Kert

A kávézacc nem a kukába való!

A kapszulás kávék korában egyre ritkábbak a maguk után zaccot hagyó főzőegységek

A kotyogós vagy a darálós kávéfőzők nem sok szemetet termelnek, és a kávé legalább nincs kapszulában, így az egyetlen kidobandó dolog a zacc marad – gondolhatnánk, írta meg a greendex.hu

A kávézacc nem a kukába való!
Nem szabad kidobni a kávézaccot
Fotó: Faisal Khan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Csakhogy ez messze áll a valóságtól, ugyanis nemhogy nem kukába való az, ami a kávénk után marad, hanem épp ellenkezőleg! A kávézacc az egyik leghasznosabb háztartási „végtermék”, amit a kertben jó helyre téve újrahasznosíthatunk.

A legegyszerűbb, ha komposztként használjuk, ha van kertünk, a kávézacc ugyanis amellett, hogy tele van értékes szerves anyagokkal, remek tápanyagforrás a gilisztáknak és más csúszómászóknak, amelyek a zaccot „átalakítva” értékes termőföldet adnak cserébe.

A kávézacc sokféleképpen felhasználható odakint, a veteményesben. Az egyik ilyen a kárelhárítás. A csigák – legyenek házas vagy meztelen csigák –, valamint a macskák egyszerűen nem viselik el a zacc illatát, inkább messze elkerülik a virágokat, zöldségeket. Így aztán tisztán tarthatjuk kerti növényeinket. A zacc egyébként nemcsak jó illatú, de kis tálkában a hűtőbe téve még az erős, kellemetlen szagokat is elnyeli.

Egy igen speciális felhasználási területe is van, de ezt csak a profi kertészeknek ajánljuk! A gombaspórákat keverjük össze a zaccal és szalmával, és zárjuk le légmentesen 2–3 hétre szobahőmérsékleten. Az idő leteltével, ha a körülmények megfelelőek voltak, már lehet is „szüretelni”.

Kapcsolódó írásaink