Gazdaság

Földbérleti díjak: itt a lehetőség a felülvizsgálatra

Változhat az ár, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást

Új megoldás született a földhaszonbérleti díjak felülvizsgálatára, az erről szóló javaslatot Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő benyújtotta tegnap az Országgyűlésnek. E szerint ha a piaci ár és a szerződésben foglalt ár között legalább húszszázalékos az eltérés, kérni lehet a díj felülvizsgálatát.

Benyújtotta tegnap Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt a módosító javaslatot, amelynek köszönhetően meglesz a lehetőségük a tulajdonosoknak a földhaszonbérleti díjak piaci szinthez igazítására. Ismert, korábban is nyújtott be módosító javaslatot Győrffy Balázs azért, hogy a földhaszonbérleti díjakat felülvizsgálhassák, többek közt abban az esetben, ha több tíz évre fillérekért jutott hozzá a bérlő az állami területhez. Korábban azonban a törvénymódosítás kétharmados passzusait a Jobbik, az MSZP és az LMP példátlan összefogással leszavazta. Így jelenleg csak a 2013. december ötödikét követő bérleti szerződések felülvizsgálatára nyílna lehetőség.

A kamara elnöke ezúttal a polgári törvénykönyv szerződésátruházásról szóló részéhez nyújtott be kiegészítést. Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy a hosszú távra kötött haszonbérleti szerződésekben a bérletidíj-módosítási jogot a földtörvény korábbi módosításához képest még megfelelőbben és a felek érdekei közti egyensúly még hatékonyabb megteremtésével garantálja.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunkat arról tájékoztatta, hogy az új polgári törvénykönyvben szereplő szerződésátruházás nem alternatívája ugyan a bérleti díj emelésének vagy csökkentésének, az ellenzék azonban korábban leszavazta azt a megoldást, amellyel igazságos helyzetet kívántak teremteni a bérleti díjakkal kapcsolatban. A mostani javaslat szerint egy legalább tízéves haszonbérleti szerződésnél, ha még öt év hátra van, kezdeményezni lehet a bérleti díj hozzáigazítását a piaci árhoz. Erre két lehetőség van: ha a felek megállapodnak a díj felülvizsgálatában, akkor ezt igazságügyi szakértőnél kell kezdeményezniük, aki megállapítja az új bérleti díjat. Abban az esetben, ha a felek nem értenek egyet a bérleti díjjal kapcsolatban, akkor a bíróságtól kell kérni a felülvizsgálatot, és a bíróság fordul igazságügyi szakértőhöz. A felülvizsgálat abban az esetben lehetséges, ha az adott piaci ár és a szerződésben foglalt bérleti díj közötti eltérés legalább húszszázalékos. Fontos, hogy a szerződés átruházáskor a belépő féllel megkötött szerződés új szerződésnek minősül, valamennyi jog és kötelezettség megtartása mellett. A polgári törvénykönyv módosítását egyszerű többség mellett szavazhatja meg az Országgyűlés.

Korábban írtuk: a földhaszonbérleti díjak felülvizsgálata a földértékesítések miatt is fontos, mivel elsősorban a szocialista kormányok idején hatalmas állami területeket adtak fillérekért bérbe. Ezeket a földeket pedig szintén értékesíti az állam, a liciten részt vevő földművesnek azonban nem vonzó megoldás, hogy egy több tíz évre lekötött birtokot vásároljon meg úgy, hogy a bérleti díjból a kölcsön törlesztését sem tudja kifizetni.