Kultúra

Saját maga fedte fel kilétét a Katona József Színház zaklatással vádolt rendezője

Kitiltották a Katona József Színházból az egyik szerződéses munkatársat, mivel a budapesti színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben - közölte a teátrum a Facebook-oldalán. Később Gothár Péter beismerte, őt rúgták ki zaklatás miatt.

Saját maga fedte fel kilétét a Katona József Színház zaklatással vádolt rendezője
A színház nem hozta nyilvánosságra a zaklató nevét
Fotó: Facebook/Katona József Színház

A sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték. Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát - tették hozzá. Közölték: a társulatot az eset mélyen megrázta, a vezetőség pszichológus segítségét ajánlotta fel az ügy feldolgozásához.

A színház „a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak” - írták, megjegyezve: az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy nevük ne kerüljön nyilvánosságra.

Az információk szerint súlyos szexuális zaklatások történtek, amelyeket egy rendező követett el, az pedig, amit tett, bűncselekmény.

Felfedte kilétét a kitiltott rendező

Gothár Péter szerda délután maga jelentette be egy Facebook-posztban, hogy ő az az ismert rendező, aki zaklatási ügybe keveredett.

Gothár Péter bevallotta, őt rúgták ki zaklatás miatt
Gothár Péter bevallotta, őt rúgták ki zaklatás miatt
Fotó: Katona József Színház

Írását alább közöljük:

Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter

Objektum doboz

 A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Gothár Péter egyébként a balliberális színházi és filmes vezető alakja, neve még mindig szerepel a Katona József Színház honlapján a rendezők között. 1994-ben az SZDSZ parlamenti képviselő-jelöltje volt, de később is rendszeresen a liberális szabaddemokraták kultúrpolitikai céljait képviselte. 2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít rendezést, a közelmúltban is végzett osztálya, 2007-ben pedig tiszteletbeli doktori címet is kapott.

A színház eredeti közleményében több esetről számolt be, Gothár azonban csak annyit közölt, egy munkatársnőjéhez közeledett „erkölcsileg elfogadhatatlan módon”. Kérdés, hogy valóban több zaklatott van-e, illetve ha igen, kik lehetnek ők.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is vizsgálja a Katona József Színházban történteket

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a nyilvánossággal egy időben, azaz kedden értesült arról, hogy a Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa „erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”.

Az ügyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem is megpróbált a szűkszavú közleményen túl is információhoz jutni. Arra voltak kíváncsiak, hogy az egyetemüket érintheti-e a Katona József Színháznál lefolytatott vizsgálat és ennek eredménye. A színház azonban a megkeresésre sem szóban, sem írásban nem adott választ.

Minden olyan cselekedetet elítélünk, amely áthágja az erkölcsi normákat. A legfontosabb számunkra az, hogy minden egyetemi polgárunk biztonságban érezze magát, és bízhasson abban, hogy esetleges sérelme nem marad következmények nélkül. Jelenleg tart a vizsgálatunk a konkrét ügyben - írták a HVG megkeresésére.

Az egyetem az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében már azt írta, hogy Gothár Péter, az intézmény tanára szerdán megkereste az egyetem vezetőjét és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. „Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt” - közölte az SZFE.

Nyilvánosságra kell hozni, hogy ki a zaklató a Katona József Színházban - mondta a Hír Tvnek Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony Gergely állítása szerint erre fogja kérni a fővárosi fenntartásban működő intézmény vezetését. Azt is mondta: eddig nem történtek lépések az áldozatok védelmében, de a mostani botrány után programot indítanak.

Objektum doboz

Gy. Németh hallgat

Korábban az Origo megkérdezte a színházat, hogy tett-e a teátrum rendőrségi feljelentést, és elkövetett-e mindent annak érdekében, hogy a kitiltott munkatárs más színházakban se folytathassa tevékenységét. A Katona sajtósa annyit válaszolt, hogy az érintettek személyiségi jogainak védelmében nem mondanak semmit.

A portál Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettest is kereste. Tőle egyebek mellett azt kérdezte: egyetért-e vele, hogy a színház nem nevezte meg a zaklatót, valamint azt, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést az ügyben. Gy. Németh Erzsébet azonban nem válaszolt.

A színház Facebook-oldalát elárasztják az intézményt, és annak botrányosan gyáva és álságos eljárását bizarr módon dicsőítő hazug és nevetségesen propagandisztikus hozzászólások. „Történelemfordító”, „modellértékű”, „tanítanivaló”, „korrekt” - záporoznak a jelzők arra a nyilatkozatra, amelyben nem nevezik meg, ki a molesztáló. 

Volt, aki tudományos alapokra helyezte a Katona mosdatását: „Modellértékű a színház konfliktuskezelési és kríziskommunikációs praxisa! Az intézményi bizalom erős lehet, hiszen a sértettek merték és tudták a jelzőrendszer tagjait tájékoztatni arról, hogy milyen méltánytalanság érte őket. Minden érintettnek küldök egy-egy virtuális ölelést!”

A kommentelők így védik a színházat az eset kapcsán
A kommentelők így védik a színházat az eset kapcsán
Fotó: Facebook

Kapcsolódó írásaink