Krónika

Fontos módosítása jelent meg az utazási korlátozásokról szóló rendeletnek

A Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása. Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be az országos tisztifőorvos, mint az ország egészét.

Fontos módosítása jelent meg az utazási korlátozásokról szóló rendeletnek
Az európai országok besorolása Magyaországon
Fotó: MTI

A vonatkozó rendelet a következő kiegészítést kapja:

„Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.”

Ez tehát azt jelenti, hogy ha az aktuális járványügyi adatok ezt megalapozzák, az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő besorolási rendszer legenyhébb, „zöld” fokozatára teheti egy-egy ország adott közigazgatási egységét.

Ennek pedig jelentősége lehet a Magyarországra történő beutazások tekintetében.

A rendeltmódosításból ugyanis egyértelművé válik, hogy az a beutazó, aki zöld besorolású közigazgatási területről lép be Magyarországra, akkor is mentesül a rendeletben előírt egészségügyi vizsgálat alól, ha egyébként az ország egésze, ahonnan beutazott, sárga vagy piros besorolású.

Kapcsolódó írásaink