Hétvégi melléklet

2021. december 4.

1204

Hungarikum Liget

Ahol nem csak a víz gyógyít

Hungarikum Liget

​ Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Fotó: MH/Papajcsik Péter

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.


Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A Lakitelek Népfőiskola Kárpát-medencei értékfeltáró kutatásait összegző CD- és DVD-sorozat 2019-ben jelent meg az Antológia Kiadó publikálásában. A Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke főszervezésével megvalósuló kutatásban a hazai és a határon túli kollégiumok célkitűzése az volt, hogy számba vegyék a Kárpát-medence értékeit és értékőrzőit. A természeti, kulturális és tárgyi értékek, népszokások, hagyományok gyűjtésében és feltárásában a kutatók mellett minden alkalommal helyi adatközlők is részt vettek. A tizennyolc részes sorozat mindegyik darabja kétlemezes: az adott értékfeltáró kollégium munkáját összegző könyv digitális változatát és borítóját tartalmazó CD-ből, illetve a terepmunkáról és a helyszínről forgatott kisfilm DVD-n megtekinthető verziójából áll. A díszdobozos kiadás a Drávaszög és Szlavónia, a Muravidék, a Zenta, a Hegyköz, a Moldva, a Nyugat-Bácska, az Őrvidék, a Komárom, a Garam mente, a Torockó–Aranyosszék, a Kunsági, a Gyimes, a Kisvárda, a Vasvár, a Gyergyó, az Alsó- és Felső-Bodrogköz, valamint a Kárpátalja Kollégiumok gyűjtését, illetve munkáját összesíti.

Bibliaház

BIBLIAHÁZ

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

Szobor

Kodály Zoltán (1882–1967) zeneszerző, népzenekutató
„Legyen a zene mindenkié!”
Készítette: Szabó Imrefia Béla
 

Mindszenty Társaság

Mindszenty

November elején felavatták Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a lengyelországi Krakkóban az  Isteni Irgalmasság-bazilika Magyar Kápolnája előterében. Az emlékmű a legendás magyar antikommunista ellenzéki, Pákh Tibor adománya. Az ünnepségen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke, aki kiemelte: Mindszenty drámai élete Magyarország 20. századi történetét, a keresztény nemzetek függetlenségi harcát jelképezi, és mutatja a lengyel és a magyar nemzet sorsközösségét is. Felidézte, hogy a kommunizmus idején a magyar hercegprímáshoz hasonló szerepet betöltő lengyel prímást, Stefan Wyszynski bíborost szeptemberben avatták boldoggá Varsóban.

Beszédét a Mindszenty bíboros szentté avatásáért mondott imával zárta le. A két prímás életútjában érzékelhető párhuzamokat emelte ki a szejm alsóházának az ünnepségen szintén felszólaló alelnöke, Ryszard Terlecki is. Az emlékmű-avatáson személyesen nem vett részt a szobor adományozója, a 97 éves Pákh Tibor. Az ő nevében Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet, a lengyel–magyar kapcsolatok neves alakja szólalt fel.
A Kligl Sándor, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművész tervezte és Latorcai Csaba kőszobrász kivitelezte krakkói Mindszenty-szobor süttői mészkőből készült, közölte a rendezvényen szintén részt vevő krakkói magyar főkonzul, Gerencsér Tibor. (MTI)
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Retörki

Retörki

Sorsok és horizontok címmel tanulmánykötetet jelentetett meg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) a magyar forradalom hatvanötödik évfordulója alkalmából. A tizenhét tanulmányból összeállt kötet – ahogy a címe is mutatja – több szempontból igyekszik megközelíteni 1956 történetét. A szerzők között a RETÖRKI munkatársai mellett a forradalom történetének számos jeles kutatója megtalálható. Az első fejezet a forradalom körvonalait, irányadó jellegét mutatja be: helyét a 20. századi magyar történelemben, a honvédség és az ügyvédek szerepét, valamint a megtorlás jellegét.

