Krónika

Sem alkoholt, sem kábítószert nem fogyasztott a Viking kapitánya

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hatvanfős nyomozócsoportja foglalkozik a hajóbaleset ügyével, több szakértőt is bevontak, a Dunából kiemelt Hableányt Újpesten őrzik

Ötezer oldalnyi irat keletkezett eddig a dunai hajóbaleset nyomozása során. A Hableányt huszonhat órás szemlén vizsgálták meg, és jelenleg egy újpesti kikötőben őrzik.

Részleteket árult el a rendőrség tegnap a Dunai hajókatasztrófa nyomozásával kapcsolatban. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hatvanfős nyomozócsoportot hozott létre – jelentette be sajtótájékoztatón Csécsi Soma, a BRFK szóvivője. Kiemelte, hogy mások mellett informatikus, igazságügyi, hajózási, nautikai, pszichológus és szemészorvos szakértőt is bevontak az eljárásba.   

A Viking Sigyn szállodahajón a balesetet követően szemlét tartottak, de még előtte mintát vettek a kapitánytól, amely során kiderült,   sem alkoholt, sem kábítószert nem fogyasztott – hívta fel a figyelmet a szóvivő. A szemle nyolc órán keresztül tartott, lefoglalták a hajózási és informatikai adatállományt, nyomokat rögzítettek, így a hajó a szóvivő elmondása szerint „jogszerűen” hagyhatta el az országot, és nem volt indokolt a további visszatartása. Ennek ellenére az első szemle után, június 10-én Visegrádnál újabb szemlét tartottak, de ez az elmondottak szerint az csak megerősítette az első szemle megállapításait.

A balesettel összefüggésben hetvennyolc személyt hallgattak ki tanúként, emellett további kétszázharminc főt hallgattak meg, és tizenhat térfigyelő kamera felvételeit foglalták le. Összesen négyezerötszáz-ötezer oldal irat keletkezett – összegezte a szóvivő.

A folyóból kiemelt, majd Csepelre szállított Hableányt huszonhat órán keresztül vizsgálták, rögzítették az összes sérülését, lefoglalták a kommunikációs és adatrögzítő rendszerét. Hét köbméter gázolajjal szennyezett homokot, öt köbméter gázolajos vizet és két köbméter színtiszta gázolajat távolítottak el belőle. A hajót egy újpesti kikötőben, szárazföldön őrzik.

Ismert, az ötventonnás Hableány turistahajó harminchárom dél-koreai utassal és kétfős magyar személyzettel a fedélzetén május 29-én este hét másodperc alatt süllyedt el a Margit-híd közelében, miután összeütközött az ezertonnás Viking Sigyn szállodahajóval. Heten élték túl a tragédiát, a holttestek többségét az elmúlt hetekben megtalálták, további három dél-koreai utast még keresnek. A kutatást mindaddig folytatják, ameddig reális esély van, hogy megtalálják őket – fogalmazott Csécsi Soma. A keresés folyamatosan zajlik a baleset helyszínétől a Duna teljes, az országhatárig húzódó déli szakaszán, az ár- és hullámtéren is a BRFK összes bevethető hajójával, valamint parti egységek, helikopterek és drónok is segítik a munkát.

A baleset egyetlen gyanúsítottja Jurij C., a Viking Sigyn 64 éves ukrán kapitánya, aki bűnügyi felügyeletben van, nem hagyhatja el Budapestet, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. Az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt nyomoznak. Ez ad majd választ a számtalan megválaszolatlan kérdésre is, például arra, ki állt, illetve állt-e valaki a kormánykeréknél az ütközés pillanatában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom