Krónika

Lezárták a Fenyő-ügy vizsgálatát, Gyárfás megbízásából ölhették meg a vállalkozót

A rendőrség lezárta a Fenyő-gyilkosság ügyének vizsgálatát - jelentették be pénteken. A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás megbízásából Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amelyet Jozef Rohác hajtott végre - írták a rendőrség honlapján.

Lezárták a Fenyő-ügy vizsgálatát, Gyárfás megbízásából ölhették meg a vállalkozót
Fenyő János autója a támadás után
Fotó: police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint egy csaknem 22 évig tartó eljárás fejeződött be.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre Magyarország és Németország területén, számos szakértői véleményt szerzett be, 75 embert hallgatott ki tanúként.

Az NNI csütörtökön megküldte a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait - írják a police.hu-n.

Mint ismert, a Budapest, II. kerület Margit utca 4. szám előtt gépkocsijával forgalmi okok miatt várakozó Fenyő Jánost 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körüli időben géppisztolyból leadott több lövéssel megölték. Az ismeretlen tettes elleni nyomozás először 2010-ben vett nagy fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef Rohác szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit emiatt, valamint az Aranykéz utcai robbantás elkövetése miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték - azonban a Fenyő-gyilkosság felbujtója ekkor még ismeretlen volt.

Utána 2017-ben vett újabb fordulatot a nyomozás. Az új bizonyítékok alapján azonosítani tudták a bűncselekmény többi elkövetőjét - írja a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2018 áprilisában tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. Egy héttel később azt közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót az NNI munkatársai Budapesten elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az NNI az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is emberölésre felbujtással gyanúsította.

Gyárfás Tamás - aki ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés gyanúja miatt folyt nyomozás - tagadta a terhére rótt bűncselekményt.

A négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő János médiavállalkozó sérelmére elkövetett gyilkosság ügyében Jozef Rohácot tettesként életfogytiglanra ítélték, azzal, hogy leghamarabb 30 év múlva vizsgálható a 62 éves férfi feltételes szabadlábra bocsátásának lehetősége. Az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként súlyos büntetést kapott Portik Tamás, az 51 éves férfinek még legalább 10 év van hátra jogerős szabadságvesztéséből.

Kapcsolódó írásaink

Farkasrét kincsesládája

ĀA Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása ügyében felbujtással gyanúsított Portik Tamás emberei kazettákat rejtettek el a temetőben, hogy megzsarolhassák a szintén felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamást