Határon túl

Negyvenkét iskolabusszal bővíti hálózatát a Rákóczi Szövetség Erdélyben és a Felvidéken

A buszok Erdélyben is segítik a magyar intézménybe iratkozó gyerekek számának emelkedését

Az ötszázmillió forint kormányzati támogatással beszerzett járművekkel a Felvidék mellett már Erdélyben is segítik az eljutást a magyar iskolákba – mondta a szervezet elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Negyvenkét iskolabusszal bővíti hálózatát a Rákóczi Szövetség Erdélyben és a Felvidéken
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke
Fotó: MTI/Vajda János

Csáky Csongor sikertörténetnek nevezte a Felvidéken tavaly 16 járművel indult iskolabusz-szolgáltatást, amely hozzájárult ahhoz, hogy harminc százalékkal nőtt az első osztályba beiratottak száma a korábbi évek átlagához képest.

A hétfőn átadott 42 buszból négy a felvidéki flottát bővíti, 38 pedig Erdélyben jár majd Brassótól Máramarosszigetig, illetve onnan Temesvárig, és a legkülönbözőbb helyzetű iskolákat segítik - mondta az elnök.

Csáky Csongor hangsúlyozta: vannak olyan mélyszórvány-vidékek, mint Brassó, Beszterce, Torda, Szászrégen, ahol a buszok elsősorban a legkisebbek közlekedését segítik, de a Belényesi-medencében például a magyar nyelvű felső tagozatra eljutást biztosítják.

A buszokkal lehetővé teszik fogyatékossággal élő gyermekeknek magyar intézménybe járását is Nagyszalontán, Érmihályfalván és Nagyváradon, Temesváron pedig a külvárosi területekről járnak a belvárosban levő két magyar oktatási intézménybe – tette hozzá.

Jelezte: szeptembertől az erdélyi és felvidéki iskolabuszok flottája 58-ra bővül, naponta mintegy hatezer kilométert tesznek meg, több mint 720 gyermeket szállítanak otthonaik és az intézmények között.

Aradon rég nem látott rekordnyi, 46 iskolakezdő lesz, Nagybányán is jelentősen nőtt az első osztályba iratkozók száma, de Besztercén, Szászrégenben, a Belényesi-medencében vagy éppen Déván is sikerült stabilizálni a magyar nyelvű oktatási intézmények helyzetét – jelentette ki a Rákóczi Szövetség elnöke.

Kapcsolódó írásaink