Krónika

A hivatalosnál alacsonyabb lehet a Mount Everest

Kutatócsoport vizsgálja, összement-e a földrengés miatt

A nepáli kormány által kijelölt hegymászókból álló csoport indul a Mount Everest (Csomolungma) magasságának újbóli megmérésére és annak kiderítésére, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt csökkent-e a hegy magassága.

A hivatalosnál alacsonyabb lehet a Mount Everest
A Himalája az eurázsiai és az indiai kőzetlemez ütközésének eredményeként jött létre
Fotó: MH

A Mount Everest hivatalos magassága 8848 méter, ezt az adatot elsőként egy 1954-es indiai földmérés rögzítette. Bár azóta mások is végeztek méréseket a hegycsúcson – egy amerikai csoport GPS-technológiával készült, 1999-es mérése két méterrel magasabbnak mérte a Mount Everestet, ám az adatot csupán az Egyesült Államok nemzeti földrajzi társasága használja –, a világon továbbra is az 1954-es adatot tartják elfogadottnak. A 2015. tavaszi földrengés után 2017-ben Nepál úgy döntött, megbíz egy földmérőkből álló csoportot egy expedíció előkészítésével, annál is inkább, mert eddig nem végzett saját mérést a hegycsúcs magasságáról. Korábban Nepál és Kína között diplomáciai vita robbant ki, mivel Kína azt állította, a csúcs négy méterrel alacsonyabb, mint az elismert magassága. Nepál két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a Himalája az eurázsiai és az indiai kőzetlemez ütközésének eredményeként jött létre.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom