Hétvégi melléklet

2022. február 19.

0219

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Komárom Kollégiumot. Szakmai vezetője Huszár László, a Csemadok Vámbéry Ármin alapszervezetének vezetőségi tagja, a Kortárs Magyar Galéria és a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj kurátora, technikai szervezője a Népfőiskola részéről Horváth Zsolt volt. A két alkalommal, 2016 nyarán és őszén szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Komárom Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában tizenegy egyetem, főiskola és középiskola hallgatói, tanulói, tanárai és civil szervezet képviselői vettek részt. Ők készítették elő a 2017 március közepén megrendezett Komárom konferenciát, ahol bemutatták a felvidéki magyarlakta települések általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház
Bibliaház
Fotó: MH/Katona László

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Katona László

Szarvasnyomon – szerves műveltségünk felé
Megalakult a Nemzeti Művelődési Intézeten belül a Makoldi Sándor Központ


A Nemzeti Művelődési Intézeten belül létrejött a jeles debreceni festőművész-néprajzos-pedagógus, Makoldi Sándor nevét viselő Központ. A Nemzeti Művelődési Intézet új székházának homlokzatát ékesítő Makoldi-alkotás, az egyetemes üdvtörténetet és a magyar mondai történelmet bemutató fríz, minden ízében a magyarság szellemi örökségében, vagyis szerves műveltségünkben gyökerezik, akárcsak a művész teljes életműve. Igaz ez a művész festészeti hagyatékára, néprajzkutatói munkásságára, pedagógusi és gyűjtői tevékenységére is. Ahogyan az öt éve elhunyt Makoldi Sándor is élő forrásként tekintett kultúránkra, ősi műveltségünkre, úgy kívánja a Nemzeti Művelődési Intézet is a közösségi művelődés hagyományait továbbéltetni, átörökíteni, a Kárpát-medencében tudásközponttá válni. A Mester, Makoldi Sándor tudását, szellemiségét átörökítő Központ programja a SzaRVaSNyoMoN program, amely összefogja a szerves szemléletű művelődés-, művészet- és történetkutatás, illetve közösségi művelődés alapjait.

A Karácsony Sándor-i pedagógiai-társaslélektani gondolkodástól, a magyar hagyományból táplálkozó kortárs alkotóművészeten át, ezen belül is a népművészetünket „újraíró” kortárs népművészetet, a magyar kortárs „organikus” művészetet, valamint a Lükő Gábor-i, Makoldi Sándor-i szemléletű néprajzkutatást. A SzaRVaSNyoMoN szabadegyetem induló sorozatának előadója Szántai Lajos művelődéskutató, a sorozat címe: A mindenséggel mérd magad! A továbbiakban a Makoldi Sándor Központ szellemi műhelyként kíván dolgozni, amely kutatóközpontként összegyűjti a szerves műveltség irodalmát, és előadások megtartásával, a Nemzeti Művelődési Intézet különlegesen szép épületének, díszeinek bemutatásával várja a nagyközönséget, valamint könyv- és médiatár létrehozásával vár minden kutatót és érdeklődőt.

A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Mindszenty Társaság

Szentmise – Mindszenty József születésének százharmincadik évfordulóján
Mindszenty József bíboros urunk rendíthetetlen hite, szilárd jelleme, példaadó tanúságtevő élete üzenet a mai ember számára is. A Mindszenty Társaság és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében szentmisével emlékezünk Mindszenty bíboros urunkra, születésének 130. évfordulóján, 2022. március 29-én, kedden 17.00 órakor, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Budapest V. ker., Március 15. tér). A szentmisét Osztie Zoltán plébános atya mutatja be. Mindenkit szeretettel várunk!
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Retörki

Retörki

Bemutatták a Babits novellája alapján készült A röpülő falu című filmet
Az MDML Média és a RETÖRKI közös munkájának eredményeként készült el Babits Mihály A röpülő falu című novellájának filmes változata. Babits eredeti novellája 1919-ben íródott, a két világháború között megjelent a Vérző Magyarország című kötetben, de a kommunista diktatúra évtizedeiben majdnem a feledés homályába veszett. Azonban a több mint két éven át tartó munkának köszönhetően a mai kor közönsége amellett, hogy elolvashatja a remekművet, megtekintheti a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült filmes adaptációt is. Az animációs és élőszereplős részeket is tartalmazó kisjátékfilm emberi sorsokon keresztül mutatja be, hogyan kellett magyarok százezreinek elmenekülnie Erdélyből az első világháború után. A film rendezője Gyarmati-Paor Zoltán, a főbb szerepekben: Sinkovits-Vitay András és Adorjáni Bálint láthatóak. Az alkotás díszbemutatója 2022. február 16-án volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, de ezt követően több kulturális eseményen, fesztiválon, majd televízióban is látható lesz a film.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]

