Krónika

Egyre kevesebb az új megbetegedés Hupejben

Egy matematikai modell szerint február 23-ra megállhat a koronavírus-járvány terjedése, feltéve ha igazak a kínai hatóságok által jelentett adatok az eddigi fertőzöttekről

Evakuáltak egy bankot Szingapúrban egy koronavírussal fertőzött dolgozó miatt, elmarad a Kínai Nagydíj, és veszélyben vannak az idősek a karantén alá vont üdülőhajón.

Egyre kevesebb az új megbetegedés Hupejben
A japán hatóságok evakuálnák a Diamond Princess hajón lévő hatvan év felettieket
Fotó: AFP/Charly Ttriballeau

Az új koronavírus gócpontjában, Hupej tartományban kedden 94 új halálesetet és 1638 új fertőzöttet regisztráltak, ezek a számok egy nappal korábban 103 és 2097 voltak. A South China Morning Post jelentése szerint február eleje óta ezek a legkedvezőbb napi adatok. Az MTI szerint az új fertőzöttek száma Hupejben már három napja csökken, de továbbra is ebben a tartományban tombol leghevesebben a járvány. Vuhan után a leginkább sújtott város a 4,9 milliós Hsziaokan, harmadik helyen a 6 milliós Huangkang áll. Lapzártánkkor ismert adatok szerint világszerte több mint 45 ezren fertőződtek meg, a halálesetek száma 1115, a felépültek száma meghaladja a 4700-at. Kínán kívül Hongkong városállamban, a Fülöp-szigeteken és a legújabb hírek szerint már Iránban is van egy haláleset. Közben újabb két fertőzöttet regisztráltak Németországban.

Egy kelet-kínai egyetem kutatóinak matematikai számításokon alapuló modellje az új esetek számának hirtelen visszaesését jelzi előre a következő hétre, február 23-ra pedig a járvány terjedésének megállását jósolja, nulla új esettel. Ji Csou, az egyetem kutatója azonban rámutatott: különféle tényezők változtathatnak a jelenlegi tendencián, miközben az sem zárható ki, hogy az eddig fertőzöttek számát sem jelentették teljes pontossággal.

Közben a japán partoknál karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajón már 175 embernél mutatták ki az új vírust. A hajó utasainak csaknem 80 százaléka hatvan évnél idősebb, főként rájuk jelent veszélyt a betegség, a japán hatóságok evakuálnák őket. Emellett fontolgatják egy különleges úszókórház kialakítását, ahová átszállítanák a fertőzötteket. Őket jelenleg kórházakban ápolják. Egy másik hajó, a Hongkongból indult Westerdam, fedélzetén több mint 2000 emberrel várhatóan ma köt ki Kambodzsában. Ezt Japán, Tajvan, Thaiföld, Guam és a Fülöp-szigetek sem engedélyezte.

Szingapúrban háromszáz dolgozót küldtek haza a legnagyobb bankból, miután egy dolgozóról kiderült, hogy megfertőződött. Mindannyian ugyanazon az emeleten dolgoztak. Szingapúrban csaknem ötven fertőzött van, Kínán kívül ez az egyik leginkább érintett ország.

A koronavírus-járvány miatt elmarad a Forma–1-es Kínai Nagydíj, amelyet április 19-én rendeztek volna meg Sanghajban, de így későbbi időpontban rendezik majd meg. Ez lett volna a 2020-as F1-es szezon negyedik állomása. Január végén a fedett pályás atlétika-vb egyéves halasztásáról született döntés.

Telefonos csalók kérnek pénzt a WHO nevében

Olyan csalók jelentek meg Magyarországon, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében telefonon kérnek pénzt a koronavírusra hivatkozva – figyelmeztetett a rendőrség. Egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új betegségről, egyúttal felkínálja, hogy az 1-es gomb megnyomásával bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy megfelelő védettséget nyújtó maszkot és fertőtlenítőszert tartalmazó csomag. Az ügyben csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Kiemelték, a WHO sem telefonon, sem más formában nem árusít termékeket. Ha valaki úgy érzi, hogy bűnözők próbálják becsapni, tegyen bejelentést a rendőrségen.

Kapcsolódó írásaink