A második fejezetben a „vidék forradalmának” néhány fontos szereplőjével, sajátos eseményével és a politikai foglyok önszerveződésének folyamatával ismerkedhetünk meg. A harmadik fejezet térben, a negyedik pedig időben tágítja a horizontot: előbbi a nyugati politika hozzáállását, a határon túli magyarság szolidaritását és az emigráció vitáit mutatja be, míg utóbbi a forradalom emlékezetének Kádár-rendszerbeli, illetve rendszerváltáskori megjelenésére és a történeti-politikai viták kibontakozására fókuszál. Ahogy a kötet előszava fogalmaz: „Szerzőink egytől egyig azon élők és sajnos egyre nagyobb számban már eltávozottak emléke előtt kívánnak tisztelegni, akik azt a hatvanöt évvel ezelőtti két hetet a nemzet közös emlékezetének egyik legfontosabb sarokpontjává tették.”

A kötet megvásárolható az Olvasni Menő oldalán (Olvasnimeno.hu) és a nagyobb könyvesboltokban.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet

Komatál-kiállítástól a komatál közösségekig A Komatál Programmal a Nemzeti Művelődési Intézet egy családi, szomszédsági, baráti kötelékeket megerősítő szokást, a komatál átadásának hagyományát eleveníti fel. A komatál adása olyan gesztus, amely az étel adományozásán túl a közösség összetartó, támogató szerepéről is szól. A Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja 2018 decemberében – az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével – egy alkotói pályázattal vette kezdetét, amelyen kettőszáznyolcvanegy alkotó és alkotóközösség vett részt. A lakiteleki komatál-kiállításon a zsűrizés után százkilencvenegy alkotó hatszázhuszonnyolc minősített alkotását állították ki.

A kapcsolódó weboldal (Komatalprogram.hu) lehetőséget ad arra, hogy a települések hírt adjanak egy-egy új komatálközösség alakulásáról. A honlap webshopjában a pályázaton részt vevő kézműves alkotásokat nemcsak megnézni lehet, hanem akár meg is vásárolhatjuk azokat, a receptek menüpont pedig egészséges és tápláló finomságokat ajánl a komatálakba. A program legfontosabb célja, hogy közösségépítő folyamatot indítson el a Kárpát-medence településein, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülött gyermekek érkezésére, együtt, közösen tervezzék meg a gyermekágyas édesanyáról és családjáról való gondoskodás folyamatát. A Nemzeti Művelődési Intézet felhívására az elmúlt két évben csaknem száz komatálközösség jött létre.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]


Kertészet

Kertészet

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.


Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó

Gasztro ajándékcsomag a Hungarikum Ligetben Lepje meg szeretteit a Hungarikum Ligetben készített kézművestermékekből összeállított gasztro ajándékcsomaggal!
Az egyedi csomagösszeállítások során: lekvárok, krémek, szörpök, aszalványok, befőttek, savanyúságok kombinációjának
széles választéka közül válogathat, már 2700 forinttól.
Az aktuális árukínálat és árlista megtekinthető a www.nepfolakitelek.hu honlapon, az alábbiak szerint: lekvárok, dzsemek, befőttek, szörpök, rostos levek, krémek, pürék, aszalványok, savanyúságok. Kolléganőink, a nyitva tartási rend szerint várják megkeresését.
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 7.00 és 15.30 óra között, szombaton és vasárnap zárva, ebédszünet: 11.30–12.00 óráig.
Elérhetőség: [email protected]

 

Padok

Padok

Bíró Zoltán padja
 

Felhívás

HUNGARIKUM VETÉLKEDŐ
Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében

A Lakitelek Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – újra meghirdeti vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre most a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok, valamint a középfokú oktatási intézmények 9. és 10. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Egy csapat három diákból és egy felkészítő tanárból áll. Egy iskolából több csapat jelentkezését is várjuk, de a tanárok és a tanulók csak egy csapatban versenyezhetnek.

A 7., a 8., a 9., és a 10. osztályos csapatok külön versenyben mérik össze tudásukat.
A jelentkezés feltétele: a www.shorturl.at/vBC68 linken található, ötven kérdésből álló feladatlap megoldása.
A beküldés határideje: 2021. december 15.
A feladatlapot visszaküldők 2022. január 5-ig újabb feladatot kapnak. Ennek megoldásával 2022. február 5-ig lehet pályázni az elődöntőbe jutásra.

Az elődöntő, majd azt követően a döntő tervezett időpontjai:
  7. osztályosok számára: 2022. február 23–24.
  8. osztályosok számára: 2022. március 23–24.
  9. osztályosok számára: 2022. április 20–21.
10. osztályosok számára: 2022. május 25–26.

