Ajánló

Újra bíróság előtt Portik és két vádlott-társa

A másodrendű vádlott, a gyilkosságot elkövető Hatvani István ügyvédje indítványt tett védence büntetésének félbeszakítására, egyelőre sikertelenül

Nem tett vallomást a Prisztás-gyilkosság három vádlottja a perújítási tárgyaláson, amelyen csak a felbujtásért elítélt Portik Tamás kinézete okozott némi feltűnést. A merényletet magára vállaló Jozef Rohácot júniusban hallgatják meg.

portik
Portik a kommandósok gyűrűjében : hosszú hajat és szakállt növesztett (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Komoly biztonsági intézkedések mellett megkezdődött tegnap a Fővárosi Törvényszéken az 1996-os Prisztás-gyilkosságban elrendelt perújítás. A tárgyalóteremben csak az eljárás szereplői, valamint a TEK kommandósai tartózkodhattak, az újságírók és a hallgatóság csak kivetítőn követhette az eseményeket egy másik teremben.  Az eredeti eljárásban 2016 májusában a felbujtó Portik Tamást, valamint az ítélet szerint a Prisztás József vállalkozót lelövő Hatvani Istvánt tizenöt-tizenöt év fegyházra ítélték, míg a harmadrendű vádlott Fazekas Ferenc tíz évet kapott. Az ügy akkor vett fordulatot, amikor az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác egy tv-nyilatkozatban jelezte, hogy nem az elítéltek a felelősök a gyilkosságért, majd tavaly rendőrségi kihallgatása során magára vállalta a merénylet elkövetését. A Kúria ezután rendelt el perújítást, amelynek során a bíróság csupán Rohác vallomásával kapcsolatos  tényeket vizsgálja. A tegnapi, első tárgyaláson csak a három vádlottat hallgatta volna meg a bíróság, de egyikük sem akart vallomást tenni. A szokatlan külsővel megjelenő, hosszú hajat és szakállat növesztő, láthatóan megtört Portik Tamás röviden közölte, hogy semmit nem kíván mondani. A másodrendű vádlott Hatvani István sem vallomást, inkább szemrehányást tett, mondván, hogy 2012 óta ül ártatlanul és végre érdemi tárgyalást szeretne az ügyben. Védője több indítványt is benyújtott, egyrészt az elkövető kinézetét tisztázandó, olyan tanúk ismételt meghallgatását, akik a bűncselekmény elkövetésének időpontjában a helyszín környékén tartózkodtak, másrészt fegyverszakértő meghallgatását, mely szintén védence ártatlanságát tudná alátámasztani. Hasonló kezdeményezéssel állt elő a harmadrendű vádlott is. Ezzel együtt Hatvani ügyvédje Rohác vallomása alapján indítványt tett védence büntetésének félbeszakítására is, jelezve, hogy Hatvaninak még akkor is négy évet kell rács mögött töltenie, ha feltételesen szabadlábra bocsátják. A bíróság utóbbi indítványt elutasította, igaz azt nem zárta ki, hogy az eljárás későbbi szakaszában ne adna helyt egy ilyen kérelemnek. A bíróság az alig több mint egy órás tárgyalás után június 14-re tűzte ki a folytatást, amelyen meghallgatják Rohácot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom