Krónika

Tovább gyorsul a vírus terjedése Európában

A csütörtök sem múlt el újabb negatív járványcsúcsok nélkül. Világszerte már 20,8 millióan betegedtek meg.

Tovább gyorsul a vírus terjedése Európában
Zsúfolt adriai tengerpart. Egyre több turista tér haza fertőzötten Horvátországból
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

A szomszédos Ukrajnában rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, megközelítette az ezerhatszázat. Az országban ezzel már több mint nyolcvanhatezren betegedtek meg, 1992-en pedig elhunytak. Hosszú idő után először nem Lviv, hanem Harkiv megyében diagnosztizálták a legtöbb fertőzöttet, több mint kétszázat.
Romániában két negatív rekordot jelentettek a hatóságok: minden eddiginél több fertőzöttet találtak, valamint a járvány kezdete óta most haltak meg a legtöbben huszonnégy óra alatt. Csütörtökre 1454 újabb személy tesztje lett pozitív, 54 beteg vesztette életét. Romániában ezzel már az aktív esetek száma átlépte a harminckétezret. Eddig 2860-an vesztették életüket a Covid–19 miatt. Az országban további több húszezer fertőzésgyanús ember várja jelenleg otthoni karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.

Horvátországban ugyancsak rekordot jelentettek: egy nap alatt száznyolcvan főt szűrtek ki, ezzel már mintegy 6050-en fertőződtek meg. Problémát okoz, hogy a turisták nem bíznak a horvát egészségügyi rendszerben, és inkább hazautaznak. Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásról, hogy megfertőződött.

Olaszország szigorította a beutazási feltételeket több országra vonatkozóan: szeptember 7-től koronavírusteszt elvégzése lesz kötelező a Horvátországból, Görögországból, Máltáról és Spanyolországból érkező utasok számára. A Bulgáriából és Romániából érkezőkre karantén vár Olaszországban, míg a Kolumbiából érkezőket egyenesen kitiltották az ország területéről.

Sokáig úgy tűnt, hogy Németország kontroll alatt tudja tartani a járványt, de az elmúlt egy hét során napról napra több új beteget találnak a hatóságok. Csütörtökre itt is megdőlt a napi esetszámok eddigi csúcsa, 1445 fő mutatott pozitivitást. A 83 millió lakosú országnak ezzel már csaknem kétszázhúszezer fertőzöttje és több mint 9200 áldozata van. A járvány Hamburgban, illetve Észak-Rajna–Vesztfáliában a legerősebb. A szakértőket aggasztja, hogy a terjedés üteme olyan gyors, hogy ellehetetleníti a hatékony kontaktkutatást. Emellett problémás az is, hogy a korábbiakkal ellentétben a fertőzések nem köthetők egy-egy gócponthoz, a vírus az ország egész területén jelen van.

A Worldometers adatai szerint több mint 20,8 millióan fertőződtek meg globálisan. Mintegy 748 ezren hunytak el, csaknem 13,8 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom