Gazdaság

Fontos szerep jut a beszállítóknak

A sajátos magyar modell nyomán öt esztendő alatt jelentős eredményeket sikerült elérni a gazdaságban – mondta Szijjártó Péter

Az elmúlt öt évben olyan gazdasági modell jött létre és működik Magyarországon – egyszerre dinamizálással és fegyelmezett költségvetési politikával –, amelyről sokan úgy tartották, lehetetlenség megvalósítani.

nagyvállalat 20151016
A nagyvállalatok többsége növelné a magyarországi importőrök arányát (Fotó: Csudai Sándor)

A külgazdasági politika is sajátos alapokra épít: az állam és a vállalatok közötti programok mellett a cégek szintjén megvalósuló, egyedi, sikeres együttműködésre. Az elmúlt években kialakított sajátos magyar modell nyomán öt év alatt jelentős eredményeket sikerült elérni a gazdaságban. 2016 pedig az ipari rezsicsökkentés éve lesz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Figyelő hetilap TOP 200 című konferenciáján, amelynek központi témája a nemzetközi multik és a hazai cégek együttműködése volt. Szijjártó Péter a gazdasági sikerek egyik jellemző példájaként az augusztusi foglalkoztatási adatokat említette, amelyek huszonhárom éve nem látott szintre javultak, miközben a munkanélküliség tizenegy éves mélypontra esett.

A miniszter szerint a hazai beszállítók a termelési és foglalkoztatási fronton is fontos szereplői a gazdaságnak. Az ország tőkevonzó képessége érdekében pedig további intézkedések kellenek. Így nélkülözhetetlenek további uniós források, a kutatás-fejlesztés és innováció fokozása, a bürokrácia és adminisztráció csökkentése, az oktatás átszervezése, a logisztika és az intézményi korszerűsítés. Kiemelte azt is, hogy mindehhez egész Európában olyan sok, komoly kihívással kell megbirkózni, amilyen helyzet a második világháború vége óta nem volt. E problémák között a tárcavezető megemlítette egyebek mellett az ukrán háborús helyzetet, a növekvő terrorfenyegetettséget és a migrációs hullámot is.

A megrendelői-beszállítói témáról a Figyelő kutatást is készített, amelyből kiderül, hogy a megkérdezett nagyvállalatok mintegy hatvan százaléka növelné a magyarországi beszállítók arányát. Ám a bővítés akadályai között a válaszadók hetven százaléka olyan érveket sorolt fel, amelyeken nem lehet egykönnyen változtatni – ismertette Békés Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Így például hiányosnak tartják a beszállítók általános technológiai színvonalát, keveslik a jó szakembereket, s a kis- és közepes vállalkozók méretét sem tartják elegendőnek, és így nem képesek megbízhatóan, eleget gyártani.