Krónika

Nem szívesen nyilatkozik a művészvilág Gothár Péter zaklatási ügyéről

Kedden robbant ki az utóbbi idők legnagyobb szexuális zaklatási botránya a Katona József Színházban, amikor a teátrum közölte, hogy azonnali hatállyal megválik egy munkatársától, aki kollégákat zaklatott. Szerdára kiderült, hogy az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőjelölt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Gothár Péter rendező volt a zaklató, amit ő maga ismert be egy közleményben.

Nem szívesen nyilatkozik a művészvilág Gothár Péter zaklatási ügyéről
Nem szívesen nyilatkoznak a színházi szakemberek a zaklatási botrányról
Fotó: MH

Máté Gábor, a Katona igazgatója két alkalommal is kinyomta a telefont, amikor az Origo kereste.

Schilling Árpád rendező (akinek felesége korábban maga is szexuális zaklatás áldozata volt) egy Facebook-bejegyzésben írta meg: Gothár Péterről is sokan tudták a környezetében, hogy fiatal nőket zaklat, mégsem tett senki semmit (ő is tudta, ő sem tett semmit).

Objektum doboz

Az Origo több színész, illetve színházi szakember véleményét kérte ki a szexuális zaklatásról, azonban, amikor a beszélgetések készültek, Gothár még nem tette közzé nyilatkozatát. A színészek zöme igyekezett elkerülni a válaszadást, a Katona alkalmazottai azt mondták, nekik az a véleményük, mint a színháznak. A portál utóbb megtudta, hogy a színészeknek megtiltották, hogy nyilatkozzanak. Többen azt állították, még csak nem is hallottak az ügyről.

Nagy Ervin színész az ügy kapcsán annyit mondott: a színház által kiadott közleményt tekinti mérvadónak, és ahhoz képest semmi többet nem kíván nyilatkozni.

Hámori Gabriella színésznő nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. A MASZK országos színészegyesület elnöke, Hegedűs D. Géza arról beszélt, hogy a testület közleményét fogalmazza, ezért nem tud nyilatkozni.

Igó Éva elítéli a szexuális zaklatást: „Nézze, iszonyú forgalomban vezetek, most megyek ki a Ferihegyi repülőtérre. Tegnap jöttem haza Pozsonyból, és ebben a pillanatban értesülök erről a történetről, úgyhogy nem tudok mit mondani Önnek” - mondta a színésznő, aki általánosságban annyit volt hajlandó mondani, hogy általában véve elítéli a szexuális zaklatásokat, mindenféle zaklatást. A kérdésre, hogy helyesnek ítéli-e azt az eljárást, hogy a Katona nem nevezte meg a zaklatót, az válaszolta, nem tudja, miről van szó, így nem tud válaszolni, de „természetesen amennyiben ez igaz, és amennyiben ez valóban így történt, akkor névvel, címmel nyilvánosságra kell hozni, és ha valóban megtörtént, és valóban áldozatok vannak, akkor az ő érdekükben, és mindenki érdekében, hogy tisztább legyen a közélet”.

Szacsvay László csupán annyit közölt, hogy véleménye megegyezik a Katona közleményében foglaltakkal és nem szeretne többet beszélgetni erről. Jordán Tamás, szombathelyi színházigazgató, egykori kaposvári színész telefonja ki volt kapcsolva.

Bezerédi Zoltán sem volt hajlandó kommentálni az esetet, a színház közleményére hivatkozott, mondván, ahhoz nem fűzne hozzá semmit.

Lázár Kati előbb úgy tett, mintha semmiről sem tudna, majd azt mondta, az ügyről nem lehet röviden beszélni, csak hosszan, azonban a felajánlást, hogy nyilatkozzon hosszan, elutasította, majd leszögezte: „ez az egész nem tartozik a nyilvánosságra, sokkal inkább a felekre, a barátokra, és azokra, akik segítenek”.

A Gothárral évtizedeket egyet dolgozó Pogány Judit is elutasítóan reagált a portál megkeresésére, előbb azt mondta, nem hallott az egészről, majd azt, hogy erről a témáról nem kíván beszélgetni, illetve azt, hogy „nem érdekelnek ezek a típusú témák". Majd emelt hangon közölte: „nem kívánok erről beszélgetni senkivel".

Lukáts Andor is azt mondta, hogy az Origótól tudta meg, hogy mi történt a Katona József Színházban. „Én nem gondolok semmit a történtekről, mert nem akarok beleavatkozni ebbe. Szerintem a Katona színészeinek és rendezőinek visszás dolog lenne, ha én állást foglalnék ebben az ügyben. Fogalmam sincsen, hogy mi történik a Katonában. Általánosságban azt tudom mondani, hogy nagyon sok helyen lenne értelme annak, hogy odafigyeljenek, hogy hasonló ne történjen, és nem a Katona az, amire oda kell figyelni, bár mondom, nem tudom mi történt. Szerintem nagyon sok ilyen van, nem feltétlenül a művészek világában" – mondta Lukáts Andor, hozzátéve: olyanról sem hallott, hogy valaki azért kapott meg egy szerepet, mert lefeküdt valakivel. „Ha egyébként hallottam volna ilyet, akkor azt mondtam volna, hogy ejnye-bejnye, és elmondanám most önnek, de ilyennel nem találkoztam." Lukáts Andor korábban kilenc évig volt a Katona József Színház színésze.

Kapcsolódó írásaink