Krónika

Novák Katalin is részt vesz a zarándoklaton

Az államfő odaútján Orbán Balázs sírja előtt is tisztelgett

Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz a legnagyobb magyar zarándoklaton Csíksomlyón. Az államfő odaútján Orbán Balázs sírja előtt is tisztelgett.

Novák Katalin is részt vesz a zarándoklaton
Gyalog indult a nyeregre az államfő
Fotó: Novák Katalin Facebook–oldala

A papságot és világi vezetőket közrefogó, székelyruhás fiatalok által kifeszített hagyományos kötélkordon jelképes oltalmában érkezett szombaton a csíksomlyói szabadtéri Hármashalom-oltár elé Novák Katalin. Mint az államfő közösségi oldalra feltöltött bejegyzéséből kiderül, a magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó köztársasági elnök útközben a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjánál is fejet hajtott.

A Csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumtól a Csíksomlyóra vezető Szék útján Novák Katalin is a búcsúsok százezrei között zarándokolt a csíksomylói kegytemplomhoz, majd onnan – immár a kordonban – a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregre. A Csíkszeredával összenőtt Csíksomlyóra vezető utakon órákon keresztül hömpölygött a tömeg szombat délelőtt. Az esőre hajló, borús időben, egyházi- és települészászlók, magyar és székely lobogók százai alatt kaptattak fel az emberek a Nyeregbe.

A környező székely falvakból többnyire gyalogosan érkeztek a hajnalban - vagy már napokkal korábban – útnak indult, úgynevezett keresztalják, vagyis kereszt alatt vonuló, templomuk zászlója és a településnevet jelző felirat mögé felsorakozó csoportok. Erdély, a Kárpát-medence és a nagyvilág számos más pontjáról is jöttek gyalogos, lovas, szekeres búcsúsok.

Hazánkból idén három különvonat vitte a zarándokokat. A Csíkszeredába vezető országutak a város bejáratainál buszok százainak ideiglenes parkolójává váltak. A búcsúra évről-évre mintegy 300-350 ezer zarándok érkezik.

Kapcsolódó írásaink