Krónika

Több mint ezer település vett részt a Cselekvő közösségek programban

Egyedülálló eredmény, hogy több mint ezer település vett részt az aktív közösségi szerepvállalást ösztönző Cselekvő közösségek programban - ismertette a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese csütörtökön.

Több mint ezer település vett részt a Cselekvő közösségek programban
Salgótarjánban többek között a szürke aluljárókat festették ki közösségi együttműködéssel
Fotó: cselekvokozossegek.hu

Az összegzés szerint a projektzáró sajtótájékoztatót csütörtökön tartották Szentendrén.
A közlés szerint Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: ez volt az első alkalom, hogy a múzeumok, a közművelődési intézmények és a könyvtárak módszertani központjai összefogtak egy nyitott, aktív és együttműködő társadalom fejlesztésének érdekében. A projekt eredményei várhatóan hatással lesznek a kulturális szakterület fejlődési irányaira az elkövetkező 10-15 évben.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a projekt a kulturális intézményrendszer eszközeivel segítette az önkormányzatok, múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, civil szervezetek és a lakosság közötti kapcsolatok megerősödését, nagy mértékben hozzájárult az aktív közösségek számának növeléséhez.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője kiemelte többek között az intézmény módszertani központként betöltött funkcióját, míg Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatója kiemelte a közösségi alapon működtetett könyvtárak egyre jelentősebb szerepét - olvasható a közleményben.
Az elmúlt három év eredményeiről azt közölték: a Cselekvő közösségek projekt 18 megyére kiterjedő 60-80 fős kulturális közösségfejlesztő mentorhálózatának munkatársai több mint 2500 kulturális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, 905 közösség számára tették hozzáférhetővé a projekt által szakmai támogatásként nyújtott lehetőségeket és több mint 420 közösséget mentoráltak.

A projekt három éve alatt 51 képzés valósult meg 950 fő részvételével. Több tízezer ember bevonásával hét kutatás valósult meg az NMI koordinálásával. A kutatások célja a kulturális közösségfejlesztő folyamatok figyelemmel kísérése, a tapasztalatok összegzése és innovatív javaslatok megfogalmazása volt.
A projekt során a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felhívására civil szervezetek, valamint múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények együttműködésével 17 megyében 25 mintaprojekt jött létre. A projektet megvalósító intézmények többféle megyei szakmai rendezvényt is szerveztek a három év alatt. A 73 esemény több mint felét az Országos Széchényi Könyvtár szervezte. A projekt keretében több szakmai tanulmányút valósult meg, de a három év alatt több hazai és nemzetközi szakmai konferenciát is tartottak.

A projekt részeként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében 2017-ben valósult meg a Közösségek Hete rendezvénysorozat, amely az elmúlt három évben országszerte csaknem ezer települést és ennél sokkal több közösséget mozgatott meg.

2017 szeptembere óta működik az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével fejlesztett Cselekvő Közösségek Wiki, a projekt közösségi enciklopédiája, amely lehetőséget teremt a módszertanok folyamatos frissítésére. A több mint 200 szócikket a szakmai megvalósítókon kívül az érdeklődők is szabadon szerkeszthetik, a szócikkbázist is gyarapíthatják.

A projekt keretében jött létre az NMI gondozásában az online közösségi tanulási és motivációs rendszer.

Mint írják, a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás projekt egyik legnagyobb eredménye, hogy csaknem ezer települést, több ezer kulturális intézményt, közösséget és szakembert ért el a módszertani fejlesztésekhez kapcsolódó valamely tevékenysége során.

A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében, három milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

Kapcsolódó írásaink