Krónika

Harminckilenc holttestet találtak egy kamionban Angliában

Egyelőre nem ismert annak a harminckilenc embernek a nemzetisége, akiket szerdán találtak holtan egy bolgár kamionban Anglia délkeleti részén - mondta szerdai nyilatkozatában Priti Patel brit belügyminiszter.

Harminckilenc holttestet találtak egy kamionban Angliában
Rendőrök az essex-i ipari parknál
Fotó: dailymail.co.uk

Priti Patel megerősítette azt a korábbi rendőrségi közlést, hogy a kamion az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be Nagy-Britanniába még szombaton.

Patel hangsúlyozta, hogy a kikötő az ország egyik legforgalmasabb kompforgalmat szolgálja elsősorban Nagy-Britannia és Írország között.

A belügyminiszter elmondta: a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement).

Korábban Patel egy Twitter-üzenetében megdöbbenését fejezte ki a tragédia miatt, de alig burkoltan óvatosságra is intett mindenkit az eset körülményeivel kapcsolatban. Úgy fogalmazott: hagyni kell, hogy a rendőrség elvégezhesse a vizsgálatot.

Objektum doboz

Mindezek mellett Yvette Cooper, az alsóház belügyi bizottságának elnöke szerdai nyilatkozatában azt hangsúlyozta: jóllehet egyelőre nem ismertek a tragédia körülményei, az azonban tudható, hogy az embercsempészet a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik.

Hozzátette: a vizsgálatba be kell vonni az ír és a bolgár rendőrséget is.

Boris Johnson brit miniszterelnök délután pedig elmondta a londoni alsóházban, hogy folyamatos tájékoztatást kap a hatóságoktól az ügyről és a vizsgálat menetéről.

Mindeközben az NCA azt közölte, hogy vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött. Az ügynökség Twitteren közzétett rövid tájékoztatásában hozzátette: szakértőkkel segíti az ennek kiderítésére és a halálesetekért felelős bűnözői csoport azonosítására irányuló vizsgálatot.

Objektum doboz

Letartóztattak egy 25 éves férfit

Andrew Mariner főfelügyelő sajtótájékoztatóján elmondta: a kamion szombaton lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében, csaknem 500 kilométerre északnyugatra attól a helytől, ahol a teherautóra szerda hajnalban rábukkantak.

A rendőrség a mentők értesítése alapján vonult ki Thurrock városának Waterglade nevű ipari parkjába, ahol a kamion parkolt.

Az ipari park, ahol a kamiont megtalálták, a délkelet-angliai Dover kikötőjébe, illetve a Csatorna-alagút termináljához tartó kamionok pihenőhelyeként is szolgál.

Az eddigi hatósági tájékoztatások nem tértek ki arra, hogy a kamion merre tartott.

Az ipari parkot a rendőrség lezárta, a teherautó 25 éves észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

Andrew Mariner tájékoztatása szerint az áldozatok között 38 felnőtt és egy tinédzser van.

A főfelügyelő elmondta: megkezdődött az áldozatok azonosítása, de ez várhatóan hosszú ideig eltart.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője a Twitter portálon közzétett szerdai bejegyzésében egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó. Azt írta: az embercsempészet „elvetemült és veszélyes cselekmény”.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Irány a Mars

ĀA NASA vezetője szerint 2035-ben már embereket küldhetnek a vörös bolygóra

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom