Határon túl

Ausztriai magyar lelkészek év végi üdvözlete

Az ökumené jegyében az ORF magyar szerkesztősége készíttetett egy összeállítást, melyben az Ausztriában szolgáló egyházi vezetők adják át gondolataikat az ünnepkörrel kapcsolatban. Az anyagban református, evangélikus és római katolikus lelki vezetők fejtik ki nézeteiket.

Ausztriai magyar lelkészek év végi üdvözlete
Ünnepi üzenetek Ausztriából
Fotó: Wagner Szilárd evangélikus lelkész közösségi oldala

Ilyentájt a mai ember lehet elutazik valahová, jót akar enni vagy bestresszel, de karácsony nem megy el senki mellett anélkül, hogy nyomot ne hagyott volna benne – egyebek mellett erről is beszél az Osztrák Közszolgálati Rádió magyar nyelvű adásában Molnár Ottó. A gráci lelkész aláhúzza, ez az időszak az emberiség kollektív öröksége, s szeretetre mindenki vágyik, azért mert adni, vagy azért mert kapni akar.

Az összeállítás részeként Wagner Szilárd, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze és Kádas Richárd Felsőőr református lelkésze is megosztotta gondolatait a hallgatókkal. Wagner Szilárd egyebek mellett arról beszélt, az elmúlt évek sokszor elszakították a családokat egymástól, ezért kicsit újra tanulnunk kell a bátorságot az együttlétre. El kell higgyük, hogy az ünnep közösségben mégiscsak szebb, mégiscsak jobb, mégiscsak áldottabb – fogalmazott az adásban a lelkész.

Kádas Richárd felidézte, Máté evangéliumában a napkeleti bölcsek – azaz a kor tudósai – érkeznek Jézushoz, akiket a csillag vezet Betlehemig. Lukács viszont a pásztorokról is beszél, akiknek angyali látomás jelezte a hírt. Ha a pásztorokat nézzük akkor ők a kor „melósai”, munkásai – és én úgy hiszem, hogy Isten lehetőséget ad mindenkinek, hogy közelebb kerüljön hozzá Jézus Krisztus által – fogalmazott.

A karácsonyi ünnepkör a második vatikáni zsinaton hozott döntés értelmében 1969 óta advent első vasárnapjától egészen a január 6-i vízkereszt utáni első évközi vasárnapig tart.

Kapcsolódó írásaink