Krónika

Lakásokkal segítik az orvosokat

Pihentesd a dokit! címmel indult jótékonysági kezdeményezés a Facebookon, egyre többen ajánlják fel ingyen üresen álló ingatlanjaikat az egészségügyi dolgozók számára

Kórházakat is megkerestek egy kezdeményezés  ötletgazdái, akik a veszélyhelyzet idejére segítenek lakásokat találni az egészségügyi dolgozóknak. Mindez csak pár napja indult, de folyamatos a jelentkezés. Egyelőre Budapest a központ, de szeretnének vidékre is terjeszkedni.

Lakásokkal segítik az orvosokat
A legtöbb helyre főként az intenzív osztályon dolgozó szakemberek jelentkeznek
Fotó: MTI/Varga György

„Felajánlom ideiglenes használatra a Vágóhíd utcában (Szent László Kórháztól öt-hat percre) található lakásomat egészségügyi dolgozók számára” – ez az egyik a sok bejegyzés közül a Pihentesd a dokit! nevű Facebook-csoportban. A kezdeményezés célja, hogy azok az orvosok, ápolók, akik nem tudnak, nem akarnak hazamenni idős szüleikhez, gyerekeikhez, mert esetleg koronavírusos betegekkel foglalkoznak, egy a munkahelyükhöz közeli lakásban pihenni tudjanak.

A XIV. kerületben, az Uzsoki Utcai Kórháztól egy percnyire van egy irodánk, és most nem tudunk dolgozni, ott állt üresen. Megosztottam a Facebookon, hogy felajánlom, ezután folyamatosan kerestek meg magánszemélyek felajánlásaikkal – mondta lapunknak a kezdetekről Berke Mónika ötletgazda.

Jelenleg e-mailben (pihentesdadokit@gmail.com) várják a felajánlásokat, amit feltesznek a Facebook-csoportba, és ott lehet rá jelentkezni. Egy rövid ellenőrzés után összekötjük a tulajdonost a jelentkezővel, akik egy ingyenhasználati szerződést kötnek – magyarázta Berke Mónika. Alig négy napja indultak, és csaknem húsz dolgozónak találtak lakást, már várólista is van.

Egyelőre Budapest a bázis, de például Szegeden is lenne rá igény. A fővárosban többek közt a Heim Pál, a Honvéd, a Szent László kórházakkal, de az Országos Mentőszolgálattal is felvették a kapcsolatot, akik nagyon örültek a felajánlásnak. Nyilván minden kórháznak van egy minimális megoldása, hogy a dolgozóik pihenni tudjanak, de ezek a helyek most kezdenek elfogyni, ez abból is látszik, hogy egyre többen, leginkább az intenzív osztályokon, tehát az élvonalban dolgozók jelentkeznek. Egy, a Szent László Kórházban dolgozó hölgy, aki kifejezetten koronavírusos betegekkel foglalkozik, szinte sírt a telefonban, amikor mondtuk, hogy sikerült neki lakást találni, mert attól tartott, nem lesz olyan, aki kiadná neki a lakását – mesélte Berke Mónika.

Egy lakásban egy embert helyeznek el, de van példa rá, hogy négy nővér, aki egy részlegen, de egymást váltva dolgozik, együtt tud lakni. Külön osztályokról nem költöztetnek össze senkit, nehogy megfertőzzék egymást. A lakásokkal szemben követelmény, hogy az illető le tudjon zuhanyozni, legyen megfelelő ágy, tudjon reggelizni, kávét főzni, és jó, ha van internet is. 

Kapcsolódó írásaink