Krónika

Jövő év végére válhat széles körben elérhetővé a védőoltás

Rendkívül gyorsan zajlik a vakcinafejlesztés – véli a WHO irodavezetője

Huszonötféle vakcinát már embereken tesztelnek – fogalmazott lapunknak Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője.

Jövő év végére válhat széles körben elérhetővé a védőoltás
Ledia Lazeri: Világszerte több mint százhatvanöt oltóanyag-kutatás folyik
Fotó: WHO Magyarország

– Hány vakcinakutatás zajlik a világban a koronavírus kapcsán? Kik állnak legközelebb a sikerhez?

– Világszerte jelenleg több mint 165 vakcinakísérlet zajlik, ebből körülbelül huszonötöt már embereken tesztelnek. Legalább három-négy a harmadik fázisban van. Ezek az AstraZeneca, Moderna és a CanSino  vakcinái (brit, amerikai, kínai cégek – a szerk.). Van egy orosz vakcinajelölt is, amely belépett a harmadik fázisba. Több másik az első-második fázisnál tart, és a következő két hónapban léphetnek a harmadikba. Általában több évig is eltart egy vakcina kifejlesztése, ezért még egy meggyorsított folyamatban is időbe telik a Covid–19 elleni védőoltás kifejlesztése.

– Hogyan próbálják gyorsítani ezt a folyamatot?

– Áprilisban a WHO Access to Covid–19 Tools (ACT) Accelerator néven elindított egy új, globális együttműködést, ennek lényege, hogy meggyorsítsák a Covid–19-tesztek, -gyógymódok és -vakcinák fejlesztését, gyártását és az ezekhez való hozzáférést. Ennek egy pillére a COVAX elnevezésű kezdeményezés, amely támogatja a gyártási kapacitás bővítését, illetve eszközöket vásárol. Az ő céljuk, hogy minden ország gyorsan, korrekten, igazságosan vakcinához juthasson. Ehhez a kezdeményezéshez hetvenöt ország csatlakozott.

– Mikorra készülhet el egy, az egész világon elérhető védőoltás?

– Miközben arra törekednek, hogy minél előbb meglegyen a vakcina, a biztonságra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egy vakcinát a harmadik fázisban emberek ezrein tesztelnek, és ez általában elég arra, hogy információkat szerezzenek a biztonságát illetően. Ugyanakkor sok mindent még nem ismerünk, de azt reméljük, ha év végére meglesz a hatékony védőoltás, akkor 2021 végére elegendő mennyiségben elérhető lesz az országok számára, s így a veszélyeztetett csoportokba tartozók, ha kérik, megkaphatják. A WHO megoldást fog találni az igazságos elosztásra a tagországok köZött. A vakcinafejlesztés elképesztő gyorsan zajlik. A kínai tudósok január 11-én osztották meg a világgal a vírus genomszkevenciáját (ez hordozza a vírus genetikai információját – a szerk.), és a vakcinakutatás azonnal megkezdődött. Nyolc-tíz héttel később pedig már első fázisba jutott egy vakcina.

Mit jelentenek a tesztelési fázisok?

A klinikai vizsgálatok három fázisból állnak. Az első során a készítményt először próbálják ki egészséges emberek egy kisebb csoportján, hogy alapvető információkat szerezzenek a szérumról: mekkora dózist visel el a szervezet, vannak-e mellékhatásai. A második fázisban konkrét, kisszámú betegcsoport kapja meg a készítményt, hogy megnézzék, valóban alkalmas-e a gyógyításra. Az utolsó fázisban több ezer betegen tesztelik az oltóanyagot.
(VB)

Kapcsolódó írásaink

Biztató kutatási eredmények vakcinafronton

ĀAz Egészségügyi Világszervezet szerint 2021 közepére széles körben elérhető oltóanyag állhat a világ rendelkezésére a koronavírus ellen – Nem enyhül a járvány Amerikában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom