Krónika

Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter

A külügyminiszterrel az élén kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök a koreaiak magyarországi vízi balesete miatt. 

Később a külügyminisztérium szóvivője bejelentette: a miniszter vezette csoport még csütörtökön Budapestre utazik.

Mint ismeretes, dél-koreai állampolgárok voltak az utasai annak a turistahajónak, amely szerdán este süllyedt el a Parlamentnél, a Duna pesti szakaszán.

Mun Dzse In elnök utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden tőle telhetőt azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.
A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

Kim In Csol minisztériumi szóvivő később közölte: Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével még csütörtökön 18 tisztviselőből álló csoportot küldenek Magyarországra. „Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa kollégáink munkáját” - mondta.

Az államfő ezután rendkívüli tanácskozást tartott biztonsági kabinetjével. Az elnöki szóvivő ennek végeztével közölte: az operatív csoporton kívül egy 13 fős mentőcsoport is Magyarországra utazik. Ennek hét tagja katasztrófamentő lesz - közülük ketten részt vettek a Szevol dél-koreai komphajó 2014-es katasztrófája utáni mentésben -, hatan pedig a parti őrség tagjai.
A szóvivő idézett az elnöktől: „Szeretném, ha minden lehetséges diplomáciai csatorna igénybevételével, a magyar hatóságokkal együttműködve a lehető leggyorsabban elvégeznék a kutató-mentő műveleteket. A legfontosabb a gyorsaság. A lehető leggyorsabban mozgósítsák a katasztrófamentőket a szükséges felszerelésekkel együtt!” - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek azért, hogy gyorsan és hatékonyan kezelni tudják a kialakult helyzetet.

 A dél-koreai turisták egy hat országot érintő kelet-európai körutazáson vettek részt, amelynek része volt a Baltikum is - közölte az utat szervező, szöuli székhelyű, Very Good Tour nevű utazási iroda a baleset után néhány órával megtartott sajtótájékoztatóján.

A hajó fedélzetén 35-en tartózkodtak, ebből ketten a legénységhez tartoztak. A turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek, és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük - mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő.

A Yonhap hírügynökség idézte az utazási irodának azt a közlését, miszerint nem lehet tudni, hogy a hajó minden utasán volt-e mentőmellény.