Krónika

Kihalhat a világ egyik legnagyobb békája

Nemzetközi összefogás mentheti meg a kihalástól a világ egyik legnagyobb békáját, a Titicaca-tavi óriásbékát.

Kihalhat a világ egyik legnagyobb békája
A Titicaca-tavi békát afrodiziákumnak tartják
Fotó: AFP/Aizar Raldes

A csakis a Bolíviához és Peruhoz tartozó tóban előforduló állat fej-törzs hossza elérheti a 20 centimétert, ezzel ez a világ legnagyobb kizárólag vízben élő békája. Jacques Cousteau francia felfedező az 1970-es években azonban egy 50 centiméteres példánnyal is találkozott.

A Telmatobius culeus tudományos nevű állat akár több száz méteres vízmélységben is megtalálható.

A bolíviai Természettudományi Múzeum közlése szerint bolíviai, perui, ecuadori és amerikai tudósok fognak össze a faj megmentése érdekében: a bolíviai Tudományos Múzeum, a perui Cayetano Heredia Egyetem, az ecuadori Katolikus Egyetem, a denveri állatkert és a Natural Way amerikai szervezet szakértői vesznek részt a munkában.

Tanulmányozni fogják a béka élőhelyét és genetikai elemzést is végeznek az állatokon, hogy feltárják, melyek lehetnek a legjobb módszerek a faj védelmére.

A Titicaca-tavi óriásbéka bőre lazán lötyögő, puha, ráncos, ennek segítségével jobb oxigénfelvételre képes a tengerszint felett 3800 méteren is. Az ilyen magasságban elhelyezkedő kizárólagos élőhelyén ugyanis már alig van oxigén. Különleges bőre miatt „herezacskóbékának” is nevezik.

Objektum doboz

Az egész életét a tóban töltő faj súlyosan veszélyeztetett: az emberek kulináris és kuruzslási célból is vadásszák, bőréből termékek készülnek, ráadásul a Titicaca-tó szennyezettsége is jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedben.

A Titicaca-tavi békát afrodiziákumnak tartják, bizonyos helyi piacokon belőlük kevert ital, „békalé” kapható, testükből amulett, bőrükből kis tasak is készül. Combjaikat sütve vagy grillezve fogyasztják.

Több ezernyi elpusztult békát találtak 2016-ban a tó egyik mellékágának partjainál. A tömeges pusztulásért vélhetően a mezőgazdasági eredetű és a műanyagszennyezettség tehető felelőssé.

A Titicaca-tó Dél-Amerika egyik legnagyobb ivóvízforrása, ezzel mintegy kétmillió ember életének elengedhetetlen feltétele. Tengerszint feletti 3810 méteres fekvésével a Föld legnagyobb hegyvidéki, egyben Dél-Amerika legnagyobb kiterjedésű tava.