Krónika

Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány a járvány miatt

Szükségállapotot hirdetett ki Csehországban  a kormány csütörtökön az új koronavírus terjedése miatt. A rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, hatálya harminc nap - közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában.

Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány a járvány miatt
Egészségügyi maszkot viselő turisták Prágában
Fotó: AFP/Michal Cizek

Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolja a kabinet.
A kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Csehországban jelenleg 94 fertőzöttet tartanak nyilván. Közülük legalább két személy esete súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki sem gyógyult ki.

Szlovákiában bezárják az iskolákat és lezárják a nemzetközi repülőtereket

Szlovákiában jövő hétfőtől minden oktatási és nevelési intézményt legalább két hétre bezárnak és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is - jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön az új típusú koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva a központi válságstáb ülése után. A középiskolákban márciusra tervezett érettségi vizsgákat is elhalasztják.

Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá.

Kínában javul a helyzet, a járvány epicentruma Európa

A koronavírusos világjárvány epicentruma Európába tolódott - mondta Mike Pence amerikai alelnök hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban is ezrek fognak megbetegedni a kórtól.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön bejelentette: Kína túl van a járvány tetőpontján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban úgy értékelte, hogy a járvány január 23. és február 2. között tetőzött, azóta folyamatosan gyengül.

Olaszországban majdnem kétszázan haltak meg 24 óra alatt

Európában viszont mind rosszabb a helyzet. Olaszországban csütörtök reggelre egy nap alatt csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett a ragály halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan a kórtól fertőzötteké pedig több mint kétezerrel 12  462-re nőtt.

Németországban csütörtök délig 2155 fertőzést tartottak számon a tartományi egészségügyi minisztériumoktól származó adatok nap közbeni összesítése alapján, ez 613 esettel több az egy nappal korábbi 1542-nél. Az esetek legnagyobb részét - 909 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 4 ember halt meg, 3 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 1 Baden-Württembergben.

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elhalasztotta április 25-re tervezett elnökválasztó kongresszusát a járvány miatt. 

Ausztriában és Lengyelországban is áldozatot szedett a járvány

Ausztriából csütörtökön koronavírus okozta halálesetet jelentettek, az elsőt. Bécsben hunyt el egy 69 éves nő. Az országban 302 fertőzöttet tartanak nyilván.

Lengyelországban ugyancsak csütörtökre meghalt Poznanban az első koronavírusos beteg, egy 57 éves nő. Az országban 47 fertőzöttről tudnak.

Koronavírus-fertőzést igazolt a vizsgálat Irene Montero spanyol esélyegyenlőségi miniszternél csütörtökön, így a kabinet minden tagjánál, valamint a királyi párnál is elvégzik a szükséges teszteket. Elővigyázatosságból felfüggesztették a miniszterek programját, és a rendkívüli kormányülésen is csak azok a tárcavezetők jelentek meg személyesen, akiknek részvétele elengedhetetlen a járvány gazdasági következményeit enyhítő intézkedéscsomag elfogadásához.

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzések száma 2968, a halálos áldozatoké 84. Eddig 189 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Norvégiában csütörtöki bejelentés szerint bezárják az összes iskolát és óvodát a járvány miatt követve Dánia példáját.

Iránban már 429 áldozata van a vírusnak

Iránban csütörtökre 75-tel emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma, melynek immár 429 halottja van az országban, a fertőzöttek száma pedig meghaladja a 10 ezret.

Algériából is halálesetet jelentettek csütörtökön, szintén az első koronavírusost. Ott is egy nő esett az áldozat. Az észak-afrikai országban 24 fertőzött van.

Afrika 54 országából 12-ben van koronavírusos fertőzött, összesen valamivel több mint száz fő.
 

Kapcsolódó írásaink