Krónika

Népbetegség lehet a kanyaró az Egyesült Államokban

A tengerentúlon 2000 óta nem volt ennyi megbetegedés, Európában tavaly több mint hetven életet követelt a kór

Az Egyesült Államok huszonkét tagállamában diagnosztizáltak kanyarós megbetegedéseket – jelentette be Alex Azar egészségügyi miniszter.

Népbetegség lehet a kanyaró az Egyesült Államokban
Fotó: MH

Közölte, 2000 óta – amikor megszűntnek nyilvánították a betegséget – nem volt ennyi megbetegedés. Felhívta a figyelmet, hogy az oltóanyagok bizonyítottan biztonságosak. Idén már 695 beteget kezeltek kanyaróval, a legtöbb megbetegedést Washington államban és New Yorkban regisztrálták.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, New York városának Brooklyn negyedében néhány héttel ezelőtt egészségügyi szükségállapotot hirdettek, és elrendelték a kötelező oltást. Az oltásnak ellenálló szülőket törvény elé idézték, ők akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak. A betegség terjedését az erősödő oltásellenes mozgalom segíti elő, a közösségi portálokon hamis információk jelennek meg az oltások állítólagos veszélyességéről.

Amennyiben a járvány terjedése folytatódik, és az alacsony átoltottságú közösségekben nem sikerül gátat vetni neki, a kanyaró az Egyesült Államokban ismét mindennapos betegség lehet – figyelmeztett az amerikai járványügyi hivatal.
Ezzel egy időben az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja közölte: több mint hetven ember halt meg tavaly kanyaróban Európában, és mintegy nyolcvanezren fertőződtek meg, míg 2017-ben jóval kevesebb, harminchét halálesetet regisztráltak. A halálesetek és a megbetegedések száma, mindenekelőtt Franciaországban, Lengyelországban, Csehországban, Belgiumban, Bulgáriában és Írországban növekedett aggasztóan. Mindezt a szegényebb rétegek alacsony oltottsági arányának tudják be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom