Határon túl

Ismét hisztizik a román külügyminisztérium Novák Katalin székelyföldi látogatása miatt

Szerintük visszafogottságra lenne szükség, ha a magyar köztársasági elnök Erdélybe látogat

A román külügyminisztérium „teljes mértékben ellenzi” Novák Katalin magyar államfő nyilvánosan megfogalmazott üzeneteit, amelyek a csíksomlyói búcsú alkalmával hangzottak el – derül ki a tárca által vasárnap kiadott közleményből – írja a maszol.ro.

Ismét hisztizik a román külügyminisztérium Novák Katalin székelyföldi látogatása miatt
Ismét hisztizik a román külügyminisztérium Novák Katalin székelyföldi látogatása miatt
Fotó: Facebook/Novák Katalin

A külügyminisztérium azonnali átiratban értesítette Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar államfő által tett nyilvános üzeneteket, annak ellenére, hogy Románia már többször is jelezte, hogy visszafogottságra lenne szükség, amikor Novák Katalin ide látogat – olvasható a maszol.ro oldalán.

Azt pontosan nem tudni, hogy a magyar köztársasági elnök melyik nyilatkozata verte ki a biztosítékot a román külügynél, a Stiripesurse hírportál szerint a székely himnusz szövege, hiszen Novák Katalin azt posztolta a közösségi média oldalán „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk”.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke május 27-én és 28-án Romániában tett magánlátogatást. Útja során részt vett Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán, majd pedig egy idősotthon átadó ünnepségén, valamint meglátogatta a csiksomlyói búcsút is, ahol a nagyszámú zarándokkal együtt meghallgatta a szentmisét.

A Maszol munkatársának kérdésére Novák Katalin úgy fogalmazott: nagy élmény volt számára az egész nap, igazi „lelki élményt” jelentett részt venni a csíksomlyói búcsú eseményein.

Kapcsolódó írásaink