Krónika

Programozási hiba okozta a balesetet

Nem ismerte fel a gyalogost az Uber önvezető autója

Lezárult a szövetségi nyomozás az Uber önvezető autójának halálos kimenetelű balesete ügyében. A 49 éves Elaine Herzberg tavaly márciusban halt meg, miután este tíz órakor biciklijét tolva próbált átkelni egy forgalmas úton Arizonában, amikor egy Volvo SUV típusú önvezető autó elgázolta.

Programozási hiba okozta a balesetet
Az autó szoftvere csak a szabályosan közlekedő gyalogosokat volt képes beazonosítani
Fotó: Twitter

A baleset azért következhetett be, mert a járműt úgy programozták, hogy a gyalogosokat csak akkor volt képes beazonosítani, ha azok a zebrán keltek át – írta az NBC. Mivel az autó radarrendszere nem gyalogosként azonosította a nőt, nem sikerült kiszámítania az útvonalát sem, ezért csak 1,3 másodperccel az ütközés előtt észlelte a problémát és kezdett fékezni. A balesetet a jármű fedélzeti kamerája is rögzítette, a felvételen egyrészről jól látszik, hogy Herzberget az utolsó pillanatokig szabad szemmel sem lehetett látni a sötétben, másrészt az is kiderült, a Volvóban ülő biztonsági sofőr nem az utat figyelte, hanem telefonján követett egy televíziós műsort. Az Uber  – amely a baleset után kilenc hónapig visszavonta autóit – azóta módosította a szoftvereket úgy, hogy azok a szabálytalanul átkelőket is érzékeljék. Herzberg családja peren kívül egyezett meg a céggel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom