági ügyleteiről írt a 27 éves Ján Kuciak, az Aktuality.sk újságírója. Alena Zsuzsovát közvetítéssel, Miroslav Marceket (lövész) és unokatestvérét, Szabó Tamást (sofőr) a végrehajtással vádolták. További szereplő Andruskó Zoltán (közvetítő), ő vádalkut kötött, és már tavaly decemberben 15 évre elítélték, Marcek – aki bevallotta a kettős gyilkosság elkövetését  - áprilisban 23 évet kapott. 

A Kuciak család és Kusnírová édesanyja még az ítélethirdetés közben elhagyta a tárgyalótermet- írta a pozsonyi Új Szó.

A bíróság Zsuzsová szabadlábra bocsátása mellett döntött, de más bűncselekmény miatt újra őrizetbe vették. Kocner váltóhamisítási ügye miatt továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

„Elvesztettük a harcot, de a háborút nem"– jelentette ki a parameter.sk. szerint az ítélethirdetést követően az ügyész, aki megfellebbezte az ítéletet. Zuzana Caputová államfő közölte, sokkolta a döntés, de elfogadja azt. Hozzátette, arra számít, hogy az igazság keresése a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Kapcsolódó írásaink