Nemzeti panteon

Nemzeti panteon

boldog Apor Vilmos vértanú katolikus püspök, 1892–1945
„A kereszt erősíti a gyöngét és szelídíti az erőset.”
Készítette: Lantos Györgyi és Máté István


Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]


Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Katona László

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.

A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamesterünk segítségével 16:30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyhez szükséges fürdőbelépőt és szauna-jegyet váltani, valamint + 1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Faragó Laura énekes és Szakolczay Lajos író padja
 

Bethlen Gábor Alapítvány

A Bethlen Gábor-díjasok névsora (2002–2010)
2002: Csicsery-Rónay István könyvkiadó és író (Egyesült Államok/Budapest); Hódi Sándor pszichológus, közíró (Ada, Délvidék); Gencso Hrisztozov költő (Szófia, Bulgária); Ablonczy László színikritikus, közíró  (Budapest–Párizs).
2003: Jakubinyi György római katolikus érsek (Gyulafehérvár); Vadkerty Katalin történész (Pozsony).
2004: Nagy Károly egyetemi tanár, az Anyanyelvi Konferencia Társelnöke (Egyesült Államok); Zvonimír Mirkonić  költő, esszéista, műfordító (Zágráb, Horvátország); II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász, Ukrajna).
2005; Ilia Mihály egyetemi tanár, a Tiszatáj egykori főszerkesztője (Szeged); Vetési László, az erdélyi magyar szórvány lelkésze (Kolozsvár).
2006: a Háromszék című székelyföldi lap szerkesztősége, (Sepsiszentgyörgy).
2008: Erdélyi Géza felvidéki református püspök; Rózsás János Gulagot átélt közíró (Nagykanizsa).
2009: az Elérhetetlen föld című antológia költői, a KILENCEK (megosztva): Győri László, Kiss Benedek, Konczek József, Kovács István, Mezey Katalin, Oláh János, Péntek (Molnár) Imre, †Rózsa Endre (1941–1995), Utassy József.
2010: Bohumil Doležal, politológus, közíró (Prága); Kányádi Sándor költő (Galambfalva, Székelyföld); Für Lajos történész, alapító kurátor; Király Tibor jogtudós, alapító kurátor.
(Folytatjuk…)
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinka-
főző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel
is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

FELHÍVÁS

A RETÖRKI várja a rendszerváltás helyi folyamatait alakító személyek jelentkezését
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) az elmúlt években számos életútinterjút készített, a kialakult gyűjtemény gyarapításának céljából a Népfőiskola Alapítvánnyal közösen felhívást intéz mindazokhoz, akik a rendszerváltás időszakának helyi, térségi, országos folyamatokat alakító személyeiként megosztanák emlékeiket. Elsősorban azokkal a személyekkel kívánunk interjút készíteni, akik az 1987 és 1990 közötti időszakban részt vettek  az ellenzéki mozgalmak, pártok vagy azok helyi szervezeteinek megalapításában, működtetésében. További részletekkel és információkkal kapcsolatban a RETÖRKI munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. Kérjük, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal, interjúra való jelentkezésükkel kapcsolatban keressék a RETÖRKI munkatársait a [email protected] e-mail címen vagy a +36-1/301-8070-es telefonszámon.


