Krónika

Ősszel kezdődhet a leégett kollégium újjáépítése

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának oktatási része egy évre biztosítva van, a hallgatók elszállásolása kapcsán azonban még vannak kérdések

Csaknem százötvenmillió forint adomány gyűlt össze a januárban kiégett Ráday utcai kollégium hallgatói, valamint a tragédiában elhunyt áldozat családja számára. A használhatatlanná vált épületre megszerezték a bontási engedély, az újjáépítés ősszel kezdődhet.

Ősszel kezdődhet a leégett kollégium újjáépítése
Az egyetem már megszerezte a Ráday utcai épület bontási engedélyét
Fotó: MH

Ritkán látott összefogás jött létre, miután 2019. január 23-án este kigyulladt és kiégett a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Ráday utcai kollé­giuma. Az épület ugyan százhuszonöt hallgatónak adott otthont, ám akkor éjszaka kevesen tartózkodtak csak bent, mivel a többség a vizsgaidőszak miatt hazautazott. A tragédiában egy negyvenhét éves, négy gyermekes édesapa hunyt el, aki átmenetileg tartózkodott az épület vendégszobájában.

A lángokat mintegy három óra alatt sikerült megfékezni, a kollé­gium teljesen használhatatlanná vált. Már akkor kiderült, hogy mivel a nyolcvanas években készült vas­szerkezet súlyosan megsérült a tűzben, az épületet nem lehet felújítani, újjáépítés szükséges. A hallgatók, illetve az áldozat családtagjai számára néhány nap alatt több tízmillió forint adomány érkezett a különböző szervezetek, valamint a civil lakosság részéről, a kormány pedig ígéretet tett, hogy finanszírozza a kollégium újjáépítésének költségeit. Az elhunyt férfi temetésének költségei­hez az egyetem is hozzájárult. A teo­lógia szakos hallgatók többsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Semmelweis Egyetem szálláshelyeire került, a kollégium más egyetemekre járó tanulói saját oktatási intézményeikben kaptak helyet, illetve a Károli saját kollégiumaiban is el tudott helyezni több hallgatót.

Később kiderült, a tüzet szándékos gyújtogatás okozta. Január 23-án este három budapesti tinédzser – két tizenöt és egy tizenhat éves – unaloműzésként körömlakklemosót vásárolt, majd a Markusovszky térre indult, hogy kukákat gyújtsanak fel. Ott a kollégium falához támasztott ágyszivacsot találtak, amelyet a lakkal lelocsoltak, majd meggyújtottak, a tűz terjedését látva pedig elmenekültek. A rendőrség később halált okozó közveszélyokozás megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki őket. A fiúk beismerő vallomást tettek.

„Az épület bontási engedélyét megszereztük, az újjáépítési munkálatok várhatóan októberben megkezdődhetnek” – tájékoztatta lapunkat Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese. Hozzátette, a kormány a megszavazott támogatást az újjáépítés megkezdésekor kezdi folyósítani az egyetem számára.

Mint a rektorhelyettes elmondta, a Hittudományi Kart ideiglenesen átköltöztették az Egyetem Csopak utcai ingatlanába, így az intézmény oktatási része a következő évre biztosítva van. A teológus hallgatóknak ugyanakkor a továbbiakban nem tudnak szállást biztosítani azok az egyetemek, akik a tűz után befogadták őket, így számukra egy épületet próbálnak kibérelni.

„A református egyház tagjai, gyülekezetei, intézményei megmozdultak a tragédia hallatán” – hangsúlyozta Zsengellér József, hozzátéve, az elhunyt férfi hozzátartozóinak, a kollégiumban elszállásolt egyetemistáknak, valamit felújításra összesen mintegy százötvenmillió forint civil, javarészt reformátusoktól származó adomány érkezett be. Ebből harminckilencmillió forintot a hallgatók, 37,5 millió forintot pedig az áldozat családja kapott meg, a fennmaradó összeget az újjáépítésre fordítják. A hallgatók egyéb forrásokból is kaptak közvetlen támogatást, ruhákat, használati tárgyakat, egy informatikai cég például minden kárt szenvedett hallgatónak eljuttatott egy laptopot. A gyűjtés a felújításra az egyházkerületnél tovább tart.

Kapcsolódó írásaink