Krónika

ENSZ-főtitkár: Használjuk fel a járványt, hogy jobbá tegyük világunkat

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívást intézett kedden a világ vezetőihez, hogy használják fel a koronavírus-járvány teremtette helyzetet „a világ jobbá tételére” és együttműködésükkel olyan más globális fenyegetésekkel is szálljanak szembe, mint a klímaváltozás.

ENSZ-főtitkár: Használjuk fel a járványt, hogy jobbá tegyük világunkat
António Guterres: Jelentős ára lesz, ha nem cselekszünk a klímaváltozás feltartóztatása ügyében
Fotó: MH

Az ENSZ-főtitkár a Petersbergi Klímadialógus című kétnapos tanácskozás keretében szólalt fel videón keresztül.

Világszerte a pandémia eddig több mint 212 ezer ember életét követelte és meghaladja a hárommilliót is a regisztrált fertőzöttek száma. A vírus terjedését megfékezni hivatott kijárási korlátozások miatt számos ország gazdasági nehézségekkel kénytelen szembesülni.

Guterres szerint a járvány rávilágított, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva társadalmaink és gazdaságaink az ilyen jellegű sokkhatásoknak. Mint mondta, az egyedüli válasz ebben a helyzetben a bátor, jövőképpel rendelkező és együttműködő vezetés. „Ugyanilyen vezetésre van szükség a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetése esetében is” - hangoztatta Guterres, megjegyezve, hogy az utóbbi évtized volt a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések kezdete óta.

Hangsúlyozta, jelentős ára lesz, ha nem cselekszünk a klímaváltozás feltartóztatása ügyében, ugyanakkor - mint fogalmazott - „a technológia a mi oldalunkon áll”.

Egyben figyelmeztetett, hogy a járványhoz hasonlóan a klímaváltozással sem képes egy ország egyedül megbirkózni. „A koronavírushoz hasonlóan az üvegházhatású gázok sem ismernek határokat” - mondta Guterres.

„Az elszigetelődés csapda. Egy ország sem képes boldogulni egyedül” - hangsúlyozta. Az ENSZ-főtitkár egyben rávilágított, hogy a 20 legnagyobb fejlett és fejlődő ország együttesen a károsanyag kibocsájtások több mint 80 százalékáért felelős. Mint mondta, a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt az Egyesült Államok és Kína résztvétele tette lehetővé. „A nagy kibocsájtók hozzájárulása nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló” - utalt Guterres arra, hogy Donald Trump amerikai elnök kiléptette országát az egyezményből.

Angela Merkel német kancellár a fórumon felszólalva jelezte, hogy Németország hajlandó lenne támogatni az Európai Unió egy nagyratörőbb célkitűzését a károsanyag-kibocsájtás mérséklésére, aminek keretében 1990-hez képest akár 55 százalékkal csökkentenék 2030-ig az uniós károsanyag-kibocsájtást. A jelenlegi célkituzés 40 százalékos csökkentést irányoz elő.

Kijelentette, a jelen helyzetben fontos világossá tenni, „nem a klímavédelmen spórolunk, hanem fenntartható technológiákba eszközlünk befektetéseket”.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony ismét eltolja magától a felelősséget

ĀMíg Müller Cecília és az operatív törzs hosszan számolt be a népjóléti bizottság ülésén, a főpolgármester hozta a formáját, továbbra sem adott érdemi válaszokat a Pesti úti idősotthon ügyében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom