Krónika

Egy hónapra letartóztatták a Deák téri kettős gyilkosság gyanúsítottjait

A bíróság egy hónapra letartóztatásba helyezte azt a három férfit, akik a megalapozott gyanú szerint péntek hajnalban részt vettek a Deák téri verekedésben, s egyikük két embert halálra késelt. A gyilkos banda tagjainak többsége bűnöző volt, korábban elítélték őket.

Egy hónapra letartóztatták a Deák téri kettős gyilkosság gyanúsítottjait
Halálos késelés a Deák térnél, két banda csapott össze
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Fővárosi Főügyészség vasárnapi közleményében emlékeztetett: az V. kerületi Deák Ferenc téren hajnali fél négy körül két, fiatalokból álló társaság verekedett össze.

Egy tizennyolc éves férfi a nála lévő késsel két sértettet megszúrt, akik a földre estek. A két megszúrt fiatal - egyikőjük 16, a másik 21 éves - a helyszínen életét vesztette.

A főügyészség közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság perceken belül azonosította és elfogta a három férfit, akik közül a kést használót több emberen elkövetett emberölés bűntette, két társát csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt hallgattak ki gyanúsítottként és előterjesztést tettek a gyanúsítottak letartóztatására.

A letartóztatást a Fővárosi Főügyészség indítványa nyomán a nyomozási bíró vasárnap elrendelte. Az egyik sértett bántalmazásával gyanúsított férfi tekintetében a döntés végleges, a másik két terhelt esetén fellebbezések miatt még nem végleges - olvasható az ügyészségi közleményben.

A Fővárosi Törvényszék vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a gyanúsítottak egzisztenciális és személyi körülményei rendezetlenek, állandó, bejelentett munkahellyel nem rendelkeznek, ketten kábítószerfogyasztók.

Az emberöléssel gyanúsított férfi állandó bejelentett lakcímén nem tartózkodott. Ellene folyamatban lévő más büntetőeljárásokban - ismeretlen helyen való tartózkodása miatt - körözést, illetve elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A másik két gyanúsított lakhatási körülményei is bizonytalanok: egyikük nem rendelkezik érvényes lakóhellyel, egy ellenük 2019-ben indult nyomozás adatai alapján pedig, miután a szüleik kirakták őket a lakásukból, egy VI. kerületi albérletben éltek, ahol egyikük 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott a főbérlőnek.

Objektum doboz

A terhükre rótt bűncselekmény elkövetése után mindhárman elmenekültek a helyszínről. Mindezekre és a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható büntetés nagyságára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén az eljárás során elérhetetlenné válnának.

A törvényszéki közleményben kiemelték, hogy a nyomozás kezdeti szakaszban van. A tényállás teljes körű felderítéséhez a verekedésben részt vevő eddig ismeretlenek - köztük egy, a késelő által megszúrt másik férfi - beazonosítása, a gyanúsítottak további kihallgatása és szembesítések szükségesek.

A bűnismétlés veszélyét a bíróság két terhelt esetében találta megalapozottnak. Ők, bár büntetlen előéletűek, de a gyanúsításban szereplő bűncselekményeket ellenük folyamatban lévő több büntetőeljárás hatálya alatt követték el. Minderre, valamint az elkövetés előtt és után tanúsított magatartásukra is figyelemmel megalapozottan lehet tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A harmadik gyanúsított esetében a bíróság a bűnismétlés veszélyét nem találta megállapíthatónak, mivel a férfi büntetlen előéletű és vele szemben másik büntetőeljárás sincs folyamatban - olvasható a törvényszéki közleményben.

Brutálisan megverték és halálra szurkálták az áldozatokat

Az Origo elérte a késelés egyik áldozatának a főnökét, rajta keresztül pedig a fiú édesapját is. 

Gergő bátyja éve óta nálam dolgozik, ő pár hónapja csatlakozott hozzánk. Nagyon becsületes fiú volt, mindig elvégezte a rábízott munkát, soha nem volt vele gond. Nagyon sajnáljuk a fiút, és persze a családját is. Minden munkatársunkat nagyon megrázta, ami történt – mondta.

A lap a meggyilkolt fiú édesapjával is rajta keresztül tudott beszélni. Annyit mondott a felfoghatatlan tragédiáról, hogy „Meghalt a fiam, mit mondjak?!” Az Origo információi szerint ott volt Gergő öccse is, őt is érte egy szúrás a lábán, és csak délután engedték ki a kórházból. Megtörten nyilatkozott a lapnak a tragikus eseményekről. A fiú a bátyja és barátja haláltusáját is végignézte. Azt mondja, tudja, hogy lehetetlen, de szeretné testvérét még egyszer magához ölelni.  

Egyedül ő élte túl a támadást a baráti társaságukból. A testvérének és a barátjuknak azonban szinte esélye sem volt a túlélésre. Brutálisan összeverték, aztán halálra szurkálták őket.

Hihetetlen, hogy nincs többé bátyám, úgy szeretném még egyszer látni, megölelni– mondta.

Legalább száz ember ment el a Deák térre szombat este, hogy a péntek hajnalban meggyilkolt két fiatalra, a 16 éves Lászlóra és a 20 éves Gergelyre emlékezzenek.

Tíz perc alatt elfogták a gyilkosokat

A támadók - a bűnözők - több mint kétszer annyian voltak, heten, és volt velük három lány is. Az Origó információi szerint a lányok állítólag próbálták megfékezni a megvadult barátaikat, de nem jártak sikerrel. Pillanatok alatt gyilkolhatták meg a két fiatalt.

A kettős gyilkossággal egy 18 éves fiút gyanúsítanak, akit mindössze tíz perccel a támadás után fogtak el a Nyugati téren. Ez többek között annak köszönhető, hogy mindent rögzítettek a köztéri kamerák. 

Ez a távolság a környéket ismerők, de az internetes térkép szerint is legalább 20 perc gyalog. Vagyis minden bizonnyal futott, menekült. A rendőrök szerint útközben eldobta a kést.

A 16 éves áldozat nagymamája rosszul lett a tragédia hallatán

A Blikk úgy tudja, a fiatalabb fiú, akit meggyilkoltak, teljesen árva volt. Édesapja már régebben meghalt, édesanyját pedig két hete temették el.

A fiút és a húgát nagyanyjuk nevelte. Amikor a nyomozók közölték az idős asszonnyal a tragikus hírt, rosszul lett, az unokája pedig elájult – mondta a Blikknek László nagymamájának szomszédja.

A kislány imádta a bátyját, két napja még együtt pingpongoztak. Amíg az egyik rendőr elszaladt nyugtatóért, társa vigasztalni próbálta a nagymamát. Babi néni azóta is minden percben sír... - írja a lap az egyik szomszédra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink