Krónika

Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohác

Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohác a Fővárosi Törvényszéken perújítás keretében megtartott pénteki tárgyaláson. A szlovák férfi a szegedi Csillag börtönből videotechnika segítségével tett vallomást.

Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohác
Jozef Rohác videotechnika segítségével tett vallomást a szegedi Csillag börtönből
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Prisztás-gyilkosság

Komoly biztonsági intézkedések mellett kezdődött idén márciusban a Fővárosi Törvényszéken az 1996-os Prisztás-gyilkosságban elrendelt perújítás. 

Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén, fényes nappal gyilkolták meg az óbudai Ladik utcában. Prisztás gazdag vállalkozó hírében állt, az éjszakai életben is komoly neve volt, a hetvenes években az egyik legjobb hamiskártyásként tartották számon, aki csalásokból és más ügyletekből szerzett mesés vagyont. Meggyilkolása egyike volt a kilencvenes évek leghíresebb alvilági leszámolásainak.

Az eredeti eljárásban 2016 májusában a felbujtó Portik Tamást, valamint az ítélet szerint a Prisztást lelövő Hatvani Istvánt tizenöt-tizenöt év fegyházra ítélték, míg a harmadrendű vádlott Fazekas Ferenc tíz évet kapott. Az ügy akkor vett fordulatot, amikor az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác egy tv-nyilatkozatban jelezte, hogy nem az elítéltek a felelősök a gyilkosságért, majd tavaly rendőrségi kihallgatása során magára vállalta a merénylet elkövetését. A nyomozók nyolc órán keresztül vették fel a vallomását, amiben részletesen leírta a gyilkosságot, és azt is mondta, úgy tudja, a megbízás az orosz–ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól a Jozef Hamalától hallotta, aki a megbízást hozzá közvetítette és már nem él. A Kúria ezután rendelt el perújítást, amelynek során a bíróság csupán Rohác vallomásával kapcsolatos tényeket vizsgálja.

A gyilkosság felbujtójaként 15 év börtönre ítélt Portik Tamás a tárgyaláson, TEK-esek gyűrűjében
A gyilkosság felbujtójaként 15 év fegyházra ítélt Portik Tamás a tárgyaláson, TEK-esek gyűrűjében
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Márciusban a szokatlan külsővel megjelenő, hosszú hajat és szakállat növesztő, láthatóan megtört Portik Tamás röviden közölte, hogy semmit nem kíván mondani. A másodrendű vádlott Hatvani István sem vallomást, inkább szemrehányást tett, mondván, hogy 2012 óta ül ártatlanul és végre érdemi tárgyalást szeretne az ügyben. Védője több indítványt is benyújtott, egyrészt az elkövető kinézetét tisztázandó, olyan tanúk ismételt meghallgatását, akik a bűncselekmény elkövetésének időpontjában a helyszín környékén tartózkodtak, másrészt fegyverszakértő meghallgatását, mely szintén védence ártatlanságát tudná alátámasztani. Hasonló kezdeményezéssel állt elő a harmadrendű vádlott is. Ezzel együtt Hatvani István ügyvédje Rohác vallomása alapján indítványt tett védence büntetésének félbeszakítására is, jelezve, hogy Hatvaninak még akkor is négy évet kell rács mögött töltenie, ha feltételesen szabadlábra bocsátják. A bíróság utóbbi indítványt elutasította, igaz azt nem zárta ki, hogy az eljárás későbbi szakaszában ne adna helyt egy ilyen kérelemnek. A bíróság az alig több mint egy órás tárgyalás után június 14-re tűzte ki a folytatást, amelyen meghallgatják Rohácot - írtuk korábban.

Rohác vallomása

Rohac meghallgatásán arról beszélt, hogy a megbízást az ukrán maffiától kapta, a dunaszerdahelyi bűnözői csoport közvetítésével, és a gyilkosságot 15 ezer márkáért hajtotta végre.

Szerinte a vallomását támasztja alá, hogy csak az elkövető, vagyis ő tudhatja, hogy a nyomozók nem találtak töltényhüvelyt a helyszínen. A hüvely ugyanis abban a nejlonszatyorban maradt, amellyel „álcázta” a hangtompítós pisztolyt.

Egy alvilági körökből származó ismerőse, Hamala József kereste meg a megbízással - folytatta -, egyetlen feltétele az volt, hogy csak bűnöző lehet az áldozat.

Rohác elmondása szerint 15 ezer márkáért vállalta a gyilkosságot
Rohác elmondása szerint 15 ezer márkáért vállalta a gyilkosságot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kiszemelt időpont előtt Hamala Budapestre hívta és elvitte a tetthelyre. Megálltak egy furgon mögött, amelyben több fegyver, köztük Kalasnyikov gépkarabély és hangtompítós pisztoly, valamint kerékpár és robogó is volt. A szűk hely miatt a biciklit és a pisztolyt választotta, majd várt a kedvező alkalomra. Akkor csapott le Prisztásra, amikor be akart szállni a Cherokee Jeep kocsijába. Mintegy fél méterről fejbe lőtte, majd eltekert a helyszínről. Még hallotta, hogy a férfi, aki Prisztással együtt szállt be az autóba (a később bűnsegédként elítélt Fazekas László) azt kiáltja, hogy a „kurva anyád”. Nem sokkal messzebb beült Hamala autójába és elhajtottak a környékről - vallotta.

Úgy fogalmazott: „olyan idők voltak, amikor vadásztak egymásra az emberek, háború volt a bűnözők között”.

Jozef Rohac vallomására úgy derült fény, hogy egy telefonbeszélgetését lejátszották a Hír TV-ben. Ezzel kapcsolatban a szlovák férfi  közölte: ő már korábban közölte a hatóságokkal, hogy ő ölte meg Prisztást, el is hitték neki, de senki nem volt hajlandó újranyitni az ügyet, a sajtótól pedig hermetikusan elzárták. Ezért találta ki, hogy az öccsével folytatott telefonbeszélgetés keretében vallja be a gyilkosságot, és az ezt tartalmazó felvételt eljuttatták a Hír TV-nek.

A gyilkosság beismerésének indokául azt mondta, sok rosszat csinált életében, most már csak jót szeretne, és nem akarja, hogy ártatlan emberek legyenek börtönben miatta.

Prisztás József meggyilkolása ügyében a bíróság korábban jogerősen 15 év fegyházra ítélte felbujtóként Portik Tamást és elkövetőként Hatvani Istvánt. A bűnsegédlettel gyanúsított Fazekas Ferenc, akit azzal vádoltak, hogy a helyszínre csalta Prisztást, tíz évet kapott.

Fazekas Ferenc sírva kérte a bíróságot, hogy függesszék fel büntetését
Fazekas Ferenc sírva kérte a bíróságot, hogy függesszék fel büntetését
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az eljárás alatt a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, és több, korábban más ügyben elítélt tanú is azt mondta, úgy tudja, hogy a végrehajtó nem Hatvani István volt, hanem Jozef Rohác.

A mostani tárgyaláson mindhárom elítélt, Portik Tamás, Hatvani István és Fazekas Ferenc is köszönetet mondott Jozef Rohácnak a vallomásért. A hosszú hajjal és ősz szakállal megjelenő Portik Tamás rezignáltan, láthatóan megtörten, szinte szótlanul ülte végig az eljárást. Fazekas Ferenc viszont sírva kérte a bíróságot, hogy a körülményekre tekintettel függesszék fel a büntetését, mert megváltozott helyzete miatt már dolgozni sem engedik a börtönben. Megerősítette, valóban azt kiabálta a tettes után, hogy „állj meg, a kurva anyád”, és erről csak a gyilkos tudhat.

Hatvani István védője arra hívta fel a figyelmet, hogy az első személyleírás is egy 170 centis, átlagos testalkatú férfiről szólt, miközben védence 186 centi magas és a gyilkosság időpontjában 140 kiló volt a súlya.

Jozef Rohác azért távmeghallgatás keretében tett vallomást mert életfogytiglan tartó büntetését tölti az 1990-es években elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt,és biztonsági okokból nem tartózkodhat egy helyiségben Portik Tamással.

A perújítási tárgyalás szeptember 16-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Kapcsolódó írásaink