MEGHÍVÓ

Hotel Club Tisza
Fotó: MH/Katona László

Téli feltöltődés a Hotel Club Tiszában
Élvezze a tél legszebb pillanatait a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Tegyen egy kellemes sétát a friss alföldi levegőn, és közben gyönyörködjön a zúzmarás tájban, vagy bújjon el a hideg időjárás elől kényelmes szobáinkban, töltődjön fel a szálloda saját wellnessrészlegén, és élvezze melengető gyógyvizünk, gyógyászati kezeléseink, masszázsaink jótékony hatását gyógyfürdőnkben. Különleges ajánlatunk keretén belül most 10 százalék szállásdíjkedvezményben részesül
minden február 28-ig érkező Vendégünk. Téli feltöltődés ajánlatunk tartalma: elhelyezés a Hotel Club Tiszában; svédasztalos reggeli; a szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval; fürdőköpeny, törülköző és papucs bekészítése a szobában, ingyenes parkolás; ingyenes WIFI; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda
és Gyógyfürdő belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermek játszósarok, sakk.
Látogasson el hozzánk, és élvezze a tél rejtett örömeit!
Bővebb információ: www.nepfolakitelek.hu
Foglalás és felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal!
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]

 

Sportjátékok

Sportjátékok

XIII. Tőserdő Kupa szektorlabda-verseny
A XIII. Tőserdő Kupa szektorlabda-versenyt január végén rendezték meg Lakiteleken, a Népfőiskola Kölcsey-házában. A kétnapos versenyt Horváth Imre, a Magyar Szektorlabda Szövetség elnöke nyitotta meg. A megmérettetésen csaknem kilencven játékos mérte össze tudását, ahol az alábbi eredmény született: I. helyezés: Elemér Fülöp, a komlói Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) versenyzője. II. helyezés: Pákai György, szintén a komlói DÖKE színeiben versenyzett. III. helyezés: ifj. Nagy Attila, a kecskeméti Hírös Asztali Labdarúgó Sportegyesület tagja.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Borkatedrális a borok szentélye
Aki ellátogat Lakitelekre a Borkatedrálisba, megismerheti a Kárpát-medence magyar szőlőtermő helyeit, adottságaikat, és meg is kóstolhatja kiváló borait. A Magyar Borok Katedrálisának pinceágai otthont adnak egy-egy magyarországi borrégióból és a határon túlról, a történelmi Magyarország területeiről érkező boroknak. A Borkatedrális közepén fűthető körasztalnál ülhetnek a vendégek, akik sajt- és gyümölcstál kíséretében kóstolhatják többek közt az Év Bortermelőinek tételeit. A szakemberek által vezetett csoportos bor-kóstolókon a nemes italok jellemzői mellett az előadók kitérnek a borvidékekre, a borivás hagyományaira, történeteire, legendáira is. A borkóstolás rituálé, amely felemel a hétköz-napokból és ünnepi élményt ad. Látogasson el hozzánk a Hungarikum Ligetbe!
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Sántha István és Somfai Kara Dávid: Levelek és fényképek Ázsia szívéből
Almásy György második közép-ázsiai kutatóútja (1906)
A könyv ára: 3150,- Ft
(B/5, 168 oldal, cérnafűzött keménytáblás, ISBN 978 615 5862 80 9)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Kondoros – Fehér Liliom Népfőiskola
A kondorosi Fehér Liliom Népfőiskola 2016-ban kezdte meg működését. A katolikus egyház százéves épületében találtunk otthonra, amelyet helyi fiatalokkal felújítottunk. Kezdetben csak nyílt téren csocsóztunk, asztaliteniszeztünk, majd már a résztvevők maguk szerveztek hozzánk versenyeket és közösségi összejöveteleket. 2019-re már több szakkörnek és több klubnak adott helyet a népfőiskola. A múlt esztendőben hat újabb szakkört tudtunk indítani, valamint régi rendezvényeken felvett videóanyagokat kezdtünk digitalizálni, amelyeket a város lakóitól gyűjtöttünk össze. Reményeink szerint 2022 telére készen lesz a Népfőiskola új komplex épülete, amelyben minden közösség megtalálhatja az otthonát.
A Fehér Liliom Népfőiskola vezetője: Kasnyik Márton
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Katona László

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Bajmóc (Szlovákia), Fertőd, Gárdony, Herend, Karcag, Kolozsvár (Románia), Mohács, Nagyszalonta (Románia), Pákozd, Rozsnyó (Szlovákia), Siófok, Szombathely, Tiszaújlak (Ukrajna), Zólyom (Szlovákia).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: csinge[email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Katona László

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00 és szombaton és vasárnap: 10.00–22.00 szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Katona László

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés
+ masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc);
ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).

A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük. A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Katona László

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek,
Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban. A belépés február 27-ig ingyenes.
 

Épületek

Épületek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Főporta
Az újonnan épített, kör alakú, 360 fokos kilátást biztosító épület ad otthont a 0–24 órás porta-szolgálatnak. Az épületben biztonsági őrök felügyelik a huszonhat  hektáros Hungarikum Liget területét. A felújításnak köszönhetően korszerű sorompó és kamerarendszer segíti munkájukat.
 

Útjelzők

Útjelzők

Eger, 144 km – Dobó várvédő seregének győzelme, 1552
Szabadka, 145 km – Kosztolányi Dezső (1885–1936) szülővárosa
Sopron, 312 km – „A hűség városa”, népszavazás, 1921. XII.
Csíksomlyó, 602 km – Pünkösdi búcsú Székelyföld szívében
Esztergom, 160 km – Szent István királyunk (969–1038) szülővárosa
Borsi, 392 km – II. Rákóczi Ferenc (1676–1735) szülőfaluja
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Katona László

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Katona László

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken.
 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Katona László

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

Dallos Gyula: Én a világ legboldogabb embere vagyok, mert a csodálatos Kárpát-medencében születhettem

Óhatatlan átszellemülés

Varga Bence
Dallos Gyula: Én a világ legboldogabb embere vagyok, mert a csodálatos Kárpát-medencében születhettem
Dallos Gyula: Én a világ legboldogabb embere vagyok, mert a csodálatos Kárpát-medencében születhettem
Fotó: MH/Purger Tamás

A Hungarikum Liget az össznemzeti kultúránk lelkiismerete, megbonthatatlan, mindent lefedő erős szövete – fogalmazott
a lapunknak adott interjúban Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, akivel egyebek mellett a lovasoktatás fontosságáról, az előtte álló fel­adatokról beszélgettünk.

– Mit gondol a Hungarikum Ligetről, az ott zajló munkáról?

– Nos, a Jóisten letekintett a Lakitelek környéki homokhátságra, majd kiválasztott egy küldetéstudattal megáldott személyt, Lezsák Sándor elnök urat. Ami azóta megvalósult, az maga a csoda, azt látni, tapintani kell, szavakkal egyszerűen leírhatatlan. Ha a Hungarikum Ligetbe belépsz, megérint valami megfoghatatlan különleges légkör, óhatatlanul átszellemülsz, mert mindennek megvan a helye és a funkciója. Ami ott folyamatosan megvalósul, egy gondolatban összefoglalva úgy hangzik: a Hungarikum Liget az össznemzeti kultúránk lelkiismerete, megbonthatatlan, mindent lefedő erős szövete.

– Mit jelent önnek, a lovaskultúra fejlesztéséért dolgozó miniszteri biztosnak az ott létrehozott Vaspatkó Lovarda?

– A Vaspatkó Lovarda nyitott az odalátogató családok és gyermekek számára. Továbbá a Lakiteleki Általános Iskolás tanulók lovaskultúra-oktatása, valamint az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozat fő képző központja. Ezen tevékenységet legszebben Túrós András elnök úr fogalmazta meg, amely úgy szól: „A polgárőrség az önként vállalt szolgálatok királynője, modern hazafiság.” A nevelés célja az, hogy a ló által olyan fiatal generáció nőjön fel, amelynek tagjai imádják az Istenüket, szeretik és ragaszkodnak a hazájukhoz, anyanyelvükhöz és családjukhoz, minden gondolatukért, kimondott szóért felelősséget vállalnak. A lovaskultúra oktatása által a cél, hogy minden magyarban tudatosuljon az a gondolat, hogy igaz, hogy Magyarország területét tekintve kis ország, de nagyon erős és gazdag nemzet.

– Úgy tudom, Lezsák Sándort fia, Levente közvetítésével kereste meg még kétezertíz előtt, és ezt követően kezdték el előkészíteni a Kincsem Kormányzati Programot. Honnan jött az ötlet?

– Hat évtizedes mindennapi kapcsolatunk a lovaskultúrával megannyi gondolatot ébresztett bennem. Többek között azt, hogy ez a csodálatos kultúra sokkal nagyobb törődést érdemelne. A második világháború után, a Rákosi-érában üldözött és tiltott volt, a Kádár-korszakban megtűrt, a rendszerváltozás után magára hagyott, és csak kétezertíztől részesül abban a támogatásban, amit valójában megérdemel. Lezsák Leventét – akit tanítottam – kértem meg, hogy édesapja fogadjon a parlamenti dolgozószobájában. Az elnök úrnak – aki zászlóvivője mindennek, ami nemzeti és kulturális értéket képvisel – tetszett az ötletem, és egy kiváló csapatmunkával megalkottuk a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelyet a kormány kétezertizenkettő márciusában elfogadott.

