Határon túl

A székely szabadság a magyarság közös ügye határon innen és túl

Nemcsak erőt merítünk a kiállásukból, de egyben példát is kapunk arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk

A székely szabadság a magyarság közös ügye határon innen és túl – közölte a székely szabadság napja alkalmából Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken.

A székely szabadság a magyarság közös ügye határon innen és túl
Potápi Árpád János: A székely szabadság a magyarság közös ügye határon innen és túl
Fotó: MH/Purger Tamás

Az államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk.

Hozzátette: ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatnak abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómiamodellek működnek az Európai Unió több tagországában. Ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír, és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot – emelte ki.

Úgy értékelt: a székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait, és egészen a 19. század második feléig, sőt, a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassák a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket.

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni. Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról.  

Hangsúlyozta: a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom