Határon túl

Segítség a kárpátaljai magyar közösségnek

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján működjön az óvodától a felsőoktatásig terjedő anyanyelvi oktatási rendszer  jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kárpátaljai magyar iskolák tanévnyitó ünnepségén.

Segítség a kárpátaljai magyar közösségnek
Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kárpátaljai magyar iskolák hagyományos tanévnyitó ünnepségének idén az Ungvár közelében fekvő Kisgejőc református temploma adott otthont. Szilágyi Péter a magyar iskolák tanévnyitóját egy óvatos, apró lépésnek nevezte a megszokott, békés hétköznapok felé.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetsége (KMPSZ) vezetésével a magyar iskolák pedagógusai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy állandóságot teremtsenek a gyermekek mindennapjaiba  fogalmazott. Ezt közös erővel sikerült elérni, így a háború ellenére a régió összes iskolájában elindulhatott a jelenléti oktatás  mutatott rá a helyettes államtitkár, kiemelve a pedagógusszövetség elnökének, Orosz Ildikónak ebben játszott szerepét.

A magyar kormány továbbra is közvetlenül támogatja a szülőföldjén magyar oktatásban részesülő óvodás és iskolás gyerekeket. Szilágyi Péter kijelentette, hogy „a folyamatos módszertani és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően mára elértük azt, hogy a külhoni magyar oktatás versenyképessé vált a többségi oktatással szemben”.

Szavai szerint fontos, hogy Kárpátalja még ezekben a nehéz időkben is a béke szigetét jelentse mindazok számára, akik a kulturális vagy nyelvi különbözőségeket félretéve már generációk óta békésen, egymást segítve tudnak ott élni.

Szilágyi Péter köszönetet mondott a KMPSZ, a történelmi egyházak, a jótékonysági szervezetek, a magyar intézmények munkatársainak a bajba jutott embereknek erőn felül nyújtott segítségért. „Hisszük, hogy a béke mindenki közös érdeke”  mondta a helyettes államtitkár.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kiemelte a pedagógusok szerepét a háborús menekültek ellátásában, biztosítva emellett az online oktatást a tanintézményekben. Köszönetet mondva a magyarországi karitatív támogatásért, emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai menekülteket a magyar állami támogatásból felújított, megfelelő körülményeket biztosító tanintézményekben helyezték el.

Szilágyi Péter magyar kormánytámogatással megvalósult óvodát avatott a kárpátaljai Homokon
 

Az Ungvár közelében fekvő, jelentős magyar lakossággal rendelkező Homok község óvodájára még a kilencvenes évek elején került lakat, azt követően az óvodások a szomszédos települések több kilométerre fekvő intézményeit látogatták. A Kárpát-medencei óvodafejlesztő programnak köszönhetően csaknem 143 millió forint értékű ráfordítással sikerült megvenni, a követelményeknek megfelelően korszerűsíteni és kibővíteni egy háromszintes épületet, amelyben idén októberben két óvodai csoportban 50 gyermeket fogadhatnak.

Az épület ünnepélyes átadásán Szilágyi Péter kijelentette: „Ahogy minden gyermek egy újabb őrhelyet jelent a Kárpát-medencében, úgy jelenti minden újonnan megépített óvoda a magyar jövő legbiztosabb ígéretét”. Mint fogalmazott, az óvoda a jövőnek épült, de a jelennek üzen: „dacára a jelenlegi háborús helyzetnek, dacára a válságnak, hiszünk a kárpátaljai magyarság jövőjében”.

A szülőföldön való megmaradás záloga a magyar nyelvű oktatás, hiszen az óvodában, iskolában erősödnek meg anyanyelvükben, kultúrájukban és identitásukban a felnövekvő nemzedékek. Ezt a célt szolgálja a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, amelynek keretében összesen csaknem 900 beruházás valósulhat meg, köztük több mint 100 beruházás Kárpátalján - húzta alá Szilágyi Péter.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság a háborús konfliktus okozta nehéz helyzetben továbbra is mindent megtesz a Kárpátalján maradt magyar közösség megsegítéséért, a kárpátaljai fiatalok taníttatásáért és fejlesztéséért. Szilágyi Péter végezetül megköszönte a nehéz helyzetben is helytálló pedagógusok munkáját.

Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium megbízott igazgatója elmondta, hogy az immár hat óvodát, illetve elemi iskolát tömörítő intézményhálózat célja az, hogy azokon a településeken, ahol már kihalóban van a magyar nyelv, újjáélesszék a magyar nyelvű oktatást. Emellett lehetőséget nyújt a nyelvtanulásra azok számára, akiknek nem magyar az anyanyelvük.

Az új intézmény iránt nagy az érdeklődés, ezért a fejlesztési tervek között egy harmadik óvodai csoport beindítása is szerepel.

A KMPSZ elnöke a sikeres kezdeményezések között említette a Határtalanul nyári iskola programot, amelyben 64 magyar tannyelvű iskola alsó tagozatos diákjai vehettek részt nyári napközis tábor formájában, ahol közösségben, játszva tanulhattak, felkészülve az idei tanévre. Emellett a magyar állam támogatásával 800 gyerek üdülhetett az Erzsébet-táborokban.

Orosz Ildikó arra szólította fel a pedagógusokat, hogy maximális intenzitással használják ki az őszi fagyok beálltáig tartó időszakot. „Fogadjuk el higgadtan a helyzetet, és őrizzük meg Kárpátalját a béke szigetének”  mondta.

Kapcsolódó írásaink