– Hogyan értékeli a program eddigi eredményeit?

– A programnak hét prioritási pontja van: infrastrukturális beruházás, lótenyésztés, iskolai lovasoktatás, ló- és lovassportok, lóval szolgálatot teljesítő hivatásos és civil szervezetek és egyéb lovaskultúrák, lovas turizmus és lovas terápia. Az eltelt tíz év önmagáért beszél.

– Hogy látja, hol van még tennivaló?

– A lovaskultúra iskolai oktatásba való integrálása az egész országra és a Kárpát-medencére kiterjedően még megnyugtatóan nem valósult meg. A végleges megoldáson folyamatosan fáradozunk, vallom, hogy lehetetlen nincs, csak tehetetlen. A lovaskultúránk sokszínű, szerteágazó, sok területet foglal magába, ezek koordinálása sok minisztériumot, döntéshozót érint. Az infra­strukturális beruházások – a lovarda legyen a kis települések tornaterme – robbanásszerű eredményt fog elérni, mivel népességmegtartó ereje van, és új gazdasági közösségek kialakulását eredményezi a járulékos szakmák bekapcsolódásával. Legfontosabb szolgálatomnak tartom az iskolai lovasoktatás, a ló- és a lovassportok, valamint a lovas turizmus fejlesztését.

– Milyen programokat készítenek elő?

– Egy dinamikusan lüktető rendszerben állandóan új és új kihívásokra kell naprakészen reagálni. Sürgős megoldást kell találni a hiányszakmákra: lovász, belovagló és a különböző fokozatú edzőképzésre. Terveink közt szerepel a Kárpát-medencében élő nemzettársaink megsegítése a lovaskultúra összes részterületében, mint például Fel­vidéken a Magyar Nemzeti Lovas Színház megalapítása, Délvidéken a versenysportban való együttműködés megerősítése, Kárpátalján az angol telivér lovak ajándékozá­sával a lótenyésztés támogatása, valamint kiemelten kezelve a Székely Lovas Akadémia megalapítása.

– Számtalanszor nyilatkozta, hogy az ön számára a lovaglás jelent mindent. Milyen érzés, hogy a lovaskultúra népszerűsíté­séért személyesen is tehet?

– Jelszavam: hittel és hitelesen a lovaskultúra szolgálatával a nemzet javára tenni. Én a világ legboldogabb embere vagyok, mert a csodálatos Kárpát-medencében születhettem, a világ egyedi és leglogikusabb nyelvét beszélhetem anyanyelvemként, a Szent István-i keresztény elvek szerint nevelkedtem és a mai napig tartom, a csodálatos családom és a körülöttem lévő világ ölelésében gyakorolhatom a hivatásomat, amely értelmet ad az életemnek.

– Hogyan foglalná össze a lovaglás lényegét? Miért ez az elemi vágy az emberekben, hogy lóra szálljanak?

– A lovaglás egy viselkedési forma, eszköz az emberek nevelésében, amely a tevékenység által megérinti a testet és a lelket. Társadalompolitikailag a lovaglás az a nemzetet felemelő, nemzetet összetartó és nemzetet egészségben tartó erő, amelyet mással nem lehet pótolni. Mi magyarok a génjeinkben öröklötten hordozzuk a ló szeretetét és tiszteletét. Őseink szomatikus kapcsolatban éltek állataikkal, életünk, tevékenységünk útja az ősöktől indul, vezet a mába és visz tovább a reményteljes jövőbe. A ma virtuális-liberális világában, ahol a fiatalok eltávolodtak a teremtett világ értékeitől, a ló általi neveléssel van lehetőségünk a természet igazi értékeihez való vissza­vezetéshez.

Dallos Gyula (1950) a magyar lovassport örökös bajnoka. Testnevelési Egyetemet végzett szakedző, mesteredző. Több száz Nemzetközi Nagydíj győztese és helyezettje, kétezertizenkilenc óta a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa. Egyetemi lovastanár, Európa-bajnoki bronzérmes, Világbajnokság hetedik helyezett, tizenegy Világkupa-győztes és hat Világkupa-döntős.