Határon túl

Büntetés vár a skót függetlenség mellett kiálló székelyekre + VIDEÓ

Az érintettek kijelentették: nem fizetik ki a bírságot, és bíróságon keresnek jogorvoslatot

 A Maros megyei csendőrség ezer lejes (70 ezer forint) bírságot szabott ki mindazoknak a személyeknek, akik szeptember 16-án villámcsődületen fejezték ki, hogy támogatják Skócia függetlenségét - közölte szerdán a Székelyhon portál.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére egy hete Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön néhány tucatnyian gyűltek össze egy villámcsődület (flash mob)erejéig. A tüntetők angol és magyar nyelvű feliratokkal biztosították támogatásukról a skót függetlenség híveit, székely és skót zászlót lobogtattak. A csődületek negyed óra után feloszlottak. A marosvásárhelyi villámcsődületen legalább ugyanannyi rendőr és csendőr jelent meg, mint tüntető, és a megmozdulás valamennyi résztvevőjét igazoltatták.

 A megmozdulás igazoltatott résztvevőinek az elmúlt napokban kézbesítették a bírságolási jegyzőkönyvet. A bírság indoklásában az áll, hogy be nem jelentett gyülekezést szerveztek Marosvásárhely főterén, és részt vettek a megmozduláson. Az érintettek kijelentették: nem fizetik ki a bírságot, és bíróságon keresnek jogorvoslatot.

A Székelyhonnak a megmozdulás napján Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője elmondta: nem spontán eseményről volt szó, hiszen azt napokkal korábban meghirdették, és a megmozdulás szervezői is azonosíthatók. A helyi rendőrség parancsnoka nyomatékosította: ha háromnál több személy vesz részt egy eseményen, az a törvény értelmében gyülekezésnek számít, és engedélyköteles.

Objektum doboz