Krónika

Hatalmas hajóroncsra bukkantak Stockholm közepén

Harminc méter hosszú, 16. századi hajóroncsot találtak Stockholm közepén, ami fontos darabja lehet annak, hogy a szakértők összekössék a régi és új hajóépítési technikák közt tátongó ismereti hiányosságok lyukát.

Hatalmas hajóroncsra bukkantak Stockholm közepén
Harminc méter hosszú hajóroncsot találtak Stockholmban
Fotó: Facebook/Arkeologikonsult

Az 1500-as évek második feléből származó régészeti lelet már önmagában is számos érdekességgel szolgál a hajókhoz kevésbé konyítók számára is, ugyanis a vízi jármű egyszerre volt áruszállító- és csatahajó. 

A tengeri teherhajón akár húsz ágyú is elfért, így azért jóócskán meglephették az azt kifosztani vágyó kalózokat.

Rengeteg apróságot is találtunk a roncsban, érméktől csöveken át kerámiákig - mondta Philip Tonemar archeológus, aki hozzátette, egy kis agyaggolyóra is bukkantak, amit egy, a megfeneklett hajón játszó kisgyermek hagyhatott hátra az utókornak. 

A harmincméteres hajótestet először idén nyáron fedezte fel az Arkeologikonsult, Svédország legrégebbi régészeti társasága. A kutatásaik alapján arra jutottak, hogy a hajót 1590 körül használták, azután, hogy a spanyol armadának nem sikerült meghódítania Angliát. A faanyag származása, valamint a hajó mérete és felépítése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a lelet a korona egyik hajója, amelyet Hälsinglandben építettek. A terület, ahol rábukkantak akkortájt partszakasz volt csupán, így a legvalószínűbb, hogy a hajóval kikötöttek, majd otthagyták, és a kora újkori stockholmiak birtokukba vették, az idők során pedig lassan tönkrement, majd betemették a város fejlődése során.

Jim Hansson tengeri régész szerint óriási meglepetés, hogy felfedezték a hajóroncsot, mert ehhez hasonló járműről nem igazán volt tudomása a szakértőknek, pláne nem várták, hogy pont ezen a területen találnak majd egy ekkora és ilyen állapotban megmaradt leletet.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink