Gazdaság

Európa-szerte terjed az afrikai sertéspestis

A háztáji állomány védelme érdekében kiemelten fontos, hogy a házi sertések egyáltalán ne érintkezzenek vaddisznóval, és a takarmányozásra alapos figyelmet kell szentelni

Az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikaisertéspestis (ASP)-járványhelyzet. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók, vadászok betartsák a járványvédelmi előírásokat.

vaddisznó 20180807
Magyarországon eddig csak vaddisznóknál mutatta ki az ASP jelenlétét a Nébih (Fotó: Hegedüs Róbert)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte az afrikai sertéspestis (ASP) által leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat. Csehországban jelenleg megnyugtató az ASP-járványhelyzet. Idén eddig huszonnyolc vaddisznóesetet regisztráltak, az utolsót április végén, amelyek mindegyikét a korábban már korlátozás alá vont területen belül találták. Európa több más országában azonban rosszabbodott a járványhelyzet az elmúlt két hónapban. Romániában a legsúlyosabb a helyzet, eddig mintegy ötvenezer sertést kellett leölni. Az ország dél-keleti megyéiben (Konstanca, Tulcea, Ialomita, Braila, Galati), a Duna-deltában és környékén összesen nyolcvan településen több mint ötszáz háztáji, valamint három nagyüzemi állományt számoltak fel a szakemberek. A magyar határhoz közeli Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben már tizennégy településen állapították meg az ASP jelenlétét, vaddisznókban és házi sertésekben egyaránt. Ezek közül az egyik kitörés kevesebb, mint tíz kilométerre volt Magyarországtól. Ukrajnában egyaránt jelentettek kitöréseket a Duna-delta és Odessza környékén, a fehérorosz határ nyugati részén, valamint az ország középső területein.

Lengyelországban az elmúlt időszakban több mint ezerötszáz vaddisznó és ötvenhárom házi sertés esetében igazolták az ASP-t. Immár az érintett területek mindegyikén növekvő számban fordulnak elő vaddisznó- és házisertés-esetek. A múlt héten az eddig ASP-vel nem érintett Vajdaságban, a kárpátaljai Vajdaság területén is kimutatták a vírust. A balti államok közül Litvániában és Lettországban a vaddisznó-megbetegedések száma nőtt meg jelentősen, mintegy ezerötszázzal. Litvániában emellett a házisertés-állományokban is folyamatosan terjed a vírus. A háztáji állományokon túl már egy kétszáz sertést tartó nagyüzemi gazdaságban is megállapították a betegséget. Észtországban idén „csak” kétszáz vaddisznóban igazolták az ASP jelenlétét.

Magyarországon eddig csak vaddisznóknál mutatta ki az ASP jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A háztáji állomány védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi előírásokat. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal – moslékkal – tilos takarmányozni. Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet. Esetükben a legfontosabb szabály, hogy utazásaik alkalmával ne hozzanak magukkal sertéshúst és abból készült termékeket azokból az úgynevezett harmadik országokból, valamint európai uniós területekről, ahol a betegség előfordul.