Krónika

Sokaknak a videojátékok jelentik az egyetlen bizonyítási lehetőséget

Májustól hivatalosan betegségnek tekinti a játékfüggőséget az Egészségügyi Világszervezet, a probléma országonként általánosan a fiatalok 8–12 százalékát érinti, főként a fiúkat

Hivatalosan is betegséggé nyilvánították nemrég a videojáték-függőséget, ám a lapunknak nyilatkozó kutató arra figyelmeztet, a játékzavar nem ördögtől való, és nem különbözik más emberi szenvedélyektől sem.

Sokaknak a videojátékok  jelentik az egyetlen  bizonyítási lehetőséget
A profi keretek között űzött e-sport korántsem rekreációs jellegű, és komoly üzletággá fejlődött az elmúlt évek során
Fotó: AFP/David McNew

Idén májusban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hivatalosan is elfogadta azt a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló módosítást, amelynek értelmében a játékfüggőség – különös tekintettel a videojátékokra – hivatalosan is betegségnek minősül. Hogy a videojátékokhoz köthető addikció valóban betegség-e, arról megoszlanak a vélemények.

Függőségen tipikusan azt értjük, amikor a szenvedély tárgya fontosabbá válik, mint a szociális élet, a karrier vagy a napi tevékenységek, a függő pedig csak a szenvedélyére koncentrál és aköré épülő életmódot vesz fel emiatt – magyarázta lapunknak Pólya Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója. Érdemes látni azonban – tette hozzá –, hogy valójában minden fanatikus viselkedés vagy mániákus hobbi a függőséghez hasonló jellemzőkkel bír. Nem sokban különbözik a videojáték-függőtől az a kutató, aki például megszállottan ősi kéziratokat vagy mikrobákat tanulmányoz reggeltől estig, vagy egy testépítő, aki táplálékkiegészítőkkel „diétázik” és naponta öt–hat órát tölt az edzőteremben. A hangsúly a függő tevékenység intenzitásán van.

Ha mindennél fontosabbá és destruktívvá válik, az jelez problémát.

Kitért arra is, nem mindegy, hogy az adott „mánia” mennyre üdvös, hasznos társadalmilag. Tűnhet úgy, hogy a videojátékozás értelmetlen időtöltés, kiváltképp, ha például a tudományos kutatásokhoz hasonlítjuk. Ráadásként a digitális játékoknak mint szórakozási formának van pénzügyi vonatkozása, a játékosok a megvásárolt szoftverekkel, gépekkel komoly összeggekkel járulnak hozzá a gazdasági körforgáshoz. Emellett, a játékban szerzett társas és sikerélmények stressz­oldó hatásúak is lehetnek, ami végső soron visszahat a társadalom boldogságszintjére.

A kutatások alapján valóban problémás videojáték-használatot a különböző országok játékosainak 8–12 százalékánál látni, jellemzőbben a fiúk körében. Ha a társadalmi folyamatokat figyeljük – így a kutató –, azt is megérthetjük, miért alakult ki mindez.

A videojáték-függésnek van egy életkori összetevője is: főként a 15 és 30 év közöttieket érinti, illetve egyre több kisgyereket. A tinédzser és fiatal felnőttkorú játékosok elképzelhető, hogy nincsenek teljes állásban, esetleg tanulnak még, általában a saját család felelőssége sem terheli a vállukat. S az egzisztenciális kihívások elől – gondoljunk például az önálló lakásszerzés nehézségére – a pozitív élményekért sokan a videojátékokba menekülnek. Ennek persze lehetnek árnyoldalai is (a kevesebb mozgás, a részben beszűkülő társadalmi környezet), de nem biztos, hogy számukra a társadalom felkínál más bizonyítási lehetőséget. A posztmodern világ narratívátlanságában, ebben az ideológiamentes térben egy mai fia­tal nem feltétlenül látja az értelmet, mert nem vezeti „nagy” életcél. Következésképpen azt sem feltétlenül érzi meg, miért hasznos például családot alapítani, vagy épp gyermekeket vállalni – mondta.

Fontos, hogy ne démonizáljuk a videojátékokat – hangsúlyozta Pólya Tamás. E játékok ugyanis semmivel sem rosszabbak más tömegmediális szórakoztatási formáknál, például a sorozatoknál vagy a televíziós showműsoroknál, amelyeket szintén lelkesen fogyasztanak a társadalom széles tömegei.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom