Krónika

Egyre nagyobb a vírus behurcolásának veszélye

A hivatalos járványügyi adatok azt mutatják, hogy a vírus leginkább a turisták által nagyon kedvelt helyeken, sok esetben a tengerpartokon terjed. A 7 és fél milliós Katalóniában (Barcelonában és környékén) az elmúlt héten többször naponta ezer új esetet jelentettek.

Egyre nagyobb a vírus behurcolásának veszélye
Nizzában reggel 10 óra és hajnali egy óra között kell maszkot viselni a turisták körében közkedvelt város utcáin és strandjain
Fotó: AFP/ Valery Hache

Olaszországban 

Az elmúlt 24 órában nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban: a hétfői 159-el szemben kedden 190-et regisztráltak. Ez a korábbi adatokhoz képest nem tűnik jelentős számnak, de szakemberek szerint a vírus terjedését jelző mutató 1 közelében van ismét. Ha ezt meghaladja, az azt jelenti, hogy megint nőni fog az új esetek száma.

A járvány február 20-i kitörése óta 35 171 ember halt meg Olaszországban a koronavírus okozta betegségben. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 12 482, a kórházban ápolt páciensek száma 761-ről 734-re csökkent, 41 beteget ápolnak intenzív osztályon.

Február vége óta 200 766 embert diagnosztizáltak az új koronavírussal Olaszországban. 

Az Istat olasz statisztikai hivatal és az egészségügyi minisztérium felmérésének hétfőn publikált adatai szerint egyébként a hivatalos adatokhoz képest hatszor többen fertőződhettek meg koronavírussal Olaszországban. Utóbbiak egyébként 248 229 fertőzöttről és 35 166 halottról szólnak.

A legfertőzöttebb terület mára már nem Lombardia, hanem Veneto tartomány, azon belül Velence környéke. 

Üres napágyak Milánóban
Üres napágyak Milánóban
Fotó: AFP/Mairo Cinquetti

 Franciaországban 

Nizzában az egyik legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyen (és több más francia városban, Toulouse-ban, Lille-ben és La Rochelle-ben) a romló járványügyi adatok miatt ismét kötelező a maszkot viselni. Az új rendelkezés értelmében reggel 10 óra és hajnali egy óra között kell maszkot viselni a turisták körében közkedvelt város utcáin és strandjain.

A szabálysértők 32 eurós (12 ezer forint) bírságra számíthatnak, amelyet később 135 euróra (46 ezer forint) fognak emelni, amennyiben a prefektúra hozzájárulását adja ehhez.  A szabályozásról városszerte tájékoztatják az embereket, így például a villamosokon is kifüggesztik az erről szóló információkat.

Csütörtök óta hangosbeszélőkkel figyelmeztetik az embereket a stranddal párhuzamosan futó nizzai Promenade des Anglais-n a távolságtartási szabályok betartására és az alkoholfogyasztási tilalmakra.

Spanyolországban

A katalán kormány július közepén jelentette be, hogy Barcelonában és a vonzáskörzetében található mintegy tucatnyi településen újból korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzések emelkedése miatt.  

A rendelkezés értelmében ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, színházakat, mozikat,  uszodákat ás edzőtermeket. Ez utóbbi miatt keleti harcművészetek művelői tüntettek a katalán regionális kormány barcelonai épülete előtt július végén. 

A vendéglátóhelyeken 50 százalékos létszámkorlátozás lép életbe, a szabad gyülekezést tíz főben maximálják. Az idősotthonokban nem fogadhatnak látogatókat. A katalán kormány egyúttal azt kéri az érintett térségben élő mintegy négymillió embertől, hogy csak elengedhetetlen esetekben hagyja el otthonát, például ha bevásárolni vagy dolgozni megy, de nem korlátozzák a lakhelyelhagyást. 

A 15 napra szóló korlátozások azután lépnek életbe, hogy az illetékes bíróság jóváhagyja a kormány határozatát.

Egész Spanyolországban rossz a helyzet, amit jól jelez, hogy Nagy-Britannia karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket
Egész Spanyolországban rossz a helyzet, amit jól jelez, hogy Nagy-Britannia karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket
Fotó: AFP/ Frédéric Scheiber

Amúgy egész Spanyolországban rossz a helyzet, amit jól jelez, hogy Nagy-Britannia karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket. Ez azért is jött nagyon rosszul a spanyol gazdaságnak, mert sok angol nyugdíjas vásárolt nyaralót Dél-Spanyolországban. A német külügy pedig azt javasolta állampolgárainak, ha nem muszáj, akkor ne utazzanak a turisták körében népszerű Katalónia, Aragónia és Navarra spanyol régiókba.

A spanyolországi hivatalos adatok rendkívül zavarosak. Kedden a spanyol kormány 1178 új fertőzöttet jelentett az egész országból, ebből alig százat Katalóniából. Ugyanezen nap reggelén azonban a katalán hatóságok több mint 600 fertőzöttről és 30 halottról beszéltek. 

A főváros, Szófia mellett Várna és Burgasz, két kiemelt tengerparti nyaralóhely is gócpontnak számít
A főváros, Szófia mellett Várna és Burgasz, két kiemelt tengerparti nyaralóhely is gócpontnak számít
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Bulgáriában 

Súlyosan érinti a járvány második hulláma Bulgáriát, ahol egy nap leforgása alatt (keddi adat) 255 ember fertőződött meg koronavírussal, de múlt héten volt már 300 felett is. Ráadásul a halálesetek száma is rekordmértékű volt (16-an haltak meg egy nap alatt). Bulgária lakossága kevesebb mint 7 millió, így ez nagyon soknak számít.

A főváros, Szófia mellett Várna és Burgasz, két kiemelt tengerparti nyaralóhely is gócpontnak számít.   Nehezíti a helyzetet, hogy bolgár sajtóértesülések szerint a kórházakban nagy hiány mutatkozik egészségügyi dolgozókból.

Bulgáriában a rendkívüli intézkedések legalább augusztus végéig vannak érvényben. A polgároknak az ország egész területén távolságot kell tartaniuk egymástól, és hordaniuk kell a védőmaszkot a közintézményekben és tömegközlekedési eszközökön.

Kapcsolódó írásaink

Aggasztó vírusadatok érkeztek Európából

ĀKoronavírus. Románia nagyvárosaiban már nincs elég hely a kórházakban, Horvátországban és Ausztriában magas a napi fertőzöttek száma, de Németországban is nagyon sok az új eset