Krónika

A dél-koreai elnökkel beszélt Orbán Viktor

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel, és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt a budapesti hajóbalesetben eltűnt dél-koreai turisták mentésében - közölte a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

A dél-koreai elnökkel beszélt Orbán Viktor
Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt Orbán Viktorral
Fotó: AFP/POOL/Jung Yeon-je

A 15 perces beszélgetésben Mun megköszönte, hogy a magyar hatóságok „aktívan végzik a mentési műveleteket” - tette hozzá Ko Min Dzsung.
A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtök reggel a dél-koreaiak budapesti vízi balesete miatt. Később bejelentették: Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével a 18 fős operatív csoport még csütörtökön Budapestre indul, valamint a magyar fővárosba küldenek egy 13 fős mentőcsoportot, zömmel búvárokat.

Csütörtökön délelőtt Magyarország belügyminisztere hivatalában fogadta a Koreai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetét, Kju Szik Chöt.

A belügyi tárca közleménye szerint Pintér Sándor részvétét nyilvánította az elhunyt koreai állampolgárok hozzátartozóinak, majd részletes tájékoztatást adott a szerda este történt hajóbaleset ismert körülményeiről, a hatóságok megtett intézkedéseiről és a mentési-kutatási folyamatról.
A koreai nagykövet személyesen is tájékozódott a folyamatban lévő mentési-kutatási tevékenységről a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban.

Kju Szik Chö azt mondta, 27 búvár érkezik a Koreai Köztársaságból Budapestre a magyar hatóságok kereső tevékenységének támogatására. Ezt a belügyminiszter köszönettel fogadta, és a Koreai Köztársaság segítségét kérte az áldozatok azonosításához.

Kapcsolódó írásaink