Kert
A kávézacc nem a kukába való!
A kapszulás kávék korában egyre ritkábbak a maguk után zaccot hagyó főzőegységek

Csakhogy ez messze áll a valóságtól, ugyanis nemhogy nem kukába való az, ami a kávénk után marad, hanem épp ellenkezőleg! A kávézacc az egyik leghasznosabb háztartási „végtermék”, amit a kertben jó helyre téve újrahasznosíthatunk.
A legegyszerűbb, ha komposztként használjuk, ha van kertünk, a kávézacc ugyanis amellett, hogy tele van értékes szerves anyagokkal, remek tápanyagforrás a gilisztáknak és más csúszómászóknak, amelyek a zaccot „átalakítva” értékes termőföldet adnak cserébe.
A kávézacc sokféleképpen felhasználható odakint, a veteményesben. Az egyik ilyen a kárelhárítás. A csigák – legyenek házas vagy meztelen csigák –, valamint a macskák egyszerűen nem viselik el a zacc illatát, inkább messze elkerülik a virágokat, zöldségeket. Így aztán tisztán tarthatjuk kerti növényeinket. A zacc egyébként nemcsak jó illatú, de kis tálkában a hűtőbe téve még az erős, kellemetlen szagokat is elnyeli.
Egy igen speciális felhasználási területe is van, de ezt csak a profi kertészeknek ajánljuk! A gombaspórákat keverjük össze a zaccal és szalmával, és zárjuk le légmentesen 2–3 hétre szobahőmérsékleten. Az idő leteltével, ha a körülmények megfelelőek voltak, már lehet is „szüretelni”.