Határon túl

Tanfelügyelőség: Alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak

Múlt héten elektronikus levélben érkezett egy névtelen panasz az intézményhez

Alaptalannak találta az erdélyi, székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium magyar igazgatója és tanári kara ellen megfogalmazott diszkriminációs vádakat a Bihar megyei tanfelügyelőség – közölte az MTI-vel kedden Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

Tanfelügyelőség: Alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak
„A mi iskolánkban valamennyi diák és szülő nemzetiségtől függetlenül egyenlő bánásmódban részesül” – hangsúlyozta Barta Imre (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A romániai Bihar megye tanfelügyelőségének helyettes vezetője elmondta: múlt héten elektronikus levélben érkezett egy névtelen panasz az intézményhez, amelyben egy magát román pedagógusok és szülők képviselőjeként meghatározó személy diszkriminációval vádolta a székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium vezetőségét.

Az elektronikus levelet a Bihar megyei román nyelvű sajtónak is elküldték. Ebben többek között az rótták fel a határ menti város kétnyelvű iskolája vezetőségének, hogy állítólag a magyar pedagógusokat részesíti előnyben a románokkal szemben, illetve arra próbálja rábírni a román nemzetiségű és a vegyes házasságból származó gyerekek szüleit, hogy magyar osztályokba járassák csemetéiket – részletezte a levél tartalmát az Ebihoreanul hírportál.

Kéry Hajnal elmondta: a tanfelügyelőség a helyszínen kivizsgálta az ügyet, és azt tapasztalta: a vádak alaptalanok.

A névtelen panaszt Barta Imre, a székelyhídi kétnyelvű gimnázium igazgatója is tételesen cáfolta. A sajtónak küldött válaszában rámutatott: az iskola vezetősége évről évre erőfeszítéseket tesz azért, hogy a jelentkezők kis létszáma ellenére is román osztályok induljanak. A román tagozat 11. és 12. osztályában például csupán három, illetve két diák tanul. Azt a vádat is elutasította, hogy magyar nyelven tartanák a tanári kar gyűléseit, illetve hogy a román diákok ne kapnák meg időben az ingázóknak járó támogatást.

„A mi iskolánkban valamennyi diák és szülő nemzetiségtől függetlenül egyenlő bánásmódban részesül” – hangsúlyozta Barta Imre.

Romániában egyre gyakoribb, hogy diszkriminációval, szegregációval vádolják a magyar vagy kétnyelvű tanintézetek vezetőit, a zömében magyarlakta települések elöljáróit. Múlt héten a Szilágy megyei Kraszna község magyar elöljárói ellen fogalmaztak meg hasonló vádakat magukat meg nem nevező „román pedagógusok”.

A magyar elöljárók valótlannak és tendenciózusnak nevezték ezeket a támadásokat.

Kapcsolódó írásaink