Határon túl

Mátyás királyra emlékeztek születésének évfordulóján Kolozsváron

Aradon, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen is ünneplik az igazságos uralkodót

Mátyás királyra emlékeztek pénteken szülővárosában, Kolozsváron születésének 581. évfordulóján. A magyar szervezetek díjátadóval, gyerekprogramokkal és koszorúzással tisztelegtek az uralkodó emléke előtt.

Mátyás királyra emlékeztek születésének évfordulóján Kolozsváron
581 éve, Kolozsváron született Mátyás király
Fotó: AFP/Hans Lucas/Justine Bonnery

„A mai különleges nap, hiszen 581 éve, hogy Mátyás király kincses városunkban született” – mondta köszöntőjében Azzola Katalin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári elnöke a Vallásszabadság Házában tartott megemlékező ünnepségen. Hangsúlyozta: Mátyás király a magyar történelem kiemelkedő alakja, aki az európai történelemben is fontos szerepet játszott.

„Igazságos, a népéhez hűséges vezető volt, ilyen vezetőkre van ma is szükség” – mondta. Hozzátette, hogy példáját követve az erdélyi magyar politikusoknak is mindent meg kell tenni a közösség, a jobb jövő érdekében, ehhez pedig a magyar értékeket és érdekeket szem előtt tartó képviseletre van szükség.

Az eseményen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Mathias Rex Egyesület fogalmazás- és rajzpályázatára jelentkező diákok munkáit is díjazták. A civil szervezet a Kolozs megyei óvodás és elemista diákoktól rajzot, az 5-8. osztályosoktól fogalmazást, verset vagy képregényt várt az alkalomra.

A rajzpályázaton 25, a fogalmazási pályázaton 31 gyerek Mátyás királyról készített munkája részesült elismerésben. A gyerekek jutalomként Vincze László bábszínész játékát is megtekinthették.

A rendezvény zárásaként a megemlékezők megkoszorúzták a Főtéren a Mátyás-szoborcsoportot.

Kolozsváron Mátyás király születésnapján tisztelgésként pénteken háromóránként a La primavera reneszánsz dallam hangzik el a városháza tornyából.

Az Amaryllis Társaság szombaton 19 órától emlékezik a város nagy szülöttjére a 32. Kolozsvári Mátyás Napon. Mátyás király szülőházában 19 órától az UniCante egyetemi kórus „versemmel a végtelenbe nősz” című műsora hangzik el Fekete Miklós karnagy vezényletével, Bogdán Zsolt színművész közreműködésével és Fehér Árpád reneszánsz lantkíséretével.

Mátyás király születéséről a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi központjaiban is megemlékeznek. Az általános és középiskolás fiatalok interaktív, tanulást és hagyományőrzést ötvöző foglalkozásokon vesznek részt, a szervezet munkatársai és egyetemi hallgatói pedig koszorút helyeznek el a kolozsvári szülőháznál.

A szervezet közlése szerint február utolsó heteiben Kolozsváron, Aradon, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen is ünneplik az igazságos uralkodót.

I. Mátyás (születési nevén Hunyadi Mátyás) 1443. február 23-án (szülőházi emléktáblájának felirata szerint március 27-én) született Kolozsváron Méhffi Jakab jómódú szőlősgazda házában.

Kapcsolódó írásaink