Az elődöntőnek és a döntőnek a Lakitelek Népfőiskola – Hungarikum Liget ad otthont. A szállást és ellátást a Népfőiskola Alapítvány térítésmentesen biztosítja. A vetélkedő feladatai a Kárpát-medencei hungarikum mozgalom keretében az egyes települési, megyei, külhoni értéktárakba választott értékek ismeretére irányulnak.

Valamennyi kategóriában a díjnyertes csapatok értékes könyv- és tárgyjutalomban részesülnek. A vetélkedő lebonyolításával kapcsolatos kérdéseikre a [email protected] e-mail címen válaszolunk.
 

Gabriella Gyógyfürdő

GYÓGYFÜRDŐ

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmakesetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: 10.00–19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Musical készül Árpád-házi Szent Erzsébetről

Musical

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel musical készül Árpád-házi Szent Erzsébetről. A produkció a premiert követően tavasszal turnéra indul a Kárpát-medencében.
Zsuffa Tünde (író, a musical alapjául szolgáló Az Ég tartja a Földet című regény szerzője), Lezsák Sándor (író, az Országgyűlés alelnöke, a musical dalszövegeinek és szövegkönyvének írója) és Szikora Róbert (EMeRTon-díjas énekes, a musical zeneszerzője) darabját a tervek szerint 2022. február 26-án mutatják be Budapesten. A musical rendezője: Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója. A musicalben többek között Dolhai Attila lép színpadra, a további szerepekre válogatást szerveznek. A musical producere: Pataki András.
A produkció fővédnöke: Kásler Miklós miniszter és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.
 

XX. Lakiteleki Filmszemle

Sára Sándor emlékezetére

A Dunaversitas Egyesület által felajánlott 1,5 millió forintos különdíjat, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvcsomag és szakmai
képzés különdíját, az MTVA M5-ös csatornájának különdíját, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos különdíját a Branka című alkotás kapta. Rendező: K. Kovács Ákos (Budapest).
A Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forintos különdíjat, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete 25 ezer forintos különdíját és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját a Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című alkotás kapta. Rendező: László Gábor (Budapest).
Kövér László, az Országgyűlés elnöke egymillió forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium csoportjainak 25-25 ezer forintos különdíját a Megbélyegzetten – 1968 című alkotás kapta. Rendező: Varga Ágota (Szentendre).
A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 50 ezer forintos különdíját és a Lakiteleki Önkormányzat különdíját az Ahol mégsem kolbászból van a kerítés című alkotás kapta. Rendező: Bácskai Gabriella (Budapest).
A Dunaversitas Egyesület által felajánlott 500 ezer forintos különdíjat és a Petőfi Népe 50 ezer forint értékű különdíját a Csak ide című alkotás kapta. Rendező: Miklós Mátyás Levente (Kolozsvár, Románia).
A Miniszterelnökség 500 ezer forintos különdíját a Tervek nélkül semmik leszünk című alkotás kapta. Rendező: Osgyáni Gábor (Miskolc).
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját, az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület 100 ezer forintos különdíját, a mezőörsi Gr. Széchenyi István Népfőiskola és a háromnapos forgatási lehetőséget a Színház- és Filmművészeti Egyetem műtermében és eszközeivel, valamint az utómunka lehetősége különdíjakat Az egyetértés útján című alkotás kapta. Rendezők: Szőcs Richárd, Deák András (Erdőfüle, Románia).
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250 ezer forintos különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyvcsomagját és a tatai
Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság 25 ezer forintos különdíját az Őrtüzek nyugaton című alkotás kapta. Rendező: Harcsa Béla (Budapest).
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját a Nagyon köll már az eső című alkotás kapta. Rendező: Csubrilo Zoltán (Magyarkanizsa, Szerbia).
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 150 ezer forintos különdíját az Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása című alkotás kapta. Rendező: Major Anita (Csabdi).
A Kairosz Kiadó 150 ezer forintos különdíját a Dűne című alkotás kapta. Rendező: Ulrich Gábor (Kecskemét).
A Medimédia Kft. 150 ezer forintos különdíját a Válaszúton című alkotás kapta. Rendező: Chilton Flóra (Budapest).
A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 100 ezer forintos különdíját a Légből kapott világ című alkotás kapta. Rendező: Kvalla Gábor Balázs (Kalocsa).
A Mediaworks Hungary Zrt. 100 ezer forintos különdíját a Kard és kalács – a Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon című alkotás kapta. Rendező: Kovács László (Budapest).
Siklósi Beatrix 100 ezer forintos különdíját az Ő és én című sorozat kapta. Rendező: Hajnal Gergely (Budapest).
Az Agrárminisztérium különdíját a Möszijő Holló című alkotás kapta. Rendező: Tóth Dani (Kalocsa).
A Honvédelmi Minisztérium különdíját az Attila örökösei című alkotás kapta. Rendező: Kiss-Stefán Mónika (Délegyháza).
A Honvédelmi Minisztérium különdíját a Detto című alkotás kapta. Rendező: Vörös András (Pomáz).
A Honvédelmi Minisztérium különdíját A magyar puszta madarai című alkotás rendezője, Végh Attila (Nagymaros) kapta.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját A fekete hétfő – Az erdélyi tornádó című alkotás kapta. Rendező: Miholcsa Gyula (Marosvásárhely, Románia).
A Magyar Hírlap nagyinterjúját és féléves előfizetését és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25.000 ezer forintos különdíját A magyar puszta madarai című alkotás kapta. Rendező: Végh Attila (Nagymaros).
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját a Megbélyegzetten – 1968 című alkotás főszereplője, Kovács László kapta.
Rendező: Varga Ágota (Szentendre).
A Nemzeti Művelődési Intézet különdíját az Ön is Wekerle? című alkotás kapta. Rendező: Peresztegi Hanna (Budapest).
A Nemzeti Művelődési Intézet különdíját a Kőbe vésve…? című alkotás kapta. Rendező: Debreceni Kamilla (Csap, Ukrajna).
A kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját a Sophia című alkotás kapta. Rendező: Répási Zsolt (Budapest).
A kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium 25 ezer forintos különdíját a Vírusirtók című alkotás kapta. Rendező: Bagi Vilmos (Budapest).
A kunszállási Aranyalkony Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját a Bahget Iskander, a fény művésze című alkotás kapta. Rendező: Kissné Menyhárt Ágnes (Budapest).
A nap filmje, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium diákjai és a közönség döntése alapján a Branka című alkotás lett.
Rendező: K. Kovács Ákos (Budapest).
 

Borkatedrális

BORKATEDRÁLIS

A borkatedrálisban részesei lehetünk a bor csodájának. Aki ellátogat a Hungarikum Liget kunhalom formájú borkatedrálisába, az megismerheti a magyar szőlőtermő helyek földrajzi fekvését, leírását, és meg is kóstolhatja a területeken született borokat. „Minden bor egyéni. Minden borban (fajta, évjárat, táj, föld, kor) megismételhetetlen és utánozhatatlan géniusz él” – írja Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvében.
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetik és otthont adnak egy-egy magyarországi borrégiónak, ahol megtalálhatóak a kiváló borászok által alkotott tételek minden magyar borvidékről. 
„A borkészítés számomra több mint egy ital elkészítése, sokkal inkább hitvallás” – mondja Kamocsay Ákos. Az Ihlet Cuvée az Év Bortermelője (1999) díjjal is kitüntetett szakember prémium kategóriás bora. Házasítás, Tramini, Chardonnay, Sauvignon Blanc borok ihlették. A Neszmélyi Borvidéken született tételekre jellemzők az élénk savak, fűszerezettség és a gyümölcsösség.  
Az Ihlet fantasztikus illatával is elvarázsolja a fogyasztót.
A képen látható másik palack a Móri Borvidékről, Csákberényből érkezett a Magyar Borok Katedrálisába, a Hungarikum Ligetbe. A Sáfrán Pince Generosa borát a könnyedség, az összetartozás, a lendület jellemzi. Ezt a magyar nemesítésű fajtát Piros Traminiből és Ezerjóból keresztezték. Könnyed, üde, friss, borok készülnek belőle modern, reduktív technológiával.
A Sáfrán családnál vallják: „A bor nehéz munka gyümölcse, becsüld azzal, hogy megiszod.”
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Bethlen Gábor Alapítvány

Az 1980 óta működő (1985-ben államilag is jóváhagyott) Bethlen Gábor Alapítvány célja kezdetektől – kurátorai munkája, valamint áldozatkész támogatók és adományozók anyagi, szellemi és lelki pártfogásával – a magyar nemzet ügyének szolgálata. Kitüntetéseivel, programjaival és szolidaritási akcióival jelentős szerepet vállalt a kelet- és közép-európai szellemi együttműködés elősegítésében, a mai határainkon túl élő magyarság hazai megismertetésében, kiváló képviselőinek, értékeinek elismerésében és népszerűsítésében, a magyar–magyar kapcsolatok ápolásában.

Az alapítvány évente adományozott kitüntetései a Bethlen Gábor-díj, a Márton Áron-emlékérem és a Teleki Pál-érdemérem. Díjainkkal igyekszünk felhívni a figyelmet a magyarság nagyközönség által kevésbé ismert értékeire és alkotóira, de célunk a szellemi-kulturális örökség védelme is. Az elmúlt négy évtizedben negyven ország mintegy négyszáz jeles személyiségét, intézményét és egyesületét tüntette ki határon innen és túl végzett nemzetszolgálatáért. Fontos megemlítenünk ösztöndíjainkat is, amelyek tudományos kutatást végző fiatalok tanulmányait hivatottak támogatni, elősegíteni (Székelyföld Jövőjéért ösztöndíj, Bethlen Gábor kutatói ösztöndíj).
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

Antológia

Antologia

Czinege Edit: Sorsok, életszilánkok (Illusztrációk: Szabó Imrefia Béla)
A könyv ára: 3150 forint
(A/5, 248 oldal, ragasztókötött, ISBN 978 615 5862 85 4)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Gömörpéterfala (Felvidék) – Dalia Népfőiskola
Nevüket a Felföldi Dalia Iskola, a magyar nemzeti harcművészetről kapta, amely vonal mentén kíván tevékenykedni a népfőiskola, ezzel is egy sajátos jelleget öltve magára. Alapvető irányvonala a magyar harcművészet (szablya, fokos,
íj, bot, karikásostor, hajítófegyverek és a magyar népi birkózások), de mellette minden olyan értékkel foglalkoznak, ami a magyar kultúra hagyományát képviseli. A Felföldi Dalia Iskola a Felvidéki Értéktár legmagasabb szintű besorolását kapta, és ezzel felvidéki értéknek nyilvánították. Magyarország támogatásával építik a központjukat Gömörpéterfalán, amely nem csupán regionális, országos, hanem a Felföldi Dalia Iskola a magyarságnak, a Kárpát-medencei központja kíván lenni, ezáltal képviselve a Dalia Népfőiskolát is.

Mivel harcművészetüknek több településről vannak képviselői, így a Kárpát-medencében több településen is érdekelt a Dalia Népfőiskola is! Tevékenységük igazi java a magyarság egy olyan megközelítése, amely testben, lélekben
és szellemben történik. Gyakorlás által az ember lelke nemesebbé válhat, amely csapatban, szellemi légkörben történik, így erősítheti azt!
Az Ősök Útján, önmagunkhoz!
A Dalia Népfőiskola vezetője: Kopecsni Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

TÁJOLÓ

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését. Brassó (Románia), Érsekújvár (Szlovákia), Eszék, Gyula, Herend, Hódmezővásárhely, Kézdivásárhely (Románia), Kőszeg, Nagydobrony (Ukrajna), Nyíregyháza, Pécs, Szatmárnémeti (Románia), Székesfehérvár, Tatabánya, Zalaegerszeg.
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső tanuszoda

Gyarmati Dezső tanuszoda

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magába foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
 A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: keddtől–péntekig: 15.00–22.00 és szombat–vasárnap: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit!
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomagajánlatai: LIGETSZÉPE csomag (4500 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (6500 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugármasszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra). A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők.
A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa/reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00–18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ: 06-76-549-053

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya

A Kácsor-tanyában két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avarkori régészeti leleteinek kiállítótere, itt mutatják be Lakitelek és a népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor történetét is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is  várja a látogatókat.
Nyitva: hétfőtől–péntekig 14.00–15.00 óra között
 

Gabriella Gyógyfürdő

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló- és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany/merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől – májusig téli nyitva tartás szerint: 10.00–19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Épületek

Épületek

Hotel Club Tisza
1993 májusában készült el a 94 férőhelyes, háromszintes Hotel Club Tisza épülete, melyet 2016-ban újítottunk fel, és 2020 nyarán kibővítettünk egy wellnessrészleggel, ahol az élménymedence mellett szaunavilág is található Kneipp és merülőmedencével. A háromcsillagos minősítésű szálláshelyünkön kettő-négy ágyas szobák találhatók. A kávézó, társalgó és gyereksarok mellett az alagsorban közösségi teret alakítottak ki, ahol biliárd-, csocsó- és pingpongasztal is található.
 

Útjelzők

Kassa, 383 km – Szent Erzsébet-dóm, Rákóczi sírja
Kalocsa, 106 km – Első érseke Asztrik apát (†1036)
Gelence, 702 km – Freskó, XIII. sz., Szent László-legenda
Csehimindszent, 275 km – Mindszenty József bíboros (1892–1975) szülőfaluja
Magyarpécska, 194 km – gróf Klebelsberg Kuno (1875–1932) szülőfaluja
Burg Kastl, 852 km – Németországi magyar gimnázium (1958–2007)
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovas polgárőr képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken
 

Footgolf

Footgolf

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett
footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

Bakos István: Történelmi esemény részesei voltunk

Helycserés „rendzavarók”

Varga Bence

A világjárványt és a kétkedőket meghaladva épül tovább az új Magyar Csoda Lakiteleken – fogalmazott lapunknak Bakos
István művelődéskutató. A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kurátora a Magyar Hírlapnak beszélt Lezsák Sándorral történt megismerkedéséről, a Bethlen Gábor Alapítvány és a Hungarikum Liget céljairól.

Bakos István: Történelmi esemény részesei voltunk
Bakos István: Történelmi esemény részesei voltunk
Fotó: MH/Hegedüs Róbert


– Hogyan került kapcsolatba Lezsák Sándorral?

– Immár fél évszázados barátság köt egyetemi diáktársamhoz, Bíró Zoltánhoz, aki Lezsák Sándort, a bátor tanítót és költőt a Népi Hurálnak becézett baráti körünkbe meghívta. Közelebbi ismeretségünk – a szellemi honvédők csapatában –, a korabeli pártállami mindenhatósággal szemben, a nemzeti érdekekért vívott küzdelmekben érlelődött barátsággá. Kiss Ferenc tanárunk és Lezsák Sándor kimagaslott az érdekérvényesítésben. Ők még a „létező szocializmus” képviselőit is megnyerték néhány fontos ügyben szövetségesnek. Ezek egyike volt a Bethlen Gábor Alapítvány, majd a lakiteleki találkozó, s a létrejövő nemzetépítő mozgalom, a Magyar Demokrata Fórum. Lezsák Sándorral sors­közösségben éltünk, noha ő, a „pesti srác” vidéki tanítóként, a közművelődés robotosaként; én pedig – hajdani agronómus, falukutató – köztisztviselő közíróként, kutatásszervezőként a fővárosban éltem, dolgoztam. Helycserés „rendzavarók” és a határon túli magyarok támogatói lettünk családunkkal együtt. „A bajban ismerni meg, ki az igaz barát!” Erre számos emléket őrzök Sándorról, például a Bethlen Gábor Alapítvány átmentéséért folytatott küzdelmeűinkben tanúsított helytállását emelem ki.

– Ha jól tudom, a nevét emlékpad is őrzi a Hungarikum Ligetben.

– Kitüntető gesztusa volt Lezsák Sándornak – kétezer-tizenkettő szeptember huszonkilencedikén, a lakiteleki találkozó huszonötödik évfordulóján történt –, amikor bejelentette a Joó Rudolf- és Bakos István-emlékpad avatását. Ez utóbbi váratlanul ért – nem szerepelt a programban.     

– Melyik személyes élmény jut eszébe először, ha Lakitelekre gondol?

– Legelőször a nyolcvanhetes, őszi lakiteleki találkozóra érkezésünk marad emlékezetes számomra. Levendel Lászlóék mikrobuszával mentem. Zsongott a fejem. Aggódtam az út során, az esélyek latolgatásáról lezajlott vitáink árnyékában, amit Laci hiába igyekezett csitítani. Megérkezésünkkor tetézte bánatomat a sátorromboló éjszakai vihar tobzódásának nyoma. A házigazdánk, persze, családjával és helybeli híveivel időben rendet teremtett, hogy a „gyülevész mezei tábor” méltó körülmények közt tanácskozhasson a magyarság gondjairól, teendőinkről és jövőbeli esélyeinkről. Kiderült az ég is. Történelmi esemény részesei, résztvevői voltunk Lezsák Sándorék tanyáján. Ha a mai Hungarikum Ligetre gondolok, mindenekelőtt a Szent István-kápolna és szoborparkja jut eszembe, meg a Bolyai Ház mögötti parázsos sütögetések és hajdani nótázó társaságunk Fekete Gyulával, Für Lajossal, Sára Sándorral és a többi dalos kedvű vendéggel.    

– Életének egyik fő műve a Bethlen Gábor Alapítvány. Hogyan fogalmazná meg a céljait?

– A Bethlen Gábor Alapítvány – a hazai és a külhoni magyarok áldozatkészsége, támogatói és kurátorai munkája révén – anyagi, szellemi, lelki támogatással, ösztöndíjaival, kitüntetéseivel a nemzeti összetartozást; a határon túl élő magyarság megismertetését, képviselőinek, értékeinek népszerűsítését negyven éve szolgálja. A Szíves kalauz a Bethlen Gábor Alapítványhoz című jubileumi könyvecském képes tájékoztatást ad erről az érdeklődőknek.

– Mit gondol, mi a Hungarikum Liget fő feladata?

– Számvetés című munkámban a létesítményt az új Magyar Georgikonnak neveztem. A Hungarikum Ligetben Lezsák Sándor a Kárpát-medence egészét, a Szent Korona országának magyar népét szeretné jelképesen magához ölelni a nemzeti kultúra, a hagyomány, a szolidaritás jövőnket formáló szálaival. Nagy László költő szavaival élve, „Műveld a csodát, ne magyarázd!”

– Hogy látja, milyen eredményeket értek el Lezsák Sándorék?

– Minden látogatásom, programom alkalmával körülnézek, és meghatódom attól a lázas ütemű munkától, ami a Hungarikum Ligetben zajlik. Lezsák Sándorék a jövőnkön munkálkodnak, céljukat a Hungarikum Liget építkezésében hamarosan elérik, de eredményeik zöme már a jövendő nemzedékeket fogja boldogítani. Feleségével együtt, családja, ismert szakemberek és alkalmazottak közreműködésével, a tulajdonos és kurátor társai jóváhagyó támogatásával biztos alapokra építve álmodta meg a Hungarikum Ligetet. Joggal nyerte el a kormányfő és az illetékesek támogatását. Szemünk láttára – a világjárványt, a kétkedőket meghaladva – épül és szépül tovább az új Magyar Csoda.

– Nemrég jelent meg az ön szerkesztésében A magyar falu sorskérdései – a rendszerváltás előtt és után című kötet a RETÖRKI Könyvek sorozatban. Miért fontos ma ez a téma?

– A könyvnek szerzőtársaim és a megjelent recenziók jó része szerint sorsformáló szerepe lehet a magyar vidék jövőjének alakításában. Akkor, ha komolyan veszik, megvitatják a megírt tapasztalatokat, véleményeket, javaslatokat, s az érdekeltekkel szakmai fórumokon keressük a kiutat a biztatóbb jövendő felé.

– Hogyan ajánlaná a könyvet?

– Egy debreceni egyetemi professzor, neves közíró levelét idézve ajánlhatnám az olvasónak: „A magyar falu sorskérdései című kötet… impozáns, végtelen érzelmi, lelki, szellemi mélységeket felkavaró, azt hiszem, mindenkit… megérintő nagyszerű, tanulságos és tanúságtevő könyv! Csodálatos összeállítás… ennél hitelesebbet szegény magyarságunk ősi nemzetfenntartó népéről keveset alkottak! Rekviem a magyar parasztságért – és talán mégis reményt is megtartó számbavétele nagyszerű örökségünknek!” Elég lenne egy ennél kritikusabb véleményt és a szerzők névsorát közölni ahhoz, hogy fölkeltse az érdeklődést, s az olvasó megérlelje a komoly választ arra, hogy miként is alakul, alakulhat sorsunk a magyar faluban.

Bakos István (1943–): Művelődéskutató, a Bethlen Gábor Alapítvány egyik kezdeményezője és szervezője. Pályáját agronómusként kezdte, később tudományos kutatóként, kutatásszervezőként és köztisztviselőként dolgozott, az 1990-es években öt éven át a Magyarok Világszövetségének volt a főtitkára.