Krónika

Még nem kell belépő Velencébe

A városvezetés azt reméli, a napidíj megoldja a tömegturizmus által okozott problémákat,az ebből beérkező összeg jelentős részét a történelmi kincsek feltárására fordítanák

Jó hír a turistáknak: a velencei városvezetés hétfőn elhalasztotta a korábban bejelentett idegenforgalmi belépődíj bevezetését. Arra hivatkoztak, hogy alaposabban meg kell vizsgálni a belépődíj beszedésének technikai feltételeit.

Még nem kell belépő Velencébe
A főszezonban naponta akár százharmincezren is érkeznek a műemlék városba
Fotó: AFP/Miguel Medina

Egyre-másra hozzák a korlátozó, szigorító intézkedéseket a turistainvázió sújtotta európai városok, hiszen a robbanásszerűen megnőtt idegenforgalom, kiegészülve a meglehetősen szabadosan viselkedő látogatók ezreivel, akik rengeteg kárt okoznak a történelmi településeken és megnehezítik az ott élők életét. Dubrovik és Barcelona mellett Velence is szankciókat léptetett életbe.

Miután a nagy tömeg egyre növekvő aggodalommal tölti el a helyi lakosokat, a városvezetés belépővel akarta elérni, hogy szabályozni lehessen a Velencét elárasztó turistainváziót. Az eredeti tervek szerint a Velencébe érkező turisták év végéig naponta fejenként három eurót (körülbelül 970 forintot) fizetettek volna a városba való belépésért. Az idei tarifát májustól akarták bevezetni, ez azonban technikai okoknál fogva nem valósult meg. A napidíj a Velencébe látogató úgynevezett egynapos turistákat sújtaná, akik reggel érkeznek, este távoznak és alig fogyasztanak. Ők a látogatók hetven százalékát adják, akik az idegenforgalmi bevételhez mindössze harminc százalékkal járulnak hozzá.

Arra is készültek a tervek, hogy a jövő évtől – a látogatás időpontjától függően – különböző díjakat vetnének ki: a főszezonban hat, nyolc vagy tíz eurós (körülbelül 2000, 2500 vagy 3300 forintos) belépőt szednének. A belépőkkel azt akarja elérni a városvezetés, hogy szabályozni lehessen a Velencét elárasztó turistainváziót. Szükség is van erre, hiszen csúcsidőben naponta akár százharmincezer turista érkezik a városba és a kikötő is tele van hajókkal, igaz, a nagy óceánjárók kitiltására már rendelet született. Velence a napidíj bevételéből évi harmincmillió eurót akar fordítani történelmi kincseinek fenntartására, az összeg másik részét a turisták utáni hulladékelszállításra szánja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom