Határon túl

„Legyen ez az út a szeret, megbocsátás és összetartozás útja!”

Gyalogosan, vonattal, lovon és kerékpárral is érkeznek a zarándokok Csíksomlyóra

Gyalogosan, vonattal, lovon és kerékpárral is érkeznek a zarándokok pénteken délután Csíksomlyóra. Novák Eduárd román sportminiszter, paralimpiai világ- és Európa-bajnok kerékpározó biciklivel indult útnak Bukarestből.

„Legyen ez az út a szeret, megbocsátás és összetartozás útja!”
Gyalogosan, vonattal, lovon és kerékpárral is érkeznek a zarándokok Csíksomlyóra
Fotó: MTI/Veres Nándor

A napokban a Székelyföld számos szegletéből, de az elmúlt hetekben Magyarországról és Erdélyből is indultak gyalogos zarándokok, keresztalják Csíksomlyóra, ahol szombaton tartják a hagyományos pünkösdi búcsú nagymiséjét.

A Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményén és zarándoklatán Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz.

Magyarországról három zarándokvonat szállítja Csíksomlyóra a híveket, a Boldogasszony zarándokvonat péntek reggel megérkezett 900 utasával. A Csíksomlyó expressz és Székely gyors egyesített szerelvénye másfél ezer utasával délben haladt át Nagyváradon, ahol helyi magyarok kíséretében Tőkés László volt református püspök köszöntötte őket, és mondott áldást.

A félórás késéssel érkező vonatot délután Kolozsváron is népes tömeg várta, néptáncos-zenés műsorral fogadta a pénteki forgalomtól túlzsúfolt pályaudvaron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezésében.

A zarándokokra Székely Dénes kolozsmonostori plébános mondott áldást. Rámutatott: most, amikor fekete felhők gyülekeznek Európa ege felett, még nagyobb szükség van a Szűzanya segítségére. A jelenlévők együtt mondták el a Miatyánkot és az Üdvözlégyet.

Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári elnöke köszöntőjében arra intette a zarándokokat: engedjék, hogy a búcsú átformálja a lelküket, jobb emberré tegye, megnyissa őket embertársaik felé.

„Legyen ez az út a szeret, megbocsátás és összetartozás útja!” – kívánta.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának nevében Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul elmondta: a csíksomlyói zarándoklat jelentősége össznemzeti. Csíksomlyó üzenete, hogy „egy az Istenünk, egy az anyanyelvünk, egy a kultúránk”, és erre az utánunk következőket is megtanítjuk – mondta.

„A magyarság megmaradásának záloga a magyarságtudat és a munka” – jelentette ki a vezető konzul, aki szerint előbbi összeköti a magyarokat, akik lehetnek ismeretlenek egymás számára, de idegenek nem.

Az átutazókat Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze köszöntötte, majd Vígh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese énekelt nekik. Az éneklésbe a vonattal érkezettek és az őket váró helyiek is bekapcsolódtak, majd a vonaton utazó Dévai Nagy Kamilla és zenészei is elénekeltek két dalt. A magyar és székely zászlókat lengető zarándokok a Rezeda zenekar és a vajdaszentiványi táncosok előadása alatt tértek vissza a vonatra, amely üdvrivalgás közepette gurult ki a kolozsvári állomásról.

Kerékpárral indult Csíksomlyóra pénteken kora délután Novák Károly Eduárd román sportminiszter is bukaresti hivatalából. A paralimpiai aranyérmes sportoló közösségi oldalán azt írta, a kerékpáros zarándokutat a román sport jövőjéért és a paralampiai sportolókért teszi meg. Az RMDSZ minisztere Ploiestiről is bejelentkezett, azt mondta, bár az időjárás nem a legmegfelelőbb, pénteken meg szeretné tenni a 260 kilométeres távot.

Románia nagy részére péntek délutánra első és másodfokú viharjelzést adtak ki a meteorológusok, erős szélre, zivatarokra figyelmeztettek.

A tervek szerint pénteken délután érnek a csíksomlyói hegynyeregbe a tizenkét székelyföldi útvonalon érkező lovas zarándokok is, ahol ünnepélyes keretek között fogadják őket.

A csíkszeredai városvezetés közösségi oldalán arra figyelmeztetett, hogy az érkező zarándokok miatt a gépkocsival közlekedők kerüljék a Szék útját, keressenek alternatív útvonalakat.

A csíksomlyói kegytemplomban helyi idő szerint 18 órától tartják a nyitó szentmisét, amelyet ünnepi rózsafüzér és éjszakai virrasztás